Patrice zei: (DePerfecteBurenleesclub.nl)

Op de schrijfstijl van Geurtse valt niet veel af te dingen. Hij schrijft vlot en maakt gebruik van korte hoofdstukken. Piet heeft liefde gekend en verloren, hij heeft oorlog gezien en ervaren en zoveel dingen zien ontstaan dat het ook geen wonder is dat hij berust in alles wat hij heeft meegemaakt en zijn herinneringen koestert. Maar Piet heeft een tweetal buurvrouwen die daar heel anders over denken en hem uit die comfortzone halen zodat hij, met respect voor alles in zijn leven, nu ook kan genieten van de dag van vandaag.

Er is nog een verhaallijn en dat is die van zijn familie, daar gebeurt ook het een en ander. Daar lag nog wel wat ruimte tot meer, gevoelsmatig werd dat nét wat te kort gehouden, terwijl juist ook dat aspect bepalend is voor het verdere verloop van het verhaal. Piet doet wat hij doet ook juist daarom! De nodige humor op zijn tijd zorgt dat het verhaal luchtig leest want er zijn ook momenten dat je een brok in je keel hebt. Dit alles maakt dit boek tot een bijzonder prettige leeservaring.

‘Piet Kreel is nog wel’ is een vertederend verhaal waar je kennis maakt met een in traditie gedrenkte ‘oude knar’ die toch nog een omwenteling maakt in zijn leven ondanks zijn respectabele leeftijd. Generaties komen samen zonder hun identiteit te verliezen en ondanks dat het geen dik boek is, gebeurt er toch best het een en ander. Geurtse heeft met dit verhaal, al dan niet bewust, ook een actueel maatschappelijk probleem aangekaart, namelijk de vereenzaming van onze ouden van dagen. Kijk eens wat verder om je heen, er zijn zoveel ouderen eenzaam die verpieteren achter de geraniums. Steek eens een helpende hand uit want een klein gebaar heeft groots effect. En net als bij Piet Kreel moet je dan maar door dat, soms theatrale, gemopper heen prikken. Het heeft ook wel weer iets, toch?

Puur op het mooi klein gehouden verhaal, de vertelling en de onderliggende maatschappelijke boodschap krijgt Piet Kreel 3,5 welgemeende sterren. Een veelbelovend debuut van Geurtse!

Patrice (De PerfecteBurenleesclub.nl)