Sigaret krijgt vanaf 2020 een ‘saaie’ verpakking

Dus na de zwarte longen, impotente mannen, lijken en allerlei andere horrorfoto’s waarmee menig verstokte roker aan het kwartetten was, komt er nu een saaie verpakking.

Je zou ook gewoon die hele handel kunnen opdoeken, maar ja, dan krijgen we in plaats van underground xtc maffia, illegale sigaretten mafia en daar zit ook niemand op te wachten.

Dan heb je nog designerdrugs. Dat vind ik zo’n typische naam. Bij ‘designer’ denk  ik aan een mooi gemodelleerd sportauto of een hip meubelstuk, maar nooit aan snoepjes gelijkende pruttel. Waar zou een gebruiker meer kick krijgen? Van de werking van de drugs of van het slikken van een totaal onbekend, chemisch goedje? Het is eigenlijk een soort Russisch roulette als je het goed en wel bekijkt. Afijn, in de onderwereld is de een zijn dood de ander zijn drugsgeld.

En nu heeft de overheid, tussen het opruimen van de vaten illegaal drugsafval door bedacht dat de sigaretten wel wat saaier kunnen. Dat moet demotiveren. Dat moet demotiveren. Nu denk ik persoonlijk dat het een roker niet veel uitmaakt wat er op het pakje staat. Die paft rustig zijn dood tegemoet.

Voor de starters kan het wel effect hebben. Mijn eigen wijsheid zegt dat de meeste beginnende rokers ergens in de puberleeftijd zitten. Hoe werkt een brein van een puber? Juist! Die vinden alles saai en stom. Dus wanneer sigaretten saai zijn, laten ze die wel links liggen. Zijn die gekleurde snoepjes waarvan je vrolijk wordt en een beetje mal van gaat doen toch veel leuker. Ook nog eens design. Wat wil je nog meer.

Nu heb ik niet heel veel uitgaan ervaring, maar hoe erg is het sinds het rookverbod gesteld met roken en hoe erg met xtc en designerdrugs? Die laatste kan je rustig slikken op een feestje zonder dat je eruit gezet wordt.

Nu wil ik de jeugd niet naar de designer drugs jagen alleen vraag ik me af, of je met verbieden en sluiten van laboratoria hiervan het doel bereikt? Of dat je de ondergrondse laborantje-spelen-kan-je-zelf in de kaart speelt met een fles chloor en bakpoeder of weet ik veel wat nog gevaarlijker zelfmoordpillen te maken?

Ik weet het, het is een moeilijke discussie en dito column. Toen ik puber was, was naast het kettingroken wodka ‘dodelijk’ dus wat deden wij? Juist. Op handen, knieën en kotsend naar huis. Daar kreeg je op je donder en dat was dat. Volgende week weer. Maar hoe geef je iemand op zijn flikker wanneer hij of zij niet meer thuis komt?

Reacties

 1. Annette

  Ik begreep dat alle pakjes er hetzelfde uit moeten komen te zien dus geen ‘merk onderscheid’ meer qua kleuren maar de nare foto’s blijven er wel op staan. Ik betwijfel of dit ook maar enig effect heeft. Een pakje 25 euro maken denk ik wel maar ja dan lopen ze veel belastinggeld mis dus dat doen ze ook niet.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Klopt, de foto’s blijven er wel op. Dus de term ‘saai’ is ook niet echt op zijn plaats. Je kan een pakje zo duur maken als je wilt, de echte paffer blijft toch wel roken.

 2. M@ri

  Klopt, de echte roker, blijft roken. Er zijn mensen die het niet begrijpen maar het is een verslaving waar je niet zomaar een . achter zet. En 25,- euro voor een pakje? Het is nu al bijna 10,- euro waarvan het grootste deel accijns en belasting. Hoezo “roken” is -a-sociaal? maar het spekt wel de schatkist met ettelijke miljoenen! Waar we ALLEMAAL van profiteren! Een pakje saai of met foto’s, maakt mij niet uit. Het gaat om de inhoud en niet de verpakking en dat begrijpen sommige mensen blijkbaar ook niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.