Suikerbloempje

Suriname. Het is een mooi land, maar het is er ook mooi warm. Wat heet! Het is er maar wat heet! Eigenlijk is het gewoon Nederlands weer. Benauwd warm. Met alle gevolgen van dien. Dat is het ideale weer voor alles wat steekt en jeukt. Muskieten.

Laat ik daar nu een magneet voor zijn. Echt, ik smeerde me daar met allerlei in, van citroentroep tot en met nucleaire groen/gele zalf. Het hielp niks. Echt alles hield ik op afstand met die lucht. Tot brulapen aan toe, maar niet die stekende beesten. Die joekels van krengen bleven maar komen.

Zo kwam het dat ik elke avond glimmend op het terras bij het hotel zat voor het avondeten. De gasten dachten eerst nog dat ik een soort fitness Mister Univers was, maar na het bestuderen van mijn spieren kwamen ze daar al snel weer op terug.

Op zo’n beruchte avond zaten we samen aan tafel met een jong stel. Het was gezellig. Nadat ze een paar minuten naar mijn glanzende armen, die het maanlicht romantisch weerkaatsten, had gekeken, kon het meisje van het jonge stel het niet laten en vroeg mij waarom ik erbij liep als de glimmende variant van The Blue Men Group.

Ik liet haar als antwoord mijn rug zien, die onder de bulten zat. Daarna grapte ze dat het melaatsenkamp in Suriname ongeveer tweehonderd jaar geleden was opgeheven.

De grap totaal gemist hebbend, ging ik er nog serieus op in ook en vertelde haar mijn vete met de muskieten. Nu moet je je voorstellen dat ik tot dat moment nog redelijk de illusie had een grote, stoere vent te zijn. Baardje, tattoo, biertje in de hand… ja beeldt u het maar even in… Die illusie verdween nog sneller dan een losgelaten ballon op het moment dat zij begon uit te leggen wáárom muskieten zo dol op mij zijn.

Ja, zei ze, eigenlijk is het een compliment dat ze bij jou komen. Het zit namelijk zo. Ze komen op geur af. (Ik dacht nog, nu komt het, gaat ze het hebben over mannenzweet.) Het liefst de geur van een bloem, omdat ze dat lekker vinden. Dus, zei ze met droge ogen en in alle ernst, jij bent voor hun een soort suikerbloempje.

Er viel even een diepe stilte aan tafel. Alles en iedereen die het verhaal meekreeg, probeerde uit beleefdheid hun gezicht in een net iets te ironische, grijnzende plooi te houden.

Nou, zei ik redelijk droog, ik vind het heel lief dat je dit zo zegt, maar of dit nu heel stoer is… Stilte… De gezichten stonden nog meer op grinniken. Misschien kon ik het nog redden: Heb je geen mooi verhaal over klotsende oksels en muskieten ofzo? Daarna barstte het gelach uit.

Vanaf dat moment ben ik tijdens mijn verblijf in Suriname als Suikerbloempje aangesproken. En niet alleen in het hotel. Suriname is net een dorp, zie je. Uiteindelijk was ik er stiekem best wel trots op.

Suikerbloempje. Hij die muggen aantrekt. Let maar op. Over een jaar of wat sta in de Dikke van Suriname. Tevens handig om muskieten mee te pletten.

Reacties

 1. Petra

  Suikerbloempjes alle werelden verenig u. Ik ken het verschijnsel. In de tuin werken, met boodschappen doen, zelfs s’ avonds in bed weten ze mij te vinden… Mijn wraak is zoet. De galm van brekende muggenschedeltjes tegen de muren galmt hier nog na.
  een vraagje.
  Zijn muggen aliëns?
  Waarom, oh waarom verdwijnzen ze altijd spoorloos als je met een flinke opgerolde krant klaar staat?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Schrijfhart

  Hey suikerbloempje,

  Wat kan ik zeggen? Een baardje, tatoeage en biertje in de hand maakt je nog geen stoere vent. Ik kan het weten want afgezien van het baardje voldoe ik ook aan dat beeld en ik ben alles behalve een stoere vent. Als je aan dit verhaal toch een positieve draai wilt geven, en ik weet dat je dat wilt, het zijn alleen de vrouwtjes die steken. Je bent dus gewoon onweerstaanbaar voor de dames (muskieten) en dát gaat lang niet voor elke stoere vent op.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.