Influencers: sociale media reclamezuilen

Zie mij in een strak sportbroekje gefotografeerd staan! Met mijn sexy lijf en lekkere billen. Ook kopen? Gebruik mijn kortingscode.

Dit soort kreten zie ik meer en meer voorbijkomen op sociale media. Vooral op Instagram. Bedrijven zoeken steeds meer de “gewone” mens op om ze te verleiden tot  het maken van reclame voor hun product. Hoe vaak ik al niet een mail of privé berichtje heb gehad van bedrijven om mij te verleiden met mijn “geweldige site waarop ik blog!” Of ik dan hun matrassen wil testen of hoeslakens. Zelfs een keertje iemand die wilde dat ik hun pinda’s zou promoten (serieus).

Hadden al die bedrijven die mij het paradijs beloven echt op mijn site gekeken, dan hadden ze geweten dat ik een columnist ben en geen blogger en het laatste wat je dan doet is promoten voor kul-artikelen.

Toch zie ik het fenomeen meer en meer verschijnen. Een mede Instagrammer mailde me onlangs dat ze een niet te weigeren sponsoring kon krijgen om blikken vis in haar foodblog te promoten. Het enige wat ze moest doen, was eens per maand zo’n blik kattenvoer… euh… tonijn te testen en daar iets over te schrijven. Dan mocht er uiteraard geen reclame gemaakt worden voor de concurrent. Gelukkig was mijn mede Instagrammer zo slim om door te vragen. Het bleek al snel dat het vooral voor het bedrijf lucratief was. Aangezien ze zelf die blikken pruttel met een kleine korting moest kopen, lees: betalen. Daarnaast ook nog even de promotie zou moeten doen op Instagram. Lees: al het werk voor dat blikken bedrijf. Zij had al snel door dat je dan als foodblogger niet echt objectief bent en vooral heel erg dief van je eigen portemonnee. Nog maar te zwijgen hoe je in godsnaam blikken kattenvoer als natuurlijk verantwoord gaat verkopen.

Deze moderne encyclopedieverkopers zijn mij dan ook een doorn in het oog. Vroeger kwamen ze aan je deur. Irritante energieleveranciers doen dit trouwens nog steeds. Bellen ze je op om geheel vrijblijvend bij je langs te komen. Yeah right! Voor je het weet, zit je met zo’n imitatie Jehova getuige aan jou zelf betaalde koffie allerlei onzin energiecontracten af te sluiten. Houd je rug recht, mensen, en hang de telefoon op als je een intimiderende vrouw aan de lijn krijgt om je zo’n agent aan te smeren!

De nieuwe mode is dus om foodbloggers, fitgirls, fitnessboys of andere mensen die ”inspireren” te misbruiken voor reclame. Uiteraard krijgen zij maar liefst 10% van de winst mee en hebben ze heel veel “exposure”. Terwijl ik alleen maar kan denken aan die ene legendarische voetbalquote:

Zijn we er toch weer ingetuind!

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ik had vorige week nog zo’n vrouw aan de foon, de beweerde dat we onlangs nog contact gehad hadden hierover… tuulk! En Pasen valt met Kerstmis. Het is inderdaad irritant.
   Dank je Mies. 🙂

 1. Sonja Grinwis

  Zo met je eens. Als column schrijver wil ik ook onafhankelijk blijven.

  De ‘spontane’ juichreclame is bloedirritant en ik accepteer dat misschien een keer maar als het vaker voorkomt ontvolg ik de persoon in kwestie.
  Daarnaast vind ik het echt een belediging dat bedrijven je willen afschepen met een gratis product voor een gedicteerd artikel. De tijd en energie die het kost om een goed stuk te schrijven, te editen, foto’s te maken of uit te zoeken, de promotie op Social Media en het beantwoorden van mailtjes, reacties e.d. Het staat in geen enkele verhouding tot de vergoeding.

  Als ze reclame willen dan betalen ze er maar netjes voor.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Totaal mee eens!
   Hoewel ik het een klein beetje moet opnemen voor enkelen; ik geloof ook wel dat er genoeg naïevelingen zijn die oprecht denken dat hun site of wat ze doen, briljant is. Of dat ze er ‘amazing’ of ‘awesome’ uitzien. Dus dat ze echt denken dat ze al model o.d. ingezet worden. Dan is het de vraag: gefopt worden of zich graag laten foppen?

 2. Rob Alberts

  Een bijverdienste met weinig tot geen inspanning verdienen doe ik graag.

  Stuur jij mij die flauwekul door om ze af te poeieren. Betaal jij mij per geleverde actie een lekker biertje.
  Drinken wij het biertje samen, dan is de tweede ronde voor mij. Kunnen we samen drinkend lachen over alle ongein in deze fake reclame wereld.

  Vrolijke groet,

  1. Bericht
   Auteur
 3. Rob Alberts

  Ik kijk uit naar jouw eerste inzending.

  Wil je dat ze lang of heel lang aan het lijntje gehouden worden?
  Of moet ik ze klip en klaar meteen afserveren?

  Je zegt het maar.
  Het kan allemaal.

  Vrolijke groet,

 4. Henk

  Goede column en je ziet het inderdaad meer langs komen helaas .
  Wat netjes dat ze jouw eerst bellen de energieleveranciers ,hier staan ze gewoon direct al voor de deur .

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.