Ik ben niet fout. Nee, de buitenlander!

Bulgaren zijn dieven, Polen frauderen, Marokkanen intimideren, vluchtelingen randen aan, Antillianen zijn bolletjesslikkers en asielzoekers krijgen gratis geld. Het gemiddelde beeld dat ik van buitenlanders krijg als ik reacties lees bij nieuwsberichtjes.

Vanmorgen las ik een ingezonden stukje waarin een man klaagde dat zijn vrouw, die heel lang gewerkt had, nu heel veel, maar liefst vier keer per maand, verplicht moest solliciteren. Ze had heel veel gedoe met het UWV kennelijk. Best erg vond deze meneer. In zijn stukje van nog geen 200 woorden waren op het eind de frauderende Polen er de schuld van dat zijn vrouw zoveel moest doen voor een uitkering. Dat vond ik een knap stukje artistieke vrijheid in zijn proza! Net zoiets als een wedstrijd duurt twee keer 45 minuten en aan het einde winnen de Duitsers.

Nu weet ik dat het UWV niet de meest snuggere instantie is als we spreken over menselijk en klantgericht en een nog slechter imago heeft dan Donald Trump, maar daar gaat het nu niet om.

Ik verbaas me steeds vaker hoe snel we ons persoonlijk leed of dip in een paar zinnen bij een ander weten neer te leggen. Liefs bij iemand die Nederlands niet als moedertaal heeft. Als er ergens een dronken Pool opgepakt wordt, is het zijn schuld dat Alie een schuld heeft van 2000 euro door een tv op afbetaling. Wordt er een Marokkaanse xtc-bende opgepakt, dan zijn zij ook de oorzaak dat Harrie zijn koikarpers moet verkopen vanwege te hoog drukkende kosten op zijn uitkering. Hij kon ze toch al niet onderhouden want hij moest maar liefst vier keer per maand solliciteren van het UWV om zijn uitkering te behouden. Schande! Vond hij. Kwam allemaal door die Marokkanen.

De verontwaardigde reacties lezen van alle Nederlanders op het stukje van de meneer en zijn vrouw met een heel zwaar leven was een lust voor elke taalliefhebber. Nog nooit heb ik zulk tenenkrommend slecht Nederlands gelezen als van deze ras Hollanders. Of zoals ze het zelf zo mooi poëtisch verwoorden:

‘tenekromend die lui terring lui van uwv.’

Wat dat betreft doet het niet veel onder voor de taalbeheersing  van onze anderstalige inwoners.

Ik heb een moedige poging gedaan om alle reacties te lezen waarbij zonder mededogen naar de buitenlander gewezen werd als schuldige van hun probleem. Het waren er te veel.

Nieuwsgierig als ik was, heb ik een beetje verder zitten neuzen en kwam tot een schokkendste ontdekking.

De meeste van deze mensen die zo’n afkeer tegen buitenlanders, licht getinte en donker getinte mensen hebben, zijn eigenlijk helemaal zo niet veroordelend of discriminerend als ik dacht. Nee, echt niet. Ze willen namelijk wél allemaal dolgraag Zwarte Piet in ons land behouden.

Valt het toch allemaal nog mee met ons, ruimdenkende Nederlanders.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hihi
   Ja, inderdaad… kijk dat er her en der mensen zijn die zich niet kunnen gedragen, dat is een feit…maar om meteen je eigen sores hierop af te schuiven, is wat anders.

 1. F.de Wit

  Het liefst maak je dan zelf geen taalfouten: “want hij moest maar liefst vier keer per solliciteren van het UWV”, of “een schokkendste ontdekking”. Toch ook licht tenenkrommend. 😉
  En ja, ik kijk daarin voortdurend naar mijzelf.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mijn woordje ‘maand’ is gejat! 😉 Dank voor het er op wijzen en dit mysterieus verdwenen doch belangrijke woordje toegevoegd.

 2. Trees

  Iemand die ik ken via haar blog, een zeer ontwikkelde vrouw, is omdat ze juist zo graag wilde werken in haar niveau gaan zakken. Nu zit ze met de gebakken peren, overspannen thuis, weinig uitkering want per uur betaald in haar laatste baan, en een en al ellende met de fanclub zoals zij het UWV noemt. Dubbel in het systeem, verkeerd geadresseerde brieven, ze woonde volgens hen plotseling op een adres waar ze zelf nog nooit van gehoord had, gevolg: uitkering stopgezet omdat ze niet op een afspraak kwam, nee, ze wist niet wanneer, waar en met wie, want de brief was niet binnen. Zij is niet de enige, bij het UWV is het een zooitje! Maar ‘de buitenlanders’ de schuld geven, dat gaat toch iets te ver.

  1. Bericht
   Auteur
 3. Roos

  Hehehehe, frappant hè dat uitgerekend die rasechte klaag-Nederlanders totaal geen taalgevoel hebben. Er wordt te snel naar de ander gewezen, te snel een schuld geplaatst die nergens op slaat. “Sorry mevrouw, ik heb net geen sigaret op de grond gegooid, dat deed die kleuter.” Beetje in die categorie zitten we nu. Ja, het gaat niet altijd even lekker en we hebben genoeg rotte appels in Nederland. In het hele land, dus ook onder die zogenaamde echte Nederlanders. Ik klaag uiteraard ook wel eens, landelijk wordt ook niet alles even goed aangepakt. Maar die Polen hier? Hoe blij waren ‘wij Nederlanders’ dat ‘die ander’ onze rotklusjes wilden doen? Tja, en dan nu klagen dat zij onze banen inpikken. Ach, laten we maar ’tenekromend doorklaagen over die buitenlanders die geen Neederlands willen leeren en het voor ons alemaal verpesten’.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Precies! Hoe vervelend Nederlanders en buitenlanders ook kunnen zijn. hoe crimineel ook. Ze hebben niets met mijn persoontje te maken. En als een Pool een baan inpikt…eentje die geen Nederlander wil, waarom schelden mensen er dan op?

 4. Cassandra

  Wat heb je weer een mooi stuk geschreven……tenenkrommend sommige mensen. Het is ook moeilijk om zelf de verantwoording te nemen over je eigen leven natuurlijk, voor een aantal onder ons. Geef vooral de ander de schuld, dat is een stuk makkelijker.
  Afgelopen week had ik een gesprek met iemand die je best racistisch kunt noemen, ook al zag ik dat volgens hem verkeerd. “Ja, die gasten komen allemaal met de beste wil naar Nederland omdat ze geld willen verdienen. Maar na 2 jaar weten ze ineens hoe alles in elkaar steekt en waar ze voor weinig moeite een uitkering kunnen halen.” Op mijn vraag van wie en waar ze dat dan geleerd hebben, wist hij geen antwoord te geven.
  Tja, en de ZP discussie……..als je je daar in verdiept en naar sommige betogen kijkt op twitter, facebook ed, word al snel duidelijk hoezeer er wordt gediscrimineerd in Nederland. Maar ja, ZP is traditie he…….
  Ooit hadden we in Nederland de traditie van gastvrijheid en tolerantie….dat die verdwenen is, is blijkbaar niet zo ernstig.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Goed verwoord. De conversatie die jij met de persoon had, laat precies zien hoezeer we niet meer in een spiegel kijken. En die ZP discussie… we doen het zogenaamd allemaal in belang van onze kinderen en onze toekomst, maar tegelijkertijd zetten zowel de vóór als de tegenpartij zich kinderlijk voor schut met die demonstraties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.