Orange is the new black

Wat een week. Hadden we afgelopen weekend eerst het statement van de voetballers. Een minuut niet voetballen tegen racisme. Ja, je voetbalt tegen je tegenstander, maar een minuut lang niet… en ook niet tegen racisme. Dat bleek al lastig zat te zijn. De pers zat er bovenop. Daar kan je best zenuwachtig van worden als suppoost van een voetbalclub. Zo werd er een spandoek verboden omdat daar het woord ‘zwart’ opstond. Dat woord was onderdeel van een leus uit een clublied. Gewoon het woord zonder enige bezwaarde lading. Zo bijzonder. We schieten opeens door naar het panische. Alles wat mogelijk kwetsend kan zijn wordt plots roekeloos veroordeeld en weggehaald. Maar zit nu de kern in het woordje op een spandoek? Of moeten we naar in plaats van de harde kern van een voetbalclub kijken naar de harde kern van een diepgeworteld maatschappelijk probleem?

Afijn, het spandoek moest weg en zo werd onbewust het vuur nog hoger opgestookt.

Dat er dan iemand Sieg Heil roept op tv maakt het statement tegen discriminatie er niet beter op.

Zwart is misschien wel het woord van het jaar zo langzamerhand. Overal waar het woord zwart valt, is er paniek.

Dan maar oranje. Je eerste associatie zal waarschijnlijk het Nederlands elftal zijn. En voor de niet sporters een sinaasappel. Het stond afgelopen maandag ook voor bewustwording van geweld tegen vrouwen en meisjes. Iets wat nog mondiaal veel te veel onbelicht blijft, dan wel niet bewust genegeerd wordt. De Metoo’s, hun rechten en maatschappelijke posities, verbaal geweld, lichamelijk geweld, maar liefs 45% volgens Europees Onderzoek. Dus dat men hier symbolisch een oranje kleur aan geeft, is nodig.

Orange is the new black, zoals ik het zie.

Over geweld gesproken. Dinsdag zijn er drie jongens opgepakt vanwege buitensporig geweld in Gorinchem. Er circuleren filmpjes rond van afranselingen waar de honden geen brood van lusten. Knapen die nog niet weten of ze schaamhaar krijgen of dons, maar wel met een hele grote groep iemand het zwart voor de ogen kunnen slaan. Weer dat woordje zwart.

En we probeerden de week nog wel zo goed te beginnen.

Orange is the new black, het schoot weer door mijn hoofd. Dacht aan Frenkie en Virgil. Zo kan het ook. Waarschijnlijk zal het oranje er ook voor zorgdragen dat we voor even weer bewust zijn dat de wereld niet zo zwart/wit is als we denken dat het is.

Echter vrees ik dat discriminatie, net als pesten en plofkraken, altijd terug zal komen. Je moet toch iemand immers de schuld geven van een slechte situatie. Jij wijst boos naar de één en de ander wijst boos naar jou en zo wijzen we allemaal zonder enig zelfbeschouwing de cirkel rond. Ja, ik schrijf dit enigszins gechargeerd, toch weten we allemaal dat dit toch echt wel een zwarte kern van waarheid is.

Wat een week… en het is nog maar woensdag. Ik hou mijn hart nu al vast voor aankomende vrijdag. Dan is het Black Friday… ik zie de eerste suppoost al krampachtig voor de winkel allerlei reclameborden weghalen. Dan liever Orange Friday… Heeft de Blokker ook een keer geluk.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Annette

  Het wordt Green Friday begreep ik…. bedrijven die op die dag iets ‘goeds’ proberen te doen voor of het milieu of hun omgeving (ahum maar ik vrees toch nog steeds met een commerciele inslag, maar dat mag de pret niet drukken). Ik ga in een winkel staan op black Friday denk dat het voor mij einde van de dag vooral back(pain) Friday zal worden 😉

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hahahaha… Arme jij… Ik heb niet zoveel met black…eh… Orange Friday. Ik durf te wedden dat het gros van de ‘aanbiedingen’ niet eens zo spectaculair zijn. 😀

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.