Fitmoms!

Ik benijd ze wel een beetje. In het zweet werkende moeders die dagelijks meer in de sportschool lijken rond te hangen dan een junk bij de methadon-kliniek. Op de sociale media kun je er nauwelijks meer omheen. Foto’s van mama’s met strakke lijven vliegen mij om de oren. De een nog strakker dan de ander. Had je vroeger de term happy single, heb je nu happy fitmom.

Want happy lijken ze allemaal als ik de bijbehorende tekstjes mag geloven. Wanneer ik weer zo’n strakke kont in een spandex broek zie met daaronder een tegelwijsheid van, If you don’t believe in yourself, you don’t achieve your goals. Of I think I can, I think I can, I can do the can can. Zoals je leest, is het allemaal in het Engels. Dat schijnt ook bij de trend te horen. When you are a fitmom you schrijft suddenly in het Engels. Nederlands komt, denk ik, niet afgetraind genoeg over.

Zoals ik zei, ik benijd ze. Deze sportende reclamezuilen halen meer likes en sponsors binnen dan ik in mijn hele leven waarschijnlijk voor mekaar krijg als columnist. Allerlei pruttel wordt tactisch onder een té mooie foto aangeboden en de fans slikken het voor zoete koek… herstel, ze slikken het voor een proteïne rijke zemelkoek van €8,99.

Dure drankjes, voedselpakketten, fitnesstoys, kleding en veel meer ellende wordt  aangeboden voor prijzen die drie keer hoger liggen dan bij de gemiddelde Kruidvat of sportwinkel. Tien keer hoger dan bij de Action. Tel uit uw verlies.

Ik benijd ze. Die hele fanclub van mannen die zich geil staren op een moeder. Want dat zijn ze. Een moeder, met bijbehorende man en kinderen. Nu ben ik best wel een fitguy, maar ik pas voor sluikreclame achtige foto’s waar ik sexy opsta en net doe of het mij niet uitmaakt hoe ik eruitzie, als ik maar gelukkig ben. Ik zou me juist doodongelukkig voelen als ik daar de hele dag mee bezig moest zijn.

Fitmom, het is een vak apart. Je moet er niet alleen als moeder dagelijks voor sporten. Je moet een man hebben die niet jaloers is aangelegd en ongebreidelde energie voor zelfpromotie op de sociale media. Dat hoort er kennelijk bij. Zien en gezien worden. Dat is de rode draad van deze trend. En ik?

Ik benijd ze. Ik krijg al een burn-out bij de gedachte een fitdad te zijn. Daarom mijn jaloerse tegeltjeswijsheid:

‘Lees elke dag iets met hart en ziel, een boek of column… Liefst die van Michiel.’

Reacties

 1. Ellie Schmitz

  Ik heb het met plezier gelezen. Het lijkt in de media wel alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat iedereen zomaar een fitmom of fitwife kan zijn. Hét ideale plaatje. Nou mooi niet. Vroeger, en dat is lang geleden, was ik fit door gezond te zijn en gewoon te sporten, hardlopen en handbal. Nu jaren verder en al een beetje op leeftijd en ook nog ziek-zijn verder, hoef ik dat gelukkig niet te zijn. Nu mag ik gewoon fit zijn voor zover dat mogelijk is in mijn situatie.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Precies! Fit en lekker in je vel zitten hoeft niet persé te zeggen dat je een strak lijf moet hebben. En wanneer je genoeg hebt meegemaakt, dat is het inderdaad fit zover dat mogelijk is. Mooi gezegd. 🙂

 2. Saralien

  Ieder zijn ding. Ben alleen bang dat het weer zo’n trend wordt waarbij iedereen die NIET 7 keer per week sport (maar boeken leest 🙂 ) en zemelkoeken eet een beejte minachtend bekeken wordt…

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.