Nostalgica

Facebookgroepjes over dingen van toen. Ik zie het steeds meer voorbijkomen Hoe het leven vroeger was. Met vragen in de trend van: herinner je nog dat we vroeger nog gewoon op de fiets naar school gingen? Of: wie herkent deze straat? Daarbij een zwart-wit foto van een vage straat die allang niet meer bestaat.

Ligt het aan mij of is de hang naar nostalgie groter geworden de laatste tijd? Mensen die moeite lijken te hebben met de hedendaagse tijd en roepen dat vroeger alles beter was? Of een wat engere variant: blijf van onze tradities af!

Wat maakt ons vandaag de dag zo bang dat we dit nodig hebben? Dat we terug willen naar de veilige omgeving van moeders schoot? Wanneer ik reacties lees op deze nostalgische groepen, lees ik veelal dat ze ons alles afpakken, dat alles duur is geworden, dat iedereen maar dit land in mag komen, dat we vroeger als jeugd een stuk minder onbeschoft waren. Wij hadden tenminste nog fatsoen vroeger, ja oké, we deden wel eens iets ondeugends, maar het kon altijd door de beugel, nou ja, op die bankoverval na dan, maar dat was jeugdige overmoed, vroeger waren er nog geen internet of mobieltjes, zó ongemakkelijk die dingen… behalve als ik wat te klagen heb, dan app ik als eerste.

Was vroeger écht wel zoveel alles beter?

Hadden we in de jaren tachtig niet de heer Janmaat? Om maar wat te zeggen? En zijn economische crisissen niet van alle tijden? Ik herinner me nog tijden dat er gedemonstreerd werd tegen de bom. Dat een trein gekaapt werd. Dat er een punkgeneratie was die niet deugde volgens een andere generatie. Provo’s. Spaanse gastarbeiders die met de nek aangekeken werden. ‘‘Ze pakken ons werk af‘, is volgens mij een uitspraak, die net zo goed nu als in de jaren zestig geroepen werd.

Ik zag op YouTube (internet, moderne tijd) een interview uit de jaren zeventig waarin een vrouw bang was dat haar kind niet meer veilig over straat kon vanwege de criminaliteit. Protesten dat er een autogordel gedragen moest worden. (Nog net geen traditie).

Naarmate we ouder worden, lijkt het wel dat we de slechte dingen van weleer vergeten en de goede dingen ons bijblijven. En het heeft dus een functie, naar nu blijkt. Gaat het ons vandaag allemaal te snel of boven de pet, dan kunnen we teruggrijpen naar ons warme nest waarin alles goed was.

Precies dat zal de jeugd van tegenwoordig ook doen over een jaar of twintig:  Vroeger hadden we tenminste mobieltjes waarmee we contact met heel veel vrienden hadden, blanke Piet is traditie, afblijven! Wij hadden tenminste nog fatsoen vroeger, ja oké, we deden wel eens iets ondeugends, maar het kon altijd door de beugel, nou ja, op die plofkraak na dan, maar dat was jeugdige overmoed. Vroeger deden we het met internet of mobieltjes, zó ongemakkelijk om al die berichten te lezen van de oudere generatie… gaf zoveel druk.

Vroeger was alles niet beter. Dat willen we graag, maar mensen, vroeger was het net zo als nu. Alleen nu is alles wat moderner. Mocht je toch een stukje vroeger willen? Stekker uit de wifi router, mobiel in een bak water, tv op zwart-wit en voilà. Moet ik verdorie alleen al mijn columns uitprinten en laten bezorgen. Verdorie! Dat was vroeger helemaal niet beter! Weet je wel hoeveel gulden dat is? Straks gaat zo’n Italiaan het bezorgen, die pakken alle bezorg banen af! Nog maar te zwijgen over de oorlog in Indonesië, worden we straks overspoeld door vluchtelingen! Wie gaat dat allemaal betalen? Wij zeker weer! Trouwt onze prinses ook nog met een Duitser…

Oh, sorry, ik bleef even hangen in vroeger.


Bron afbeelding: https://www.ravage-webzine.nl/2016/06/23/de-amsterdamse-kraakrepubliek/

Reacties

 1. Irene

  Ja, inderdaad, ik zou pas bang worden als er ‘niets’ veranderde, maar in wezen doet dat het ook niet. Want zolang die verrekte nostalgie mooier lijkt, beseft men niet dat men toch best ook gelukkig kan zijn in het heden…

  1. Bericht
   Auteur
 2. Ellie Schmitz

  Gelukkig veranderen dingen en dat zal ook altijd zo blijven. Meegaan in nieuwigheden moet zo eng toch niet zijn? Maar er zijn genoeg mensen die, als het een beetje tegenzit, ‘vroeger en toen’ vooraan in de mond hebben liggen.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hahaha, ja ik vrees dat het met ouderdom te maken heeft, Lola… gelukkig ben ik voorzien van een jeugdige brein… waar de omgeving dan ook weer last van heeft hahaha… Maar af en toe emmeren is heerlijk. Het heeft een functie. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.