Suriname

Suriname krijgt hulp vanuit Nederland. Extra zuurstof en vaccins. Iemand als ik vind dat heel normaal. Aangezien we een soort van band hebben met dit prachtige, bosrijke land. Of is het hadden een band?

Voor wie in dit mooie land is geweest, kan niet ontkennen dat de jaren van een discutabele regering het land economisch er niet beter op hebben gemaakt. De puinhopen van Bouterse zeg maar. Met lede ogen heb ik zelf gezien hoe ook in Suriname oerwoud wordt gekapt en op slinkse wijze verkocht aan ‘vriend’ China.  Het land waar de zon nooit ondergaat. Dat geld als Sint lijkt weg te geven aan landen met rammelend beleid en armoe en dan vervolgens gewoon een haven claimt als ze het niet met hoge rente terug kunnen betalen. Zoals mijn moeder ooit mij onthulde: Sinterklaas bestaat niet.

Is dit dan een sneer naar dit overigens verder prachtige land China? Deels. Andere zogenaamd dictatoriale vrienden had ik ook kunnen noemen. Cuba of Venezuela. Prachtige landen, maar praat de regering niet tegen of je hebt een probleem.

Is Nederland dan zoveel beter? Ja en nee. Ja in de zin van dat ze te hulp schieten zonder claims van kaalkap, kaalpluk of belangrijke plaatsen inpikken. Nee, in de zin wanneer je terugkijkt in de geschiedenis en ziet hoe dit land ooit Suriname werd (of Nederlands-Guiana voor de bollebozen onder ons). Met terugwerkende kracht zien we om ons heen hoe dit oud zeer van slavernij en ontheemding vandaag de dag nog doordreunt. Mensen die we zagen als helden, maar destijds eigenlijk gewoon slavendrijvers waren. Hoe trots mogen we zijn op landen die we ‘ingepikt’ hebben en er volk uit Afrika en omstreken hebben neergezet? Ter onze luste ende vermaeck.

Toch ben ik wel trots dat we verwanten aan de andere kant van de zee hebben. Wanneer je voorbij de littekens en het schuldgevoel kunt kijken, is het eigenlijk best stoer dat er een land is ergens ver weg waar je met Nederlands een heel eind komt. Waar je samen in de jungle een Champions League wedstrijd van Ajax of PSV kijkt… Dat er opeens iemand in een hut roept: ‘Gapko dat is mijn neefje. Ik ben trots man!’

Dat gevoel is onbetaalbaar. Voorbij de littekens is Nederland geen haar beter dan China, maar Suriname is ook geen haar beter. Ook zonder geknoei van andere landen kunnen ze er een potje van maken, net als wij dat kunnen. Dat er dan nu een soort van samenwerking komt om corona tegen te gaan, moeten we zien als een belangeloze, wederzijdse acceptatie als twee broeders die elkaar beter willen maken. Even geen haaien van bedenkelijke regeringen.

Wij geven vaccins en zij geven ons Virgil van Dijk en Jeangu Macrooy. Dat het nog lang zo mag gaan. No strings en verleden attached.

Reacties

  1. Sonja Grinwis

    Mooi geschreven weer Michiel. We hebben een enorme schuldplicht aan dit prachtige land. Hoewel elkaar helpen nooit een issue zou moeten zijn. Dat Nederland hulp biedt lijkt me dan ook niet meer dan normaal.

    1. Bericht
      Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.