TikTok

We zijn maar een raar volkje. Sinds de sociale media niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving, doen we alles voor de aandacht, lijkt wel. Ik ben hierop geen uitzondering. Hoewel ik wél grenzen heb. Iets wat ik menig sociale mediageile figuren niet toedicht.

Mensen die hun hele leven online knallen of zichzelf influencer noemen (the worst), je allerlei pruttel met korting proberen aan te smeren. En dan heb je nog dat selecte groepje zichzelf uitgeroepen bekende Nederlander, die zowaar ook nog wel eens bij een écht bekend iemand in de buurt komen en dit tot op het bot uitmelken.

Waar we ons vroeger nog verkneukelden om vage Japanse video’s, zijn we nu zelf de Japanners geworden. Hoezo dan? Nou, ik noem je één sociale media app: TikTok.

Ouwe lul als ik ben, dacht ik dat TikTok echt iets voor kinderen is. Iets waar je als volwassene, net als bij Snapchat, weinig te zoeken hebt. Dat had ik dus mis. Net zoals we de kiddo’s vroegah van Facebook verdreven, en later van Instagram, is het nu de beurt aan TikTok.

Hoe ik dit weet? Wel, ik heb het sinds enkele dagen ook geïnstalleerd gehad. Puur uit nieuwsgierigheid of het technisch gezien handig is om hierop te communiceren voor mijn werkgever… ik ben bang dat geen hond dit gaat geloven.

Afijn, ik op TikTok in de veronderstelling daar jeugd en pubers op te zien, die daar grappige muziekfilmpjes en dergelijke laten zien. Dat had ik dus mis. Het is nog erger dan Japanners!

Ik maar denken dat de midlifecrisis alleen bij mannen op middelbare leeftijd intrad. Fout! Het treedt in bij heel volwassen Nederland en ver daarbuiten! De meest debiele filmpjes van volwassenen trokken aan mijn netvlies voorbij. Iedereen die denkt dat het een acteur of zanger of grappig is, doet krampachtig zijn of haar best dit ook te zijn.

Toegegeven, sommigen zijn dat ook best wel. Maar wanneer ik voor de honderdste keer een volwassen vrouw zie die een baby met drank nadoet en een vent die doet alsof zijn gasfornuis een DJ-set is, ben ik er wel een beetje klaar mee. Papegaai-tv ten top.

Ook de zelf uitgeroepen influencers en bekende Nederlanders doen natuurlijk een duit in het zakje. Mensen die krampachtig bekend proberen te blijven bij een volgende generatie kinderen. Zo sta je stoer op YouTube uit te leggen hoe snel je nieuwe auto is en zo doe je met je labrador een kus-act op TikTok. Roem is net zo snel vergankelijk op sociale media als het medium zelf.

Nu TikTok tot schade en schande wordt gemaakt door wannabe kinderen alias de volwassenen, kun je twee dingen concluderen. Ten eerste de kinderen zullen sneller vluchten van TikTok dan een volwassene een grappig filmpje kan maken met een kreet uit een ouwe Eddie Murphy film en ten tweede hebben kennelijk heel veel volwassen mensen er behoefte aan om het kind uit te hangen.

Begrijp me niet verkeerd. Het kind uithangen willen en doen we allemaal wel. Maar elke dag? Krampachtig op TikTok? Van mij mag het hoor. Misschien zijn we inderdaad wel het nieuwe Japan geworden en hebben we dit nodig om ons te ontladen van de huidige situatie. Maar ga mij niet quasi-intelligent proberen te influencen. Dat TikTrek ik niet.

Wil je ondanks alles toch beroemd worden op sociale media? Vergeet dan het volgende niet. Je bent pas echt een bekende Nederlander, subiet, wanneer je mee mocht zingen met het coronalied…. TikFlop.

Reacties

    1. Bericht
      Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.