9

Ze staan ervoor in de rij!

De eerste de beste zonnestraal op een zondag en er stond een file naar Ikea toe. Ik begrijp dat niet. Vanuit mijn auto staarde ik meewarig naar de rij auto’s, terwijl ik de andere kant op reed. Vluchtgedrag.

Waarom zijn wij Nederlanders soms net mieren? Zodra het ook maar iets mooi weer is, hangen we met de benen uit bij de tuincentra, meubelboulevards en natuurlijk die Zweedse doe-het-zelf fabriek. Is het nog wat warmer, dan lopen de wegen vast naar het strand. Een heel jaar kunnen we deze activiteiten doen. Gewoon lekker vlot even naar een tuincentrum, lekker rustig doorheen struinen en dan weer terug, maar nee, wij doen het massaal tegelijk.

Wij houden van sm en testen onszelf door minimaal de helft van ons dagje uit in de rij te staan. In de file, bij de entree en bij de kassa. Een auto met je ‘leuke’ gezin, je ‘brave’ kinderen en je ‘vrolijke’ partner.

Als je kinderen al niet overprikkeld uit je auto stappen,  heb je op zijn minst al een sneer van je vrouw gehad op het moment dat iemand het laatste parkeerplekje dichtbij voor je neus wegkaapte.

Zodra je ook maar je grote teen uit je auto hebt, beginnen je kids al te roepen dat ze honger hebben.  Uit nood druk je ze maar wat snoep in hun mik. Van deze blunder zal je over een kwartier spijt krijgen als de suikerbom letterlijk explodeert op de boxspring van een willekeurige meubelwinkel. Terwijl je je jongste van het bed afsleurt, krijg je ook nog op je kop van je partner dat je niet goed op de kinderen let. Je hoort het gedwee aan en ziet over de schouder van je wederhelft hoe de oudste zojuist een deurknop uit een kastdeur trekt. Daarna de hele kastdeur in zijn handen houdt.

Heerlijk zo’n dagje uit. Volgens mij is het na samen een tent opzetten de ultieme relatietest en hoe gek ben ik eigenlijk op mijn kinderen proef. We weten allemaal hoe het zal zijn wanneer we op die ene zonnige zondag met ons allen eropuit gaan. We roepen ‘gezellig’! Maar ondertussen weten we dat het horror wordt. Waarom doen we het dan toch? Een gecamoufleerde vorm van zelfkastijding? Of zijn onze hersens stiekem geprogrammeerd door de middenstand dat we als een soort zombie niet anders kunnen?

Wanneer zo’n ‘heerlijk dagje uit’ eindelijk ten einde is, je oren nog na tuten van het kindergeschreeuw, de vreselijke irritante muzak op de achtergrond, ach eigenlijk het complete kippenhok om je heen. Wanneer je partner zo wit is als de zojuist gekochte zinloze theekopjes set, je kinderen met mayonaise bevlekte koppen in coma op de achterbank liggen. Ja, dan weet je waarom je deze hel ondergaan bent.

Na deze dag kan het alleen nog maar beter worden! Blut maar voldaan gooi je de kinderen op bed, leg je je partner onder een deken op de bank en je zelf lekker Studio Sport kijken! Met een bord nasi op schoot. Het kost een gemartelde zondag, maar dan heb je ook wat!


9 reacties

 • Rob Alberts

  27 maart 2019

  Ik lees 2 adviezen in jouw blog.
  -a- Begin nooit aan kinderen;
  -b- Bezoek nooit IKEA.

  Ik neem beide adviezen van je over.

  Vrolijke groet,

  Reply
  • Michiel Geurtse

   27 maart 2019

   Hahahaha… Dat heb je goed bekeken. 😉

   Reply
 • Anneke van Dijken

  27 maart 2019

  En daarom blijven wij op dat soort dagen lekker thuis en gaan wel op pad als het minder druk is.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   27 maart 2019

   Hier ook! Ik raak al overprikkeld als ik er aan denk. 😀

   Reply
 • Mies Huibers

  27 maart 2019

  Gelukkig kunnen onze kasten nog wel een jaartje of dertig mee.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   27 maart 2019

   Ik hoop die van mij ook. :-p

   Reply
 • Cassandra

  27 maart 2019

  Heel lang geleden heb ik me er weleens aan gewaagd, maar ik moet er niet meer aan denken nu. Alles is veel te druk geworden inderdaad en vóór je ergens bent aangekomen, ben je al ruim een uur verder. In de file staan is niet mijn hobby, al is het natuurlijk wel een uitgekiende plaats om nieuwe vrienden te maken, die je vervolgens dan weer allemaal tegenkomt bij dat Zweedse warenhuis. 😉
  Nah, sm past mij niet, ik blijf wel thuis.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   28 maart 2019

   Hahahahaha… het enige voordeel van de ikea is, dat wanneer je moe bent er wel een aantal bedden staan uitgestald. 😛
   Geef mijn portie ook maar aan Björn, of Bennie.

   Reply
 • Joke

  29 maart 2019

  Ach, een mens moet wat te doen hebben en iedere zondag naar de speeltuin, een pretpark, een dierentuin of Monkeytown is ook weer zowat. Het weekend is er voor ‘ontspanning’ en ontspannen zullen we, al is het maar na afloop.🤪
  Ik ben overigens blij dat mijn ouders ons gewoon buiten lieten spelen en ik denk dat mijn eigen kinderen er ook niet zo rouwig om waren dat we niet elk weekend op zoek gingen naar een ballenbak. En gelukkig wordt mijn kleindochter ook niet iedere zondag meegesleept op zoek naar Oblivion. Ze gaan gewoon lekker fietsen met zijn drieën (nu kan het nog, ze is pas drie).

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.