De terrormier

Wat hebben de processierups, de teek, de mug, opgeschoten en de wesp gemeen? Juist! Ze zorgen allemaal voor overlast. Nu is er een nieuwe dreiging aangekondigd het draaigatje. Een mediterrane mierensoort die met miljoenen tegelijk zijn gat draait onder jouw stoeptegels. En ik altijd maar denken dat draaikonten alleen in de politiek voorkomen.

Nederland is warmer en droger geworden. Buiten het feit dat we onze hele waterhuishouding daarop moeten aanpassen, kampen we ook opeens met allerlei plagen.  De processierups is daar nog wel het beste voorbeeld van. Die kleine, kruipende krengen bezorgen ons zo veel overlast dat we zelfs  wespen als lieve beestjes zijn gaan zien. Het is een ware plaag geworden.

Gif spuiten willen we wel, maar mag niet want dan wordt er te veel kapot gemaakt in de natuur volgens groen Nederland. Dat kan wel zo zijn, maar wanneer ik mijn zoon ‘kapot’ zie rondlopen onder de bulten en rode ogen met als resultaat een doktersbezoek, vind ik een beetje gif opeens een stukje minder erg.

Maar goed, half Nederland is tegen gif en het resultaat is dat we gebukt gaan onder een eikenprocessierups plaag. Natuurlijke vijanden heeft het beestje kennelijk niet genoeg en met natuurlijk bestrijden lijkt het alsof je met een emmer de zee leeghaalt.

Nu komt dus de terrormier. Waar de wespen vrolijk hun nesten bouwen boven onze hoofden in spouwen en kieren van het dak, woelt het draaigatje vrolijk onze stoeptegels om en, net als de wesp, bijt van zich af als je het er niet mee eens bent. Bestrijden? Ja, graag! Maar hoe? Hoe mag je in politiek correct Nederland iets aanpakken? Nu de zeven plagen zich voltrekken in ons kikkerlandje?

Lijdzaam kijk ik toe hoe wespen op en neer vliegen rond mijn huis. Reeds twee kleine nesten heb ik gespot en verwijderd. Nu moet ik ook de grond en de eikenbomen afturen. Binnen moet ik waken voor fruitvliegjes, pissebedden, vliegen en muggen. De natuur lijkt wel wraak te nemen op al het kunstgras en de rubberen tegels die we aanleggen. Vroeger gaf je aan je kind een  leuk, houten insectenhotel… tegenwoordig hoeft dat niet meer. Mijn huis wordt vanzelf wel een grote insectenhotel!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.