Oordopjes

Onlangs waren we op Rock Werchter, misschien wel het leukste festival waar ik tot nu toe ben geweest en ik ben bij veel geweest.

Wat we altijd standaard bij ons hebben zijn oordopjes. Nou, ja, mijn vriendin heeft ze bij zich en omdat ze mij kent, ook een setje van mij. Van die speciale muziek oordopjes. Als beste getest. Nu heb ik het eigenlijk niet zo op die dingen omdat ik als muziekliefhebber ongefilterd de muziek wil horen. Echter zijn er bands en DJ’s die “beyond decibels” spelen. Oftewel, die gasten hebben hun geluid zo hard staan dat je zou zweren dat ze voor een sm-kelder optreden. Zo sadistisch hard gaan de baslijnen of scherpe luide tonen. Die speakers gaan overigens nog harder dan mijn vooroorlogse wasmachine op centrifugeren.

Afijn. Rock Werchter is op zich een festival waar dit allemaal wel meevalt. Maar dan ken je m’n vriendin nog niet. Zij heeft die dingen niet voor niets gekocht, dus ze gaan in. Bij mij niet. Mijn oren zijn minder gevoelig of reeds vakkundig verpest door alle concerten en festivals uit het verleden. Volgens mijn moeder had ik kennelijk mijn eerste concert al op mijn vijfde, want toen luisterde ik ook al slecht, maar dat terzijde.

We liepen over het terrein en het was net alsof ik met een autoverkoper op stap was. Omdat ik die doppen niet in had en zij wel, kreeg ik wel honderden redenen waarom ik wél die krengen in moest. Dokters, wetenschapsbladen, horrorverhalen, alles werd erbij gehaald. Op een bepaald punt begon ik écht te denken dat roken gezonder was dan oordoploos een festival over.

Zoals elke stoere man, die al paraderend met zijn stoere tattoo als een echt haan over het terrein loopt te borstbonken, weet je precies hoe je dit moet aanpakken. Je geeft toe. We stonden toevallig even bij een tent waar de DJ iets te fanatiek met zijn volumeknopjes aan het spelen was. Dus mijn vriendin, huppakee, dopjes tevoorschijn, die dingen in en meteen tegen mij:

“Doe nou je doppen in! Die bas is hartstikke slecht voor je oren!”

Dus ik, stoere man die ik ben, eindelijk de doppen in. Een oase van rust viel om me heen. De pluggen deden zowaar hun werk. Je hoorde nog wel de teringherrie, maar de bas klonk inderdaad een stuk minder irritant. Maar dan heb je mijn vriendin. Net nu ik de doppen stond te testen, loopt zij weg en zegt:

“Zullen we een cappuccino doen? Kan je de pluggen gewoon inlaten, zul je zien dat het niet storend is.”

Oké, dacht ik, laten we het maar eens proberen. Wij naar de koffietent op het festival. Mijn vriendin praatte over van alles en nog wat met mij. Ik hoorde amper wat. ‘Goede dopjes!’, dacht ik met enige spot. Komen we daar bij die koffietent aan. Toen merkte ik pas hoe het was om een opa van negentig te zijn.

Ik was vrij snel aan de beurt. Bestel twee cappuccino bij de beste barista en daar ging het fout. Hij vroeg wat terug. Maar echt, ik verstond er geen klap van! Bij het bestellen hoorde ik mezelf al beter dan de hele omgeving, maar nu werd dat goed bevestigd. Nu had ik de dopjes uit kunnen doen om te vragen wat hij zei, maar dat was zo’n makkelijke optie dat ik daar totaal niet aan dacht. In plaats daarvan riep ik keihard”

“Wat?”

De beste man tetterde terug. “Wat wilde u?”

Ik zo mogelijk nog luider. “Twee cappuccino!” Met de beroemde Almelose ‘O’.

Bleek mijn Twents accent in België als Abu Dhabisch over te komen, want hij verstond mij nog niet. Ik verstond mezelf heel goed. Alsof je in een mobiel spreekt waar je stem met twee seconden vertraging door komt.  Dus ik weer:

“Twee cappuccino!” Om mij heen dacht men nog net niet dat ik volslagen debiel was… of toch wel?

“Ah”, zei de barista, “Twee koffietjes?”

“Ja, maar dan met opgeklopt melk!”, schreeuwde ik nog harder dat zelfs de DJ opkeek.

Pas daar ging bij mij de gloeilamp branden. Die *censuur* pluggen! Ik heb die krengen uitgedaan en doe ze nooit meer in. Wat een verademing om het geluid weer geleidelijk aan weer terug te horen. Als beste getest waren die dopjes. Ja, als beste getest om je compleet voor lul te zetten bij een koffietent!

Mijn vriendin deed haar mond open om nog iets autoverkoperigs te zeggen, zag mijn agressieve kop met een melkschuimlaag aan mijn snor geplakt en hield verstandig haar mond.

Dus mensen. Een ding heb ik wel geleerd. Ga nooit, maar dan ook nooit, koffie drinken met dopjes in.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Rob Alberts

  Teveel lawaai, of andere onzin, maar ik loop al weer even met gehoorondersteuning rond.

  Op een andere manier kan ik de lieftallige koffiemeisjes niet meer verstaan.

  Vrolijke groet,

  1. Bericht
   Auteur
 2. Sonja Grinwis

  Hihi Michiel,

  Hoewel ik hier heel veel over zou kunnen zeggen/schrijven, ga ik dat niet doen want je luistert toch niet 😂🤣😂. Nou ja, alleen dit dan: leuk geschreven weer en met plezier gelezen.

  1. Bericht
   Auteur
 3. Roos

  Hahahahaha, je moet ook niet altijd naar vriendinlief luisteren. XD Zelf vind ik oordopjes vreselijk zitten – zowel die geluidsdimmende pluggen als de bekende ‘oortjes’ om muziek mee te luisteren. Die dingen vallen altijd uit – ongeacht welke maat – en ze knarsen en kraken in m’n oor, zeer naar geluid.
  Al moet ik zeggen… Koffie kan altijd! :p

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hihi..ja, een wijze les. 😀 Het meest irritante vind ik nog dat ik mezelf heel erg hoor…grrr… als ik nu de stem van George Cloony had… 😛

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.