Vers

“Deze Zeeuwse spek is vers voor u gesneden.” “ Diepvries tagliatelle met verse spinazie.” “Vers bereide smoothie.”

Iedereen heeft die termen vast wel eens voorbij zien komen in een winkel. Alles lijkt vers te zijn. Dat  vinden we kennelijk belangrijk als we iets kopen. Toch vind ik het raar om het woordje ‘vers’ overal tegen te komen. Vers gevangen vis. Vang je ze anders dood dan? Of wat is vers gesneden ham? Helemaal als de vleeswaren er al een dag liggen weg te kwijnen.

Onlangs zag ik langs de weg een bord bij een tankstation. Kop koffie en een vers gevulde koek? Hoe dan? Hebben ze een mannetje die daar lege koeken opvult? Of deze vis is vers ingevroren. Nee, dat heb je niet, je hebt hem gevangen, gedood, gefileerd , gezouten en toen pas ingevroren.

Of nog zo’n ding. Oerbrood… Heeft een archeoloog het opgegraven bij een hunebed? Gehaktballen naar het recept van oma. Wiens oma in die fabriek gooit er dan zoveel E-nummers in?  Bier volgens eeuwenoud recept: hop, gist mout… zit dat niet in al het bier dat inderdaad al eeuwen een gangbare procedure is? Of laatst de klapper: deze groenten worden vers voor u ingepakt. Daar kan ik echt uren over nadenken. Wat is er vers aan inpakken?

De koffie vers gemaakt
broodje vers gesmeerd
Junior had het vers gesmaakt
Hij had net het koffie drinken vers geleerd.

Kijk dat is een vers! Vers bedacht, maar tegen de tijd dat u het leest alweer tegen de houdbaarheidsdatum aan.

Waarom wordt het woordje toch zo misbruikt? Laten we ons zo graag foppen door woorden die groen of ambachtelijk lijken maar dat eigenlijk niet zijn? Een soort van schuldgevoel dat opgelost wordt, omdat je niet het écht verse brood bij de bakker haalt, omdat het iets duurder is? Of echt ambachtelijk vlees van een kleine slager?

Ik bedacht, aangezien we er zo gevoelig voor zijn kennelijk, of in elk geval dat denkt de ondernemer die te pas en te onpas strooit met zijn versjes, dat we dit misschien maar overal moeten toepassen.

Deze auto is vers voor u gerepareerd. Deze kies heeft zojuist een verse wortelkanaalbehandeling gekregen. Deze bank is zojuist vers overvallen.

‘Kijkt u eens mevrouw, uw baby is zojuist vers geboren. Gefeliciteerd,’ zei de arts.

Vanille vla waar geen stok vanille doorzit! Ook zoiets… Maar daar zal ik een andere keer over schrijven. Vers uiteraard.

Reacties

  1. Sonja Grinwis

    Blijkbaar worden we graag gefopt. Een van de weinige tv programma’s die ik kijk ‘De keuringsdienst van waarde’ laat dat ook keer op keer zien. Ik schrans uit eigen moestuin. Vers geplukt zo de keuken in. Zodra die eigenwijze kippen van mij weer eieren gaan leggen zijn de eitjes ook kakelvers. Leggen ze niet dan heb ik verse kip van de gril.

    Hij was weer leuk geschreven schrijfvriendje, vers van de pers noemen ze dat toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.