Corona ontkenners

Columns schrijven over corona is lastig. Want eigenlijk wordt alles hierover al op de sociale media geschreven. Nou ja, geschreven… Het wordt vooral geschreeuwd, geïntimideerd  en het liefst duwt men zijn of haar mening heel erg ongenuanceerd in andermans strot. Want dat zijn toch maar domme ganzen.

Nu moet ik heel voorzichtig zijn met wat ik zeg, maar het valt me op dat vooral degenen die denken dat het hele coronagebeuren een nieuwe serie X-files is op Netflix, vooral mensen zijn die bang zijn dat ze niet gehoord worden en zichzelf heel erg overschreeuwen. Zo erg zelfs dat, je raadt het al, ze niet gehoord worden. Met als resultaat dat ze nog harder gaan schreeuwen.

Kleine kinderen doen dat ook. Zij gaan ook heel hard schreeuwen als ze hun zin niet krijgen en denken dat een luide keel het probleem oplost. Vaak kun je dat als ouder het beste negeren en in het gunstigste geval gaat het wel weer over.  In het ergste geval gaan ze schreeuwen en van zich afschoppen. En in het allerergste geval gaan ze met dingen gooien. Vaak worden ze in de tweede of derde geval gecorrigeerd door hun ouders. Al dan niet met harde hand. Wat moet dat moet. Later, als ze ouder worden,  begrijpen ze wel dat ze ongelijk hadden en al hadden ze gelijk, dan was dit niet de manier om gelijk te krijgen.

Terug naar de volwassenen. Ik zag een volwassen, oude man vooraan staan demonstreren tegen de regering en corona. Het was allemaal nep volgens hem en dat vond zijn vrouw ook. Hij gooide met stenen en even later probeerde hij de politie te belemmeren bij een arrestatie.

Met volle verbazing bekeek ik dit tafereel. Alsof die man en veel van zijn mededemonstranten helemaal weer terug waren in hun peutertijd. We krijgen onze zin niet dus we gaan ons als volslagen idioten gedragen. Ze wilden hun vrijheid terug overigens. Nu dacht ik dat als je daar met straatstenen kan gooien, rotzooi kan trappen, de hele dag die oh zo gemene politieagent kan filmen en hopelijk kan betrappen op een misstand waar anderen de hele dag werken of met hun kinderen thuis in de weer zijn, hebben deze mensen alle vrijheid om van ochtends vroeg tot ’s avonds laat te protesteren.  Maar afijn.

Zo hebben zij ook elk moment van de dag de tijd om op elke reactie op de sociale media die hen niet aanstaat te reageren. Telkens met poëtische woorden als NSB, Linkse slaaf, Hitler, allerlei ziektes (behalve corona want die bestaat niet volgens hen) en nog veel meer van dit soort bloemrijke woorden.

De oude man die stenen gooide werd geconfronteerd met zijn gedrag. Ze lieten hem een video zien hoe hij een politiebus belaagde. Zijn vrouw nam het voor hem op. Hij probeerde een medemens te redden. Ze zei er nog net niet achteraan: uit de handen van de duivel.

Kijk, van hooligans, bepaalde soorten randjongeren, criminelen en tegenwoordig ook rappende kindbendes die elkaar met twaalf jaar al met een oversized broodmes te lijf gaan, verwacht je dit soort gedrag. Die hebben ergens bij het uitdelen van intelligentie een afslag verkeerd genomen.

Maar wanneer je opeens mensen die zo uit het programma ‘We zijn er bijna ‘ van omroep Max kunnen komen (of iets dergelijks) met stenen ziet gooien. Tja, dat zet je wel aan het denken. Waar ging het bij hen mis? Is het wel door de corona of is corona slechts de druppel? Hoe kan je totale filter toch zo’n defect hebben?

Want wat me nog het meest verbaast, is dat juist de oudere garde van hun ouders toch wel moet hebben gehoord wat écht vrijheid inleveren is. Die misschien wel weer déjà vu’s hebben bij al die slachtoffers die te betreuren zijn door corona. Die generatie werd maar liefst vijf jaar vrijheid afgepakt en uitgerekend in het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren heeft een groepje demonstranten het lef om in alle vrijheid keihard te roepen dat ze geen vrijheid hebben. Ze zijn zo verwend dat ze geeneens meer door hebben dat ze te veel vrijheid hebben. Dát is hun probleem.

Reacties

  1. Ellie Schmitz

    Ha, je bent er weer, fijn om je te lezen. Ik ben het helemaal met je eens. Wat bezielt de mensen om te ‘miepen’ over alles wat ze moeten missen en al een half jaar hiermee bezig zijn, het heeft potverdorie lang genoeg geduurd. En dan te bedenken dat men zich al lang niet meer aanpast, wat missen ze dan en ook weer gewoon doet alsof er niets aan de hand is. Hebben nog niets meegemaakt, denk ik dan…

    1. Bericht
      Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.