De belastingdienst? Leuker?

Graag zou ik even willen klagen over de belasting. “Wie niet?”, hoor ik je zeggen. De belastingdienst heeft namelijk een bijzonder ontmoedigingsbeleid. Zo zetten ze gezinnen op de zwarte lijst voor toeslagen waar ze gewoon recht op hebben, sturen nagenoeg compleet zwart gelakte rapporten op naar burgers die deze willen inzien en verhogen ze de motorrijtuigenbelasting. Over dat laatste wil ik even flink ouderwets klagen.

De toeslagenhel van de belastingdienst heb ik al jaren geleden de rug toegekeerd. Je krijgt geld van ze, maar oh wee wanneer jij of zij ergens een fout maken: Dan kan je tot in de lengte van dagen meer geld terugbetalen dan je voor je gevoel ooit ontvangen hebt. Wat dat betreft is het niet veel anders dan al die leenmaatschapijen met hun woekerrentes. Deze is ook nog eens gesponsord door de staat. Op het moment dat ik enigszins een modaal inkomen had en de zorgkosten voor mijn zoon zelf kon betalen, heb ik direct de stekker uit de toeslagen getrokken. Dan maar minder geld maar ook minder stress, dan iets meer geld met heel veel stress en zorgen. Ik ben mantelzorger van mijn zoon, niet van de belastingdienst. Dat mag de overheid mooi doen.

Wanneer je in Nederland modaal verdient, heb je op zich niets te klagen. Je kunt rondkomen, op vakantie, af en toe wat leuks kopen en wanneer ik het selfieparadijs Instagram moet geloven, baden wij ons wekelijks in rijkdom van geluk en materialisme. Ik dus ook. Nou ja, een beetje dan. Wanneer mijn auto twee keer goed stuk gaat, baad ik mij vooral in kopzorgen en smeerolie. Laat dat nu ook toevallig afgelopen jaar gebeurd zijn. Zo heb je een spaarpotje en zo is die sneller verdampt dan sneeuw in de Nederlandse winter van 2020.

Kortom, bij een modaal inkomen heb je een modale auto met modale gebreken. De modale auto is geen auto die gloednieuw is of een jaar of twee-drie oud. Nee, de modale auto is vaak vijf tot tien jaar oud, zo niet ouder. Er zijn wel modale mensen met een nieuwere auto, maar die hebben, denk ik, vaak een tweede hypotheek op hun huis. In onze modale straat staan in elk geval geen Tesla’s en/of andere nieuwe, zuinige auto’s. Nee, modaal wil wel zuinig rijden, graag zelfs, zo dik is hun portemonnee ook weer niet, maar kunnen dit simpelweg niet. Groen en zuinig lijkt een beetje te zijn weggelegd voor de wat beter bedeelde mensen.

In tijden dat we zuinig moeten zijn op onze aarde en waar onze brandstofbronnen langzaam uitgeput raken, wil de regering graag dat we hier rekening mee houden. Dat vind ik top. Zo heb ik zonnepanelen op mijn dak, probeer ik de boel goed te isoleren en probeer met voedsel wat meer lokaal en verantwoorder om te gaan. Het mooie is dat bijvoorbeeld de zonnepanelen met een soort huurconstructie op mijn dak liggen. Zo kan ik het betalen en toch geld besparen.

Bij een auto werkt dat anders. Wanneer je nieuw en zuinig wilt, kan je leasen. Maar voor wie doorberekent, komt er al vrij vlot achter dat zelfs bij de meest kale, kleine auto het toch meer kost dan je dacht. Stel dat de overheid dit zou stimuleren en de leasekosten zouden halveren, weet ik zeker dat binnen een mum van tijd het aantal oude auto’s op de weg verminderd is. Maar wat doet de overheid? Of beter gezegd de belastingdienst? Die sturen een brief naar alle modale en beneden modale mensen met een auto die net iets te oud is en schrijven doodleuk dat je auto vervuilend is en om te ontmoedigen 15% bovenop de motorrijtuigenbelasting gegooid wordt.

Ja, laat het maar even op je inwerken.

Dus onze fijne vrienden van de belastingdienst, die er de laatste tijd al een flinke pruttel van gemaakt hebben, gaan meer geld trekken uit mensen met een te oude auto. Lieve, heldere lichten van de belastingdienst, waarom denken jullie dat deze mensen in zo’n auto rijden? Omdat ze stinkend rijk zijn, maar dit niet willen laten zien aan de wereld? Of omdat ze moesten kiezen tussen hun buitenzwembad of een nieuwe auto? Natuurlijk niet! Zij rijden veelal zo’n auto, omdat ze al blij zijn dat ze die kunnen betalen! Dat ze elke ochtend blij zijn dat ze al pruttelend bij hun werk aankomen, zodat ze hun loon kunnen verdienen om weer voor een week te kunnen tanken! Loon waar jullie al een derde van krijgen ook nog, maar afijn.

Jullie tikken mensen die al genoeg aan hun kop hebben op hun vingers. Als ze helemaal pech hebben, staan ze ook nog op de dodenlijst van jullie toeslagen. Wat moeten ze dan? Zich inderdaad laten ontmoedigen? (Want zo staat het letterlijk in jullie befaamde brief) De auto verkopen en met een lening een auto kopen die ze tot hun pensioen moeten afbetalen? Of met het openbaar vervoer? Ik kan niet voor elke regio spreken, maar ik zou hier algauw een dagtaak hebben om ergens te komen. Ik zou moeten bus –en treinhoppen. En ik vraag me af hoeveel ik me uiteindelijk bespaar? In elk geval geen tijd, stress en een vrolijke baas.

Toen ik de brief las, heb ik echt hardop gelachen. Typisch weer de belastingdienst dacht ik. In plaats van mensen stimuleren en meedenken over een concrete oplossing, ga je ze nog meer op kosten jagen. Ik moest aan al die mensen denken die flinke schulden hebben door de toeslagen toestanden, mensen die door ontmoedigingsbeleid van onze vrienden van de belastingdienst hun huis moesten verkopen. Toen kwam er eigenlijk één vraag in mij op:

Moeten wij de belastingdienst niet eens een brief sturen met ons ontmoedigingsbeleid naar hen?

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Om te huul’n inderdaad. 🙂
   Ik denk dan: Belastingdienst, doe de Duitse methode en moedig zuinig vervoer aan door subsidie ipv van nog meer uitmelken.

 1. Ellie Schmitz

  Ik zou het niet zo goed hebben kunnen verwoorden zoals jij dat nu doet, echt geweldig. Ik denk er wel hetzelfde over en het maakt mij ook boos dat dit gebeurt. Heb jarenlang alleen gewoond met een kleine wao-uitkering, had dus recht op huurtoeslag. Nou, wat was ik er blij mee, had echt geen nagel om de kont te krabben, toen kon ik in elk geval rondkomen, meer ook niet. Plots na 5 jaar viel er een brief in de bus, de belastingdienst had een fout in de berekening gemaakt en ik had teveel gehad. Betaal dat maar eens terug…ik heb het gered met hulp van anderen die zo goed waren gul met mij te delen. Fijn dat je er weer met je columns bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.