Red Dwarf

De afgelopen dagen was het Brexit voor en Brexit na. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie. Voorstanders aldaar zijn blij. Opgelucht dat ze hun eigen identiteit van trotse Brit weer terug hebben. Groot Brittannië is weer zichzelf. En daarbij ook nog eens alle landen die ze ooit veroverd hebben en deze koloniën ook de wil van trotse Brit hebben opgelegd. De ironie. Het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk al een paar honderd jaar van een Europese Unie. Maar dan onder intimidatie en macht ontstaan. Ik heb nog nooit een Brit over gehoord dat daar een Brexit voor moet komen. Maar afijn.

De Britten zijn uit Europa en in alle media zie ik allerlei afscheidstoestanden. Heel Europa heeft het erover. Iedereen zwaait ze uit en Brittannië zwaait terug. Ik heb even Google Maps gecheckt, maar ze liggen toch nog écht naast Nederland hoor. Ze zijn niet opeens weggedreven de Atlantische Oceaan op. Britse toeristen blowen en zuipen zich nog gewoon klem in Amsterdam. Ze hebben alleen geen Euro meer op zak… en die hadden ze toch al niet.

Natuurlijk begrijp ik de symboliek ook wel. Een wereldmacht stapt uit de Europese Unie. Een Unie die zo graag groot en sterk wil uitstralen. Als we eerlijk zijn is de Unie nooit een Unie geweest. Een Spanjaard is een Spanjaard en een Duitser een Duitser. Dat is hun identiteit. Dit klopt echter ook niet. De Duitser kan een Pruis zijn of een Ost Fries. Want zolang bestaat Duitsland nog niet. Een Spanjaard kan een Bask zijn. Sla de geschiedenisboeken er op na en je kunt elk land kapot redeneren.

Ik sta ook niet te springen om een Europese Unie, het enige voordeel dat ik zie is de Euro. Maakt betalen wat gemakkelijker als je in Europa op vakantie bent. Voor de rest ben ik een eigenwijze Tukker uit Twente… Voorheen Tubant… maar dan beredeneer ik mijn identiteit weer kapot. In een wereld waarin we steeds meer op zoek zijn naar onze eigen ik. Waar we graag weer terug naar micro willen. We krijgen immers al genoeg ellende om onze oren gegooid met de (te) snelle digitale media. In die wereld lijkt een grote, logge Europese Unie misplaatst. Moet Nederland er zich van loskoppelen dan? Van mij mogen ze. Maar ja, wie ben ik? Slechts een Thuent. Bovendien hebben ze de bol wol op politiek en financieel niveau dusdanig in de war gegooid dat het godsonmogelijk is om je los te koppelen. Het kan wel, zie het Verenigd Koninkrijk, maar het kost bloed, zweet en tranen.

Groot Brittannië heeft ons verlaten. Mijn gedachten gingen even naar al die goede muziek en comedyseries uit dit land. Ik dacht aan Red Dwarf. Een gigantisch ruimteschip volledig uit koers geslagen met de laatste levende mens, een Android, een geëvolueerde kat en een hologram. Een geweldige serie met de typisch Britse humor. Vier identiteiten die samen moeten werken, maar dit eigenlijk niet goed kunnen. Toch slagen ze er met vallen en opstaan in en uiteraard met heel veel zelfspot. De Red Dwarf is groot genoeg om ze de ruimte te geven die ze nodig hebben. Misschien is Groot Brittannië wel de Red Dwarf. Op drift geslagen, maar toch weten ze zich te redden. Misschien zou elk land er eens op deze wijze naar moeten kijken? Dat Nederland de Rode Dwerg wordt? Want we zouden ons heus wel redden. Maar ja, wie ben ik? Slechts een Tuvant… maar nu beredeneer ik weer door.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Schrijfhart

  Zou je het zonder je partner redden? Vast wel, maar liever niet (tenminste daar ga ik voor het gemak maar vanuit). Zonder mijn hubbie zou ik ook best redden in sommige opzichten zou het misschien zelfs makkelijker zijn. Hoe vaak ik het ook al in Jip en Janneke taal heb uitgelegd, de wasmand kan hij nog altijd niet vinden. Net als elke andere relatie heeft de EU voor- en nadelen. Niet elk voordeel is in geld uit te drukken. Net als in een relatie vorm je op bepaalde vlakken een eenheid maar heb je nog altijd je eigen identiteit. Naar mijn bescheiden mening zijn we met de EU nog altijd beter af als zonder. Hoewel we zelf vaak anders denken stellen we als land op het mondiale vlak bitter weinig voor.

  1. Bericht
   Auteur
 2. Ellie Schmitz

  Mooie beschouwing, Michiel. Hoop wel dat ieder land in de EU zijn eigen identiteit kan behouden. Ik zie de EU ook als een relatie met goede en minder goede kanten. Trouwens over het hoofd worden gezien en lekker je eigen ding doen spreekt mij persoonlijk erg aan 😀

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Dank je Ellie. 🙂 Ik vind de EU een mooie relatie wanneer de regels wat minder uit Brussel zouden komen. Al dat vrije verkeer e.d. heeft voordelen, maar zeker net zoveel nadelen. Af en toe shinen en gewoon je eigen ding kunnen doen, dat trekt mij inderdaad wel. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.