Regenboogscrabble

LHBTI. Iedereen heeft het woord wel eens voorbij zien komen. Nou ja, woord. Afkorting. Of iemand die praat met zijn mond tegen het raam aan. Dat kan ook. Mijn eerste associatie was DING FLOF BIPS. Voor wie het niet kent, wees blij, daarna kwam het nooit meer helemaal goed.

In dit geval is het een afkorting voor groeperingen die strijden om gelijke rechten. Kort door de bocht gezegd. Logisch, je wilt niet afgewezen worden, omdat je een L, H, B, T of  I bent. Nu waren de mensen met de label H niet zo blij en omdat we nu eenmaal over gelijke rechten praten, is de term aangepast naar LGBTI.

Het werd nog ingewikkelder toen de Q, de A, de P én de C eigenlijk ook vonden dat zij  onder deze term vielen. Dus voor de liefhebbers van Scrabble: LHBTIQAPC… drie keer de woordwaarde. Oh ja, voor de G’s die de H eigenlijk geen mooie term vinden: LGBTIQAPC.

Wie op deze afkorting zoekt komt diverse sites tegen en daar vond ik al gauw de term, neemt een hap adem: LHBTI-emancipatie. Provincies, gemeenten, bedrijven belangrijke mensen willen allemaal opeens een regenboog worden. Want dat staat voor gelijke rechten voor de mensen die zich met de Scrabble-letters identificeren. Ik altijd maar denken dat juist deze mensen zich niet zo snel een label laten aannaaien of in een hokje laten stoppen. Kennelijk is de nood hoog. Dat is eigenlijk best triest in een ‘vrij’ land als het onze.

Ik moest meteen denken aan de troetelberen. Ken je ze nog? Tien van die beren die in actie kwamen als de wereld even dreigde te verslechteren. Dan gingen ze met hun tienen op een rij staan en plopte er uit hun buik een straal licht die gezamenlijk een regenboog vormde en voilà, de wereld was weer even beter. Kijk de tekenfilm maar eens en gegarandeerd springt het glazuur van je tanden

Dit gevoel kreeg ik ook een beetje toen deze term bedacht werd. Het feit dat er een afkorting bedacht moet worden om mensen met een andere geaardheid gelijke rechten te geven, is toch eigenlijk best wel triest. Dat er zoveel sites nodig zijn om ons, niet in deze afkorting vallende mensen, duidelijk te maken dat zij net zoveel rechten als ons verdienen. Nu moeten we opeens allemaal regenboogproof worden.

Maar ik wil helemaal niet regenboogproof worden. Omdat ik het onzin vind dat het nodig is. We willen allemaal gelijke rechten hebben. Als je nu een I of een B bent of gewoon een H. Wat maakt het uit? Mijn zoon is bijvoorbeeld A. Autistisch. Moet hij dan ook in het alfabet? Of iemand met Asperger of ADHD of iemand in een Rolstoel of met Dyspraxie? Iemand die Onzeker is, maar geen regenboog? Iemand die Verlegen is? Iemand die Spastisch is? Iemand die Blind is? Of Doof? Zo kan ik wel even door gaan. Zelfs een grote groep vrouwen verdient al sinds mensenheugenis minder dan een man in gelijkwaardige beroepen. Dat is opeens opgelost? Dacht het niet. Dus hup die V er in!

Ik hoor mensen die zich belangrijk vinden en als eerste met de neus vooraan staan met een regenboogvlag hier nooit over. Dus wil ik als man (ook nog eens) een statement maken dat wanneer je als land, stad of bedrijf jezelf hard op de borst klopt dat je gigantisch LHBTI bent, neem dan ook even mijn zoon mee in deze profilering… en de rest.

Lang leve: LGBTIQAPCAAARDOVSBDVETC

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Cassandra Lemmens

  Hahahahaha grompf……
  Je zet t weer mooi neer. Ik heb ook zo’n hekel aan hokjes, verschrikkelijk zeg. Ik ben (als ik dan toch in een hokje moet) een mens die op een mens valt. Want daar gaat het om, waar val je op, waar “hops” je mee? Alsof het iemand iets aangaat wat ik in de slaapkamer doe.
  Gemakshalve noem ik het tegenwoordig maar LHBT+, dan weet iedereen welk kleurtje erbij hoort….
  Warme groet

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   😀
   Precies, het is zo jammer dat we allemaal hokjes moeten verzinnen, terwijl de rechten ‘gewoon’ gelijk zouden moeten zijn. Al vallen we op zeemeerminnen.:-)

 2. Sonja Grinwis

  Je weet een precair onderwerp weer luchtig neer te zetten. De regenboog community met al die letters die ik maar niet in de juiste volgorde kan onthouden, de uitzonderingen, al die hokjes, om moe van te worden. Leven en laten leven, we zijn nu eenmaal niet gelijk maar wel gelijkwaardig.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Precies! En laat alsjeblieft gehaaide instanties er van afblijven die het alleen maar gebruiken voor hun eigen framing.

 3. Annette

  En ook die bedrijven die dit trots op hun website vermelden dat ze ‘zo goed bezig zijn’ gewoon doen – geen onderscheid maken en een top team neerzetten welke kleur, ras, afkomst, geaardheid of handicap dan ook. Met zijn allen rooien we het wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.