All colors matter

Afgelopen dinsdag hadden we massaal allemaal een black-out. Ik denk niet eens dat ik hoef te vertellen waarom. Overal op de sociale media schoten zwarte plaatjes tevoorschijn als een statement dat dinsdag 2 juni alles even op pauze moest.

Waarom plaats je dan een zwart plaatje met een lap tekst erbij, want dan ben je niet aan het pauzeren, lijkt me?

Maar afijn, ik wil geen zeurdoos zijn, het is al lastig zat voor de meeste mensen om een dag lang écht niets te posten. En hoeveel van jullie hebben gewoon al die zwarte plaatjes langs zitten scrollen en liken? Wees eerlijk. Juist. Heel veel dus.

We gaan op pauze voor een goed doel, maar we kunnen het eigenlijk helemaal niet.

Dan wordt de kleur zwart gekozen. Dit omdat het om de zwarte bevolking gaat die nog steeds de pineut is in de Verenigde Staten. Land of the free, maar zo free is het daar nooit geweest.

Bedenk ik dat de pauze, oftewel de hele dag niets doen, met zwart geassocieerd wordt… of dat zo’n handige keuze is? Nog meer vooroordelen.

Nog meer ongelukkigheid was er in Amsterdam waar heel onhandig met te veel mensen gedemonstreerd werd om deze kwestie. Precies op de dag dat er iets meer mocht in Nederland.. Land of the stukje bij beetje free. Rotterdam deed het en dag later nog eens dunnetjes over. Nou, ja dunnetjes. Meer “drukjes over”. Oké, er werden mondkapjes gedragen. Dat dan wel. Wat weer handig was voor die paar idioten die gingen rellen in Rotterdam. Word je niet meteen herkend.

Black lives matter riepen ze, maar als je mekaar daar allemaal in coronadagen lekker staat aan te steken, heb je voor mijn gevoel helemaal geen belang in het leven van welke kleur dan ook.

In de Verenigen Staten al helemaal niet want daar hadden ze naast een black-out ook een complete kortsluiting. Rellen, plunderingen, vernielingen, brandjes… maar, je kan alles van die idioten zeggen, ze braken de tent bij elke huidskleur af. Wat dat betreft een goed voorbeeld van geen onderscheid maken. Gelukkig hebben ze een president die precies zo denkt. Die stuurt gewoon het leger op zijn eigen volk af als het aan hem ligt. En dan maar commentaar hebben op China. De pot verwijt de ketel dat ie… uhm… #zwartdoetertoe ziet.

Wat ik vind? Ik had liever een All colors matter gezien, maar daar ligt het niet aan. We moeten niet alleen keihard roepen dat we het erg vinden, maar dan moeten we ook daadwerkelijk iets doen en persoonlijk zie ik dat in de toekomstige mensheid niet gebeuren. Dan moet je geen Black-out -maar een All-colors-out Tuesday moeten hebben. Ach ja, ik zal wel een #zwartdoetertoe-kijker zijn.

Reacties

 1. mariimma

  Black life matters betekent niet dat men vindt dat all colors níet matteren (zeg ik maar even in goed NederlEngels).

  We zeggen Black Lifes Matter omdat het de gekleurde mensen zijn die omwille hoe zij eruit zien niet altijd hun leven zeker zijn (ook in Nederland is er sprake geweest van te veel geweld bij arrestaties en zijn er doden gevallen, gelukkig niet zo stelselmatig als in de VS) en minder kansen hebben wat betreft onderwijs, baanzekerheid, inkomensgelijkheid etcera. Mensen van kleur die in een dure auto rijden wordt gevraagd of die auto wel van hen is of dat ‘ie gestolen is. Mensen van kleur worden wantrouwend in de gaten gehouden wanneer ze winkelen, want ze zouden weleens iets willen stelen.

  Ik heb echt bizar veel verhalen en anekdotes gelezen van mensen van kleur waarbij de haren ten berge rijzen.

  En daar gaat het hier over. Over racisme.

  Als witte mensen zouden we daarnaar moeten luisteren, ervan moeten leren en het beter doen. Nu zijn zíj even aan het woord. De Black Lifes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.