Bingewatchen

Je hoort het meer en meer in de media. Een avondje bingewatchen. Ouwe lul die ik ben, dacht ik meteen al bij de eerste indoctrinatie poging mij dit woord op te dringen, wat moet ik nu weer een hele avond?

Ik moet tijd vrijmaken om een avond gezellig een paar afleveringen van een verslavende serie te kijken. Bingewatchen heet dat dus. Vrij vertaald is het gewoon met je luie reet op de bank hangen met een schaal chips om je ongeduld te bevredigen door bijna een complete serie in één avond te proppen.

Netflix, HBO, Videoland. Tegenwoordig wordt een complete serie online (ook zo’n mooi Nederlands woord) geknald en dan is het de sport om zo’n seizoen in recordtempo te kijken. Daarna kan je met je zombieogen naar de volgende serie, en de volgende, en de volgende.

Zie hier het creëren van mediajunks. Bingewatchen, de nieuwe nicotine voor de jonge generatie. Staat tegenwoordig ook op profiellijstjes. Hobby’s: Gamen, uitgaan en… Netflixen! Echt waar! Youtuben is uit (was het ooit in?) en Netflixen is in. Lekker bingewatchen op mijn hang out met wat pop and soda en een serie? Netflix flixt dat wel even.

Je leest het al, ik ben hopeloos ouderwets. Ik heb Netflix en word al helemaal onrustig bij het aanbod dat deze club mij om de oren gooit! Het is alsof je in de supermarkt  voor een stelling met honderd soorten kaaschips staat. Ze zijn allemaal lekker, maar waar moet je beginnen? Je wilt ze allemaal wel proeven. De keuzestress! Je wilt alles. Je MOET alles! Hebben, hebben, hebben! Nou, dat is dus precies bingewatchen.

Onze maatschappij is kennelijk zo snel geworden dat we zelfs series willen weghappen als kaaschips. Net als bij verslaving zal het gevoel  bij de slotaflevering nooit compleet bevredigend zijn. We willen meer. En Netflix voedt ons overprikkelde brein. We zijn slaven geworden van ons eigen verlangen naar dat dopamine shot. Zombies van de netstreamers. Kan je overigens ook weer voor bingehangen. The Walking Dead seizoen 10 gaat komen. Dus ik zou zeggen: plan in je verslaving!

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Cassandra

  Hahaha, ja je bent wel een beetje ouderwets, maar daar is niks mis mee hoor. Ik ga best mee met de tijd, maar weet die tijd nog altijd op mijn eigen manier in te delen. Ongeveer 2 á 3 keer per week gaat de buis aan bij mij en dan is bingewatchen wel een leuk dingetje om te doen, eventueel op Netflix idd (waar mijn “nogtekijkenlijst” inmiddels langer is dan mijn gewone verlanglijstje). Het voordeel daarvan is dat ik zelf bepaal wat ik kijk en niet afhankelijk ben van wat men mij (wanneer) te bieden heeft. Nieuwerwets, maar wmb zeker iets voor te zeggen hoor.
  Nu ben ik weliswaar niet meer van de jonge generatie en die “pop en soda” is vaker een theetje/wijntje met een stukje kaas, maar het is meer een kwestie van het gezellig maken voor jezelf ipv toegeven aan een verslaving.
  Leuk stukje weer waar je me zelfs weer even mee aan t denken zet….warme groet

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Dankje. 🙂
   Ik schipper een beetje tussen ouwerwets en modern. Ik vind de ‘groene’ knop een uitvinding, verafschuwde ellenlange reclames (kijk ook zelden commercieel) en zie netflix als een soort videotheek met vooral series. Maar ben dan weer te ouwerwets om een hele avond een serie te kijken. Vind het ook niks. Het verveeld en vind het zonde van mijn tijd. Dan flix ik even naar de boekenkast en haal daar mijn bingewatch voer uit. 😀

   1. Cassandra

    O maar een goed boek is ook heerlijk, dat doe ik ook geregeld uit mijn grote boekenkast of goedgevulde e-reader (daarom kom ik nooit door mijn nogtekijkenlijst op netflix)
    Zo heeft ieder zijn/haar ding 😉
    Ik wens je veel flixplezier toe…..

  1. Bericht
   Auteur
 2. Sonja Grinwis

  Hoewel ik weinig tv kijk is af en toe Netflix wel fijn, idd lekker zonder reclame en op de tijd die mij uitkomt. Pas geleden voor het eerst gebinchwatched (hoe spel je dat?) de serie You, zo waanzinnig spannend dat ik het niet aankon om niet verder te kijken. Gelukkig moet het nieuwe seizoen nog komen want wat is het vermoeiend dat TV kijken. Bovendien het boek is toch altijd beter 😉

  1. Bericht
   Auteur
 3. Joke Pallada

  Welnee joh, je bent helemaal niets verplicht. Je hoeft niet te kijken. Er zit een knop op, zoals mijn lieftallige moeder placht te zeggen. Ik watch ook binge, maar alleen al het mij uitkomt en alleen de series waar ik zin in heb. Stel je toch voor dat je al het aanbod tot je zou moeten nemen. Ik word al misselijk bij het idee!

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hihi..ik moet meteen denken aan het nummer van Doemaar – Doris Day. 🙂 Maar het is inderdaad zo. 🙂
   En al die series inderdaad! Wanneer je teveel eet wordt je ook misselijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.