De ouders van klimaatspijbelaars

Opeens moet het gebeuren. Nou ja, opeens, we praten er al decennia over, maar nu het gas opraakt, lijkt ineens de noodzaak door te dringen. We moeten zuiniger worden met onze aarde. De regering puzzelt zich een ongeluk om een klimaatakkoord te bereiken. Zeggen ze.

Ondertussen raakt een deel van Nederland zo in paniek dat ze gele hesje beginnen te dragen en allerlei onzin gaan uitkramen over in wat voor derdewereldland ze wel niet leven. Nou, gele hesjes, een derdewereldland zou zijn handen dichtknijpen als ze al de luxe hadden om in het bezit te komen van een geel hesje.

Dan begrijp ik de klimaatspijbelaars beter. Een groep jongeren die zich terecht zorgen maakt over hun toekomst en hoe warmpjes ze er al dan niet bij komen te zitten. Hun ouders, en wellicht ook grootouders, hebben de boel toch aardig ver(aard)kloot. Wat eigenlijk best gek is, want ook wij waren ooit jong en rebels en bezorgd over onze aarde. Tot we van school naar een baan gingen en een huis kochten.

Ik verdien niet eens zo slecht, dat durf ik best te zeggen. Ik verdien echter te weinig als ik moet luisteren naar de horrorscenario’s van het kabinet. Ik moet zonnepanelen op mijn dak, een warmtepomp in mijn huis, alles van het gas afhalen, mijn huis isoleren tot Fort Knox en een auto op elektriciteit. Som daarbij de ledlampjes, de groene wasmachine, een eco-vriendelijk stofzuiger op en tel uit uw verlies.

Heb ik het nog niet eens over de groene stroom die niet zo groen is. Daar zit een luchtje aan. Nee, daar zit een gloedje aan. Namelijk die van kernenergie.

Uit nood koop ik nu elke maand een staatslot in de hoop de jackpot te winnen. Een staatslot dat niet eens op ecologisch papier is gedrukt trouwens, maar dat terzijde.

Als mij dit toch wel een beetje zenuwachtig maakt, hoe moet het dan met de hardwerkende mensen onder modaal?

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om tot de slotsom te komen dat wanneer ik alles zou doorvoeren, een mooie schuld opbouw voor de rest van mijn leven. Een schuld die ik waarschijnlijk maandelijks niet kan voldoen.

De jeugd heeft de toekomst en de klimaatspijbelaars hebben nu het moment om de regering te dwingen. Dus alsjeblieft jeugdige spijbelaars van me. Dwing ze tot een mooi akkoord waar heel Nederland blij van wordt. Windmolens, watermolens, zonne-energie, alternatief gas, wat dan maar ook. Zorg er daarbij ook voor dat jullie ouders niet de rekening krijgen van een losgeslagen regering. Laat je pa en ma letterlijk niet in de kou staan en dwing onze overheid dat zij iedereen er schuldloos warmpjes bij laten zitten. Want ik verrek het namelijk om een warm, geel hesje aan te trekken.

Reacties

 1. Cassandra

  Ik denk dat veel te maken heeft met bewustwording…..wist ik veel vroeger…..Ik kwam vaak niet verder dan “Ruim je troep op, dat hoor je niet op straat te gooien.”
  Tegenwoordig ben ik veel “groener” dan dat en steeds op zoek naar wat beter, vriendelijker en milieubewuster is. Maak mijn eigen wasmiddel, schoonmaken hoeft niet met allerlei agressieve rommel en ook eten en afval scheiden gebeurt bewuster.
  Dat hoop ik dan ook mee te geven aan “de jeugd” die toch onze toekomst is…..al hebben wij nu wel de plicht ervoor te zorgen dat die jeugd ook nog een toekomst heeft.

  Dus sta ik ook achter de “klimaatspijbelaars” omdat zij kunnen laten horen aan de regering dat er eindelijk iets moet gebeuren en dat dat niet afhankelijk moet zijn van armlastige burgers die al maar 5 minuten per dag douchen etc….

  Petje af voor klimaatspijbelaars!!

  Dank voor weer een mooi stukje en groene groet, Cassandra

  ps: Ik zal duimen bij de eerstvolgende staatsloterijtrekking voor je 😉
  psps: over de gele hesjes ga ik maar niets zeggen…..

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Die gele hesjes… laat ik het met enige takt zeggen, ze zouden niet misstaan in het circus.
   Mooi verwoord Cassandra, zo is het maar net. Eigenlijk is het een klein beetje terug gaan naar de tijd toen we het nog niet heel breed hadden met de welvaart en de techniek van nu, dat moet toch te doen zijn?
   Maar goed, wie ben ik.

 2. Ellie Schmitz

  De maatschappij dwingt. Alles moest nog beter, duurder en luxer. Meer meer. Nu is er plots paniek. Een beetje teruggaan naar de tijd toen we het allemaal wat minder hadden, het zou denk ik in meer opzichten de wereld ietsjes beter maken. Ik sluit me bij jou aan, Michiel.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.