Bed & Breakfast

Het is misschien wel het truttigste programma van de Nederlandse tv. Bed & Breakfast. Stelletjes met een b&b gaan bij andere stelletjes met dezelfde hobby een dagje en een nachtje langs. Je mag zwemspullen meenemen, maar je wordt niet thuisgebracht.

Het programma is een groot feest van Nederlandse lulligheid, truttigheid en vooral creativiteit. Mensen die in hun achtertuin een houten raket bouwen met een bed erin. Of slapen tussen de geiten in een tochtige blokhut. Omgebouwde slaapkamers die leegstonden, omdat hun kroost is uitgevlogen. Beetje roze schilderen, een houten hart neerhangen en we noemen het de ‘Romantische Kamer’. Kan je er al gauw een tientje meer voor vragen.

Het nieuwe seizoen is weer begonnen en ik voorspel hilariteit ten top! Stelletjes die klagen dat er geen plantje op de kast staat of dat de douche een instapmatje mist, de stootrubber van de deur niet meekleurt in de ‘Dessert Adventure chamber’, het lampje dat net niet in de goede hoek hangt voor het lezen of de plafondspiegel die wel eens schoongemaakt mag worden in de ’50 shades of grey dungeon’.

Gezellig gaan ze met z’n allen dingen doen. Paardrijden in een uitzichtloze polder, een kerk bezoeken waar ooit Jan Smit tegenaan gepist heeft of samen knutselen. De Eiffeltoren breien, struisvogeleieren schilderen. Dat soort dingen. Hoe gekker hoe beter. Net als de b&b’s zelf.

Aan het einde van zo’n schalks logeerpartijtje geven ze elkaar een enveloppe met geld. Wat zij denken dat het waard is en ook nog tips!

“Jullie zijn héél gastvrij, een mooie omgeving, maar ik miste een rekje waar ik mijn onderbroeken op kwijt kon.”

“Nou, dankjewel, Gerrie, daar kunnen we zeker wat mee. Gaan we wat aan doen.”

Het leukste zijn nog de koppels die klagen en het dan vervolgens zelf ook niet voor elkaar hebben.

“Ik vond een haartje van een vierkante millimeter op mijn bed, dat vond ik niet echt fris.”

En dan zelf een hele pruik schaamhaar vast hebben zitten in hun eigen doucheput van de ‘Zeeschelp kamer’.

Bed & Breakfast. Ondernemend Nederland op z’n kneuterigst. I love it! Wij zijn er zelf vaak te vinden, omdat het gewoon honderd keer beter is dan een hotel! Juist dat kreukeltje in de lakens of dat scheef zittende hangende lampje maken het zo gezellig. De mensen die het runnen zijn altijd gastvrij. Altijd vriendelijk en de ontbijtjes zijn echt zo legendarisch zoals je ze op tv ziet! Als ik nog denk aan de laatste roerei piramide met versgeperst sap en biologische vloerkadet  raak ik alweer vol!

Ik kan het iedereen aanraden. Steun deze pioniers van gastvrij Nederland. Stimuleer ze om nog meer bizarre kamers of blokhutten te bouwen. Het is zoveel leuker dan al die hotels en motels.

Bed and Breakfast. Het zit al zo in mijn systeem dat elke keer als we er eentje bezocht hebben en weggaan, ik dan met mijn envelopje klaar sta en zeg:

‘Jannie en Herman, jullie waren zeer gastvrij, de speltbol met bio aardbeien rammelt nog in mijn maag, maar als ik jullie een tip mag meegeven, vervang de coaxkabel en de bakelieten tv voor iets wat wél 2018 is. Anders mis ik Bed & Breakfast.

Bron afbeelding: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bed-en-breakfast/

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Sonja Grinwis

  Leuk hetkenbaar stukje. De kneuterigheid van Nederland prachtig in beeld gebracht.

  De laatste bed en breakfast die ik bezocht was in Brugge. Samen met mijn mams bracht ik een paar dagen door in het huis van een wat ouder echtpaar. Ze hadden er blijkbaar hun levenswerk van gemaakt om het ons zoveel mogelijk naar de zin te maken. Inderdaad met een absurd uitgebreid ontbijt. Maar we hebben niet tantrisch hoeven punniken en we zijn oom niet in een bolderkar rondgereden . Het bleef bij volproppen en vertroetelen.

  1. Bericht
   Auteur
 2. AnneMarie

  Ik kan er gewoon niet naar kijken naar dat truttige gedoe en gezeik over niks. Maar goed dat is mijn ding denk ik dan maar.
  En iid al een paar keer naar een B & B in Brugge geweest.
  Het was er super.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Saralien (Mammalien2.0)

  Ik zelf heb weinig ervaring met Nederlandse b&b’s in het echt (we gaan gewoon niet vaak weg denk ik, in Nederland, en al helemaal niet met zijn tweetjes). Het programma ken ik wel en je beschrijft het echt geweldig. Ik kan me daar ook zo om lachen, de kneuterigheid soms. Een “leuk” uitstapje. Help! Het ergst is altijd die envelopjes achteraf en het gezeur. Stel 1 die dan helemaal anders in het leven staat dan stel 2 en ze dat even mee wil geven dat dat toch echt wel anders kan. Of zo’n stel dat gewoon zelf wil winnen en dus de anderen slechte waardering geeft.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hihi, je zegt het goed. 😀 En de B&B’s zijn in Nederland ook echt zo. Dat maakt ze ook zo leuk en gezellig. Zonder die uitstapjes gelukkig…want die zijn ieeeeeee!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.