Tien schaars geklede vrouwen tonen hun bil-skills. (Foto’s!) Premium artikel

Stel je eens voor dat ik dit stukje heel smeuïg zou beginnen. Ik zou bijvoorbeeld aankondigen dat deze column over tien schaars geklede, sportieve dames of heren zou gaan en dat even verderop hiervan de pikante foto’s zouden staan. Je moest alleen nog even door dit stukje tekst lezen, naar beneden scrollen en…

Dit is een premium artikel. Wil je verder lezen? Meld je dan aan en bladiebladiebla.

Dit is wat zo’n beetje elke krant tegenwoordig doet. Een onomkeerbare trend in krantenland. Het lijkt erop dat zij ooit de digitale slag bij de lezers gemist hebben en met terugwerkende kracht ons weer proberen een poot uit te draaien. Met smeuïge titels, semi-bekende Nederlanders als columnist of, nog erger, met suggestieve artikelen in plaats van objectieve doen ze er alles aan om abonnees terug te winnen.

Is dit echter wel een goede manier? Waar ik opruiende titels en artikelen van kermiskrant De Telegraaf nog wel verwacht, blijkt dat lokale kranten zich hier ook erg schuldig aan beginnen te maken. Want wat verkoopt nu beter? Wierdenaar rijdt met brommer de sloot in. Gelukkig geen gewonden. Of: Domme Wierdense boer veroorzaakt ravage aan sloot met brommer? Juist, het tweede verkoopt beter. Beide zeggen hetzelfde alleen de tweede titel schopt nog lekker even tegen allerlei vooroordeeltjes die kant nog wal raken. Net zoals die brommer kant nog wal raakte.

Het zweeft ergens tussen nepnieuws en de waarheid in. Journalisten lijken hier een sport van te maken. De grenzen opzoeken en hier net binnen of met hun grote teen buiten te gaan. Trekt het meer lezers aan? Volgens mij niet. Het trekt hooguit wat populistische schreeuwers aan waar je geen stuiver aan verdient. De klassieke journalist is als een ambtenaar die veertig jaar alles met een papiertje doet met acht weken wachttijd. Ze moeten mee met de tijd maar weten niet hoe. En dan krijg je dit soort rare sprongen.

Hoewel ik dit niet kan staven, is het dan ook niet voor niets dat regionale kranten overgenomen worden door de grote jongens zoals het AD. De lokale krant hier bijvoorbeeld is gewoon de een op een kopie van deze krant. Ze pronkten hier lokaal nog trots met de bekende Nederlanders die als columnist “opeens”  voor hen werkten. Echter waren dit gewoon dezelfde duurbetaalde verhaaltjes uit het AD. Sterker nog, leg beide digitale kranten naast elkaar en op wat gechargeerde lokaal nieuws na is er amper verschil!

Dan kan je wel premium artikelen met bijzonder gevonden, lokkende titels bedenken, maar als je ziel al niet meer regionaal is, wat denk je er dan mee te bereiken? Je kunt hooguit met lede ogen aanzien dat je door allerlei streeknieuws Facebookpagina’s en websites, die je vroeger zo minachtte, voorbijgestreefd wordt. Daar zitten jouw lokale lezers. Zonder debiele titels en zonder premium artikelen. Maar wél met een winstmodel.

Zit je dan met je met je tien blote dames.

Bron afbeelding: diverse kranten.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hahahaha… het mag van mij… ik dacht ook eens een titel zoals dat ook bij de krant doen…en vervolgens lees je een dode mus. 🙂
   Dank je voor het mooie compliment Rob.

 1. Maaike

  Top geschreven !!
  Zo irritant die premium artikelen met een lokkend kopstuk …
  Maar denk als dit premium was met die beloofde foto’s wel veel zich aangemeld hadden 😉

  1. Bericht
   Auteur
 2. Sonja Grinwis

  Getver, het niveau van je columns daalt zo naar een bedenkelijk niveau meneer Ziet

  Had ik dus bijna je column overgeslagen want 10 schaars geklede dames die hun bil-skills tonen wekken bij mij alleen frustraties op.

  Gelukkig heb ik het toch gelezen. Inderdaad zo idioot die suggestieve koppen boven de nieuwsberichten!
  Ik denk dat journalisten en kranten zich hiermee enorm in de vingers snijden. Het trucje is bekend en lezers halen af.

  Sterk stukje van jou dus weer en ja mijn kop was ook zo’n waardeloze clickbait 😉

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hihi…en het werkte…
   Ik hoop stiekem ook dat kranten dit ook eens gaan lezen, want echt.. ze zijn hun ziel aan de duivel aan het verkopen.

 3. Laura

  Wat mij het meeste zorgen baart is de “prikkelbare” kop tekst die geschreven wordt zodat de lezer hem zou betalen en openen. Het moet toch niet zo zijn dat de krant ruiende tekst moet gaan schrijven en de maatschappij nog verder uit elkaar wil trekken omdat ze geld willen zien voor het artikel. Ik heb ooit hoop gehad dat een krantenartikel bindingswerking had maar dat is de laatste tijd ook al minder helaas. Ik vind het sowieso niet grappig dat ze voor alles willen dat je betaald. Gelukkig nog niet bij jouw 😛

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Precies! Ze maken het een soort van verslavingsgevoelig. Dusdanig de titel make dat je wel wilt klikken. Volgens mij spenderen ze daar ook meer geld aan met cursussen dan een stukje goede inhoud.
   Hahahaha… bij mij zijn alle premium artikelen hartstikke gratis. 😀

  1. Bericht
   Auteur
 4. Paul

  De clickbait titels kunnen inderdaad niet meer. Maar ik ben trots abonnee van een krant. Ik vind goede journalistiek belangrijk en vind dat dit niet afhankelijk mag zijn van de reclames op een site. Dus op zich kan ik er wel mee leven als je moet betalen voor een artikel, zoals op Blendle.nl

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ik kan daar op zich wel mee leven. Echter niet de lege-doos-artikelen met chocolade smakende titels.
   Gelukkig maakt niet elke krant zich hier aan schuldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.