My Heritage

Vroeger, misschien nu nog wel steeds, had je van die tijdschriften waarbij je bijvoorbeeld een skelet bij elkaar kon sparen. Of een kist met edelstenen compleet maken. Of een globe. Nou ja, je begrijpt me wel. Je kon voor iets totaal onzinnigs sparen en daarbij zat je meteen vast aan een duur tijdschrift.

Gehaaid als ze waren, speelden de tijdschriften in op onze zwaktes en vooral op kinderen. Die vinden een bal met een lampje erin al gauw heel mooi als het als een diamant wordt aangeprezen.

Als kind was ik ook zeer hebbeding gevoelig, maar voor dit soort praktijken dan weer niet. Wanneer je zo’n skelet wilde sparen,  rib voor rib, en duur tijdschrift voor tijdschrift moest kopen, dan had ik vijfentwintig jaar later nog geen skelet. Maar wel een lege beurs en een uitgever die blauw van het lachen ligt met mijn geld.

En toch zijn er zat mensen die het deden of doen. Waarom? Waarom zijn we zo gevoelig voor dit soort onzin? Sparen we een halve doe-het-zelf houten auto bij elkaar,  die omgerekend nog duurder is dan een tweedehands échte auto.

Ik kan er niets aan doen, maar ik moest aan die tijdschriften met hun onzin verzamelprul (niet lid worden mensen! Zelfs niet wanneer je kind tien dagen zeurt. Koop hem meteen een hele prul bij de speelgoedwinkel) denken, toen ik een tv-spot over My Heritage voorbij zag komen.

Verzamel wat wangslijm, stuur het op naar een vaag adres in Israël en zij toveren je hele verleden tevoorschijn op basis van je DNA. Voor slechts €59,-. Uiteraard is het afgeprijsd met maar liefst 25%! Grappig, want dat is het volgens mij al sinds het bestaan van deze onzin, maar afijn, zij sturen je geen plastic knieschijf toe als zoethouder dus deze 25% plastic rib uit mijn lijf is hun lokeend.

Mijn DNA wordt dan door een dokter onderzocht, ze hebben zelfs een dokter die Erlich heet… What’s in a name… Vervolgens zal dan volgens de reclame en de site mijn hele leven veranderen.  Ojee, net nu ik zo’n leuk leven heb. Dan moet ik het maar niet doen.

Dan lees ik de tenenkrommende “Succes stories” op hun site en Erlich is Erlich, ze zouden er een Oscar voor kunnen winnen. “I was flabbergasted. This reunion has been one of the most powerful moments of my life. What I discovered astonished me. I feel more of sense of belonging. It filled a hole in my life.”

Nou, het filled ook een hole in je portemonnee. Want uiteraard ben je er met die 59 euro niet. Dat is slechts het stukje plastic kaak waarmee ze je lokken om het hele skelet dat bij hen stamboom heet, in elkaar te zetten.

Als we zo gemakkelijk over te halen zijn voor dit soort emotionele marketing, moet ik hier ook maar eens iets mee doen. Dus dames en heren, bij deze bied ik aan, voor slechts 25 euro (voorheen 45 euro!) een column waarbij ik geheel gratis een stukje van mezelf op foto toevoeg! In ‘slechts’ 3500 columns heb je het complete plaatje van mij. Wellicht herken je daarin een ver familielid waar je helemaal flabbergasted van zult zijn, het zal je verloren gewaande vrienden opleveren en het zal je zo powerful beïnvloeden dat je leven voorgoed veranderd zal zijn! Want zonder die 25 euro weet ik zeker dat ook jij je verlicht voelt!

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Ellie Schmitz

  Ik sluit mij bij Mies aan. Ook ik sprokkel die 3500 stukjes zeker niet bij elkaar, maar hopelijk mag ik ze zonder bijdrage toch blijven lezen, te leuk om je niet te lezen. En nee, ik ben geen zuinige Hollandse ?

  1. Bericht
   Auteur
 2. Sonja Grinwis

  Hoe aanlokkelijk dit aanbod ook is, ik koop geen mensen/vriendschappen, zelfs niet in kleine stukjes ?.
  Je verdient me of je verdient me niet.

  Dat gezegd hebbende, goed stuk. Die reclame verbaasd mij ook. Sterk de vraag hoe betrouwbaar dat onderzoek is. Bovendien kan ik me werkelijk niet bedenken hoe de uitslag mijn leven in positieve dan wel negatieve manier zou kunnen beïnvloeden.
  Complete flauwekul, past in het rijtje, ‘koop je eigen planeet, antirimpelcrème en spraytan.’

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Dan krijg je met 5% korting erbij op het ‘slechts’ in 2000 stukjes. Dan heb je het zeker wel verdiend. :-p
   Nee gein… ik spaar nog liever een plastic skelet dan dat ik mijn DNA naar een wereldvreemde lab stuur.

   1. Sonja Grinwis

    Nee stel je voor zeg. Dadelijk gebruiken ze je DNA om je te klonen ? Is heel je handeltje, in unieke stukje Michiel, om zeep geholpen. ?

    Maar alle gekheid daargelaten. Wat je er mee moet met die informatie weet ik niet. Wat ik wel weet dat je DNA in verkeerde handen een stuk enger is dan je wachtwoorden die gekaapt worden.

    Mensen zijn soms zo naïef.

    1. Bericht
     Auteur
     Michiel Geurtse

     Ze trappen er met beide benen in… en ondertussen is er een lab in Israël wat handenwrijvend miljoenen aan DNA verzameld heeft… en het is daar al zo veilig en vredig in die zone….

 3. Paul

  Belachelijke actie! Ik heb het even opgezocht. Ik snap niet dat mensen zich daarmee inlaten. Geheel terzijde: ik vind jouw stukjes best wat waard hoor…. Waar blijft jouw Patreon-account?

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ik begrijp het ook niet… men doet moeilijk over bijvoorbeeld donorschap, maar aan de andere kant gooien ze letterlijk hun hele hebben en houden zo blind naar een andere land.
   Ik heb even gegoogled op Patreon… aanlokkelijk… zou ik dan de eerste Nederlandse columnist zijn? Haha… voorlopig nog maar even gratis tot de definitieve doorbraak haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.