Kweekvlees

Opeens hoor ik een paar keer per week de radioreclame voorbij komen. Kweekvlees uit Maastricht en hoe lekker het wel niet is. Ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk, want je hebt er maar een klein stukje van een koe voor nodig.

De reclame wordt olijk gebracht. Alsof ze een weekendje Zuid-Limburg aanbieden.

Kweekvlees. Het woord alleen al. Het klinkt verre van hip en bourgondisch, maar een universiteit en wat ondernemers in Maastricht denken daar anders over. Brightlands noemt de firma zichzelf en ze presenteren zich met een hippe site die bijna compleet in het Engels is.  Want dat is waarschijnlijk net zo hip als kweekvlees.

Internationale uitstraling hoort er kennelijk bij, maar kweekvlees laten we in het Nederlands. Cultured meat klinkt ook wel een beetje raar.

Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat een wetenschapper in staat is een paar cellen van een koe te vermeerderen tot een fatsoenlijke gehaktbal, vind ik het ook wel een beetje eng. Het doet wat Frankenstein-achtig aan. Kunstmatig gemaakte vlees. Straks ook imitatie plofkippen?

Dan kunnen ze het er wel op gooien dat je dan minder koeien nodig hebt. Daardoor minder mest, uitstoot, CO2  en weet ik nog wat meer ze erbij halen. Wat natuurlijk goed vaart op de hedendaagse hype van duurzaamheid. Ik hoorde dat zelfs vegetariërs en veganisten spontaan van hun geloof zouden vallen als dit stukje groeiende bacterie een weg naar de markt gaat vinden. Allemaal goednieuwsshow dus. Vooral door de roze bril van de marketingafdeling van Cultured meat en co gezien.

Maar toch…Hoe je het ook wendt of keert, je speelt een klein beetje voor natuur. Of voor God voor de gelovigen onder jullie.

Ja, maar we kweken ook al groenten en allerlei bacteriën voor onze melkproducten. Klopt. Moet je daar blij mee wezen dan? Dat een bloemkoolzaadje veredeld wordt en er vervolgens weer een grotere, wittere bloemkool uitkomt. Is deze dan ook gezonder of zit het voordeel in de snelle productie? Hoe duurzaam is al dit geëxperimenteer eigenlijk?

Stel we krijgen naast onze Airfryer ook een Doe-het-zelf-oei-hij-groeit-vlees-setje. Die cellen moeten toch ook ontwikkeld worden? Dat je naast de koffiepads ook een zakje vleescellen hebt liggen. Nu ook in Texan-ribhouse smaak.

Staat duurzaam sowieso niet voor een beetje minder vlees eten? Zelf weer een moestuintje hebben. Misschien zelfs wat vaker bij de boer de karnemelk halen. Noem me ouderwets, maar wordt het niet tijd dat de kruidenier van weleer met eerlijke producten weer hun opmars gaan maken? Gewoon wat minder ongezonde massaproductie. Want laten we wel wezen, we laten ons graag foppen door de grote producenten. Die ons in het gezicht uitlachend ongezond voor superfood verkopen.

Kweekvlees. Ik weet het niet. Het is een oplossing voor toekomstige schaarste. Alleen vraag ik me daarbij wat af. Anticipeert Brightlands op duurzaamheid? Of om een toekomstige, grote vleesproducent te zijn in een wereld die we nog meer uitgeput hebben? Want het is eigenlijk al om te schamen dat we de wereld al zover verkloot hebben dat we dit nodig hebben. Toch niet zo bright.

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Goed geschreven weer. Ik deel je bezorgdheid over deze ontwikkeling. Het klinkt zo onnatuurlijk, dat ik me ernstig afvraag of het allemaal wel zo gezond is. Die vleesfabrieken waar de karbonades en gehaktballen gekweekt moeten worden nemen ook de nodige ruimte in. Om nog maar te zwijgen over grondstoffen, chemicaliën, energie en meer van zulks. Hoe milieuvriendelijk het uiteindelijk is valt nog erg te betwijfelen. Misschien moeten we gewoon eens wat meer ons gezond verstand gebruiken. Eten lokaal en van het seizoen kopen en uiteraard tegen een eerlijke prijs. Daadwerkelijk opeten wat we kopen en voedzamer eten in plaats van snacken.

  1. Ellie Schmitz

   Ik kan mij erg vinden in jouw stukje, Michiel. Alleen al het woord kweekvlees, ik krijg er spontaan rillingen van. Nou eet ik al ruim 40 jaar geen vlees meer, voor mijzelf is het niet zo’n issue. Wel om zo duurzaam mogelijk met de aarde om te gaan. Daarvoor doe ik mijn best, maar ik dwaal geloof ik af. In elk geval goed geschreven! Trouwens, zonder vlees kun je ook heerlijk eten.

   1. Bericht
    Auteur
    Michiel Geurtse

    Hahaha… mooi afdwaling. zonder vlees kan je heerlijk eten. Eens. Ik beken dat ik wel een echte vleeseter ben. Hoewel ik vegetarisch ook geen straf vind. Misschien moesten we eens met ons allen back to basics…en dat is inderdaad wat meer duurzaam worden.

  2. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Op zich is er niets mis met nostalgisch, een combi met het moderne zou mooi zijn. Maar ik wacht je gedachte af. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.