Wc-douche

Overal borrelde het op in het nieuws. Wat in Japan al heel gewoon schijnt te zijn, gaat nu ook Nederland veroveren. De wc-douche. Een ingenieus systeem van een mini douchekopje dat je billen schoonspoelt na de grote daad. Een waterfonteintje dat vrolijk over je kontgat spuit.

Ik las het en het eerste wat ik dacht was dat we dit allang hebben! Als jochie op vakantie zag ik ze vaak zat. Netjes naast het toilet neergezet. De bidet. Ook een ding dat de boel schoonmaakte. Ook een straaltje water. Ook compleet overbodige luxe. Als kleine bengel wist ik toen natuurlijk nog niet dat het niet helemaal voor mij bedoeld was. Dus mocht je een geel gekleurde bidet tegenkomen… mijn excuus.

De wc-douche dus. Zijn we nu werkelijk al zo verwend dat we met ons allen aan dit stukje onzin gaan? Als je mazzel hebt zit er ook nog een soort föhn in die je billen droog blaast. Komt de warme wind eens van de andere kant. Weg met het toiletpapier, hallo waterstraal en warme lucht.

We leggen kunstgras en heel veel tegels in onze tuin om het goedkoop te houden. Houden onze hand op de knip als de regering praat over verduurzamen van ons huis. En draaien ons hoofd de andere kant op wanneer in Groningen de scheuren in hun wc-pot komen door aardbevingen. Tja, daar zit wel ons gas. Kost geld. Maar ons eigen gas mag rustig schoongespoeld worden.

Bedenk trouwens, zou zo’n straal ook bij te stellen zijn in kracht? Dan is het ook nog eens de ideale wc voor een single. Moet je gewoon even een centimeter of vijf verschuiven. Daarna nog even wat geblaas erachteraan en voilà! 50 shades of toilet.

Wanneer je diarree hebt? Komen er dan drie douchekopjes tevoorschijn? Of gaat er dan een alarmbel af. En andersom? Je hebt obstipatie? Floept er dan een satéprikker omhoog?

De wc-douche. Waarschijnlijk zeer binnenkort in veel huizen in ons welvarende landje te bewonderen. In plaats dat we straks op een verjaardag een nieuwe auto staan te bewonderen, of de ultra platte tv, staan we in een kring om de wc-pot. Alwaar de heer des huizes voor de zoveelste keer de grap van de waterstraal in het gezicht van de domme gast laat zien. De rest lachend en terugkerend naar de woonkamer. Druk klagend over het weer, vluchtelingen, jeugdzorg, teveel belasting over het vakantiegeld, te moeilijke examens voor hun hoogbegaafde kind, duurdere benzine, te hoge bekeuringen… Gelukkig kunnen we nu onze billen wassen in onschuld.

Reacties

 1. Cassandra

  Vandaag een beetje kort-door-de-bocht verhaal van je?? Het lijkt me heerlijk om zo’n ding te hebben, lekkere frisse billen, en daarbij scheelt het heel veel bomen aan wcpapier. Helaas is NL nog niet zover dat het wcpapier maakt van hennep, dus veel bomen moeten nog steeds lijden onder ons piesenpoep-gedrag. En dan niet vergeten wat er doorgespoeld wordt, dat komt allemaal niet ten goede van het milieu.
  Het gebeurt niet snel, maar dit keer ben ik het volkomen oneens met je verhaal ook al is het wederom leuk geschreven.
  Heb het goed, groene groet, Cassandra

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Kort door de U-bocht dan. Om in wc-termen te blijven. 😉 Ieder zijn mening en dat is maar goed ook. 🙂 Ik vind het een vorm van westerse verwendheid. We willen het liefst geen enkele vluchteling in onze gouden kooi, maar een wc met douchekop is dan wel iets wat de grens overkomt. Als we bomen willen besparen op wc-papier, dan geef ik als suggestie de stok met kwast zoals men dat ooit in een ver verleden deed. 🙂 Dan bespaar je echt… niet met een hightech stroomvretende wc-pot. Maar goed… dat is ook weer een mening.. hahaha. 😀
   Een gerecyclede groene groet terug en dank je voor het compliment. 🙂

   1. Cassandra

    Ehhh die vluchteling is ff een zijspoor ofzo?? Voor mij zijn ze welkom, ook zonder wc met douchekop. Maar das een ander onderwerp, want dan zijn we voorlopig nog niet uitgepraat.
    Zoals Wilma hieronder aangeeft, is het voor mensen met oa reuma ideaal……Mag ik dan behalve de lasten ook een keer de lusten hebben? 😉
    Voor mij zou het dus niet zomaar verwendheid zijn, eerder een manier om makkelijker “toilet te maken”

    1. Bericht
     Auteur
     Michiel Geurtse

     Hahaha nee geen zijspoor, maar dat kleine beetje maatschappij kritische wat ik in de column heb verstopt ontgaat vele.
     Wilma heeft helemaal gelijk, voor in de zorg zijn dit goede oplossingen, voor de rest is het een luxe artikel.

     1. Cassandra

      Ik heb even doorgelezen en tot het besluit gekomen dat ik gewoon de plantenspuit blijf gebruiken 😉 Dat is dan mijn luxe, haha.

     2. Bericht
      Auteur
 2. Wilma van Vegten

  Ook hier zijn ze al regelmatig te “bewonderen”. Alleen voor mensen met zwaar reuma en ms nog in de wijk gezien.
  Daar zijn ze overigens ideaal voor…?

  1. Bericht
   Auteur
 3. Annedieke Kuchler

  Duidelijk geschreven vanuit de optiek (en de kont) van een man. Als kind leerde ik al van mijn ouders dat de fles water op het toilet een veel hygiënischer optie is dan het vegen van de billen met papier. Voorts is zo’n ‘natte wc’ voor vrouwen ~ en dan zeker op bepaalde dagen van de maand~ een uitkomst. Een systeem dat schoner is voor mens en milieu. Geen klonten toiletpapier meer in de afvoer. Nee, ik heb geen aandelen in het bedrijf, maar ben een grote voorstander van deze vorm van hygiene.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ieder zijn toiletinzichten… een schrijf vanuit de kont en de ander vanuit de poes, om maar even in jouw woorden te blijven. 😉
   En mooi om te zien hoe divers er op gereageerd wordt. Ik blijf het een welvaarts-dingetje vinden, volgens mij zijn er wel goedkopere oplossingen om het nat te doen.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mooi om een praktijk reactie te lezen. 🙂 Ik begrijp best heel veel redenaties om wél zo’n wc aan te schaffen, maar zoals jij al omschrijft is de besparing meer tussen de oren dan tussen de kont.

 4. P. Francois

  Beste Michiel,
  ik ga even reageren op je verhaal dat ik zeer kortzichtig vind voor iemand die geen ervaring heeft met de medische kant van de zaak. Als chirurg en specialist in de proctologie is dit de perfecte uitvinding voor mensen met anale aandoeningen waaronder bv de ziekte van Crohn. Tevens kan een goede hygiëne veel pathologie voorkomen oa fissuren, abcessen, cryptites, etca.
  Wat jij als een luxe omschrijft is voor sommige mensen een absolute “must have”.
  Het is natuurlijk zo dat alleen iemand die GEEN problemen heeft een dusdanige reactie kan geven.
  Iedereen is natuurlijk volledig vrij om zijn ‘ongezoute” mening te geven maar het stuit mij tegen de borst dat we eerst iets schrijven voor er eerst eens over na te denken.
  En ja, wij hebben ook zo’n toilet bij ons thuis.
  MVG.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Dag Peter,
   Allereerst is het geen column waar niet over nagedacht is, als het wat ongezouten overkomt, dan kan. Wat ik al in meerdere reacties aangegeven heb dat ik natuurlijk deze vinding toejuich voor in de medische wereld en zorg. Ik begrijp heel goed dat een wc als deze medisch gezien een oplossing is.
   Ik heb inderdaad GEEN problemen dat is correct. Voor mij zou het dan een wc als deze dan ook een luxe artikel en geen meerwaarde.
   Conclussie is dat ik het met je eens ben medisch gezien, dat mijn ‘ondoordachte’ column aanzet tot nadenken en de het hier en daar wat wakker heeft geschud. Je zou kunnen zeggen het dat het zoutloze wat zout heeft gekregen. Misschien dan toch wat minder kortzichtig dan verondersteld.
   Dank voor je reactie. Want ik vind het een goede zaak dat dit onderwerp aandacht krijgt en ook alle meningen en feiten een plek krijgen.
   Groet
   MichielZiet

  1. Bericht
   Auteur
 5. jankrosenbrink

  tja, nederlanders staan niet bekend om hun persoonlijke hiegieene. Maar met een goed oor voor ons koloniale verleden in Indonezieje, was je nu niet verrast door deze japanse uitvinding.
  Japanners die ook rondliepen in Indonezieje, en wel wat opstaken van de bottle chebo. In Indonezieje mag je een kind niet met je linkerhand over zijn bolletje aaien, neem dat maar van mij aan als je de reden niet kunt bedenken. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.