Besmette duurzaamheid

Welk woord moet verboden worden? Duurzaamheid. Dit antwoord kwam voorbij in De Wereld Draait Door op de vraag wat de vreselijkste woorden waren van 2018.

Niet zozeer het woord zelf dat zo verschrikkelijk is, maar meer het zware misbruik ervan. Daar ben ik het totaal mee eens.

Woorden als duurzaam, biologisch, organic en 100% natuurlijk worden te pas en te onpas om je oren geslingerd. Waar vroeger de stickertjes ‘’goedgekeurd’ je om de oren vlogen, is nu opeens alles ‘biologisch’ in de supermarkt. Maar is dat ook zo?

Wanneer ik een fles olie koop, kan er wel biologisch opstaan en het zal ook best wel dat dit biologisch geproduceerd is. Hoewel ik daar al mijn vraagtekens bij zet. Maar wanneer voor diezelfde fles olie een half oerwoud wordt gekapt om lijnzaadvelden aan te leggen, hoe biologisch ben je dan?

Hoe duurzaam ben je als sinds de jaren zeventig de populatie wilde dieren gehalveerd is? Wij doen hier al panisch als een wolf de grens oversteekt en een biologische schaap aanvalt. Dat tegelijkertijd een handje vol Zuid-Chinese tijgers een moord zouden doen om hun grenzen te verruimen, doet ons niet zo veel. Sterker nog, de mens doet wel een moord voor de tijger.

Duurzaamheid. Iedereen zou het woord mogen gebruiken behalve de mens. We spreiden ons als een olievlek over de wereld uit en verstikken daarmee alles wat ook een poging doet om te leven. Zelfs het konijn kan zich niet zo snel verdubbelen als wij. Sterker nog, het Europese konijn wordt ook bedreigd! Duurzaamheid my ass! We zuigen de aarde al decennia leeg van olie en gas en beginnen de laatste paar jaar pas te denken over betere, groene energie. Met als conclusie dat de oh zo veilige kernenergie eigenlijk de enige oplossing is om ons te blijven bedienen van onze moderne manier van leven.

Ik kon daarom niet anders dan het eens zijn dat duurzaamheid een zwaar besmet woord is. Het is een wolf in schaapskleren geworden. Diezelfde wolf die we niet willen. Dat woord wil ik niet meer. Weg met duurzaamheid! Verzin iets wat nog een ongeschonden blazoen heeft. Een woord dat aangeeft dat we de wereld al aardig naar de (aard)klote hebben geholpen en dat we de put nog trachten te dempen ondanks dat de kalf nog aan het verzuipen is. We schuiven duurzaam aan de kant en vervangen het voor: Niet lullen maar poetsen! …en dan niet de plaat!

Bron afbeelding: Vox.com

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Duurzaamheid is inmiddels net als ‘biologisch’ en meer van dit soort ‘keurmerken’ een marketing kreet geworden. Wat onze planeet nodig heeft is het woord tevreden. Niet steeds maar streven naar beter, naar meer.
  We hebben genoeg. genoeg kleding, genoeg spullen, genoeg van hebben, hebben, hebben.
  Als we weer leren tevreden te zijn met wat we hebben en minder overbodige spullen kopen. Meer oog krijgen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, wie weet komt het dan nog goed met ons als mens, met deze mooie planeet.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Een mooi woord om de mensheid te leren. Tevreden. Maar net als ‘duurzaamheid’ is het een veel misbruikt woord onder ons.
   Even een beetje zwartkijkerig gezegd: we zijn onze eigen plaag.

  1. Bericht
   Auteur
 2. Mies

  Je hebt gelijk. Veel gelijkgestemde mensen denken hetzelfde. Ik ook. Maar ik ben niet roomser dan de paus. Ik doe ook mee aan de verpesting van de aarde. Ik heb enorm veel respect voor die positieve mensen die het tij willen keren. Maar zolang geld, winst en eigenbelang topprioriteiten zijn, zal er weinig ten goede veranderen. Ik zie het als optimist eigenlijk best somber in voor wat betreft de toekomst van dat blauwe bolletje waarop te veel miljarden mensen rondhuppelen. De mens heeft het gruwelijk verknald op dit mooie uithoekje van het universum. Maar dat zal het universum een zorg zijn. Die kan best zonder een leefbare aarde.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Wat mooi verwoord! En kan ik me helemaal in vinden. Ken je het boek: Hitchhikers guide to the Galaxy? Soms denk ik: Bouw hier maar een snelweg.

   1. Mies

    Het boek ken ik. Dat willen zeggen: kennen in de zin van weten waar het over gaat. Staat al lang op mijn steeds verder uitdijende lijst van nog te lezen boeken. Die lijst dijt haast nog sneller uit dan het universum.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.