WK voetbal met een vette worst

Het zal je niet ontgaan zijn, maar sinds enkele dagen is het WK voetbal aan de gang. Je weet wel, het toernooi waar Nederland niet aan mee mag doen. Misschien maar goed ook want dat scheelt weer politieke toestanden met Rusland, het gastland.

Voetbal, het spelletje waar de halve wereldbol aan verknocht is en dat vakkundig kapot gemaakt is door de miljarden van olie-figuren, rijke Chinezen en ander maf volk met te veel geld. Waar met dit geld driekwart van deze aardkloot zo uit de derde wereldstand geholpen zou kunnen worden, kiezen deze magnaten ervoor  voetbalclubs op te kopen, kleine clubs leeg te kopen om vervolgens met een paar zeer grote, gekochte clubs hun eigen privétoernooitje te spelen. Ook wel Champions League genoemd. Gesponsord door de UEFA en indirect de FIFA. De club die toernooien per opbod aan een land verkoopt.

Hoe voetballievend je ook bent, je kunt niet echt ontkennen dat het sportieve er wel een beetje af is bij het voetbal. Het is meer een soort handelseconomie waar de voetballer een product is geworden. Waar talenten als handelswaar worden ingezet. Tienertalentjes wordt een vette worst voorgehangen en die happen wel. Eigenlijk ook wel bizar. We proberen de tienerdoelgroep, gevoelig als ze zijn, voor allerlei dingen in bescherming te nemen, zoals verslavende spelletjes, drugs, alcohol en dergelijke, maar een rijke idioot mag ze wel gevoelig maken voor het grote geld. En wees eerlijk, hoeveel redden het uiteindelijk? En hoeveel blijft er van die grote zak geld over?

We kunnen roepen en pleiten wat we willen dat dit anders moet. Dat clubs hun jeugd kunnen behouden en beschermen tegen deze grote haaien die talenten per pallet inkopen, echter weten we dat dit vechten tegen de bierkaai is. Het grote geld regeert. Totdat de gaskraan dichtgaat of de olie op is. Ik voorspel een grote beurskrach in de voetbalwereld. Ik weet niet wanneer, maar die gaat er komen. Dat kan niet anders. Een luchtkasteel kan maar zoveel lucht hebben totdat het als een zeepbel uit elkaar spat.

Na het WK zullen waarschijnlijk veel eendagsvliegen voor miljoenen gekocht en verkocht worden om vervolgens nooit meer iets van te horen. Honderd miljoen voor een Senegalees of zo. Dan denk ik alleen maar, goh, hoeveel patiënten met simpele ziekten, doch in hun land dodelijk, zouden er geholpen kunnen worden met dat geld? Stort daar eens tien procent van al dat belachelijke transfergeld heen. Dat zou pas sportief zijn.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Mies Huibers

  Alle gelijk van de wereld. Ik laat het dus om die reden aan me voorbij gaan. Maar ik ben ook maar een mens. Gisteren keek ik. Een hele wedstrijd. Een uitzondering. Ik zat op het puntje van mijn stoel. Zo spannend. Ik ben ook maar een mens .

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mies ik begrijp je volkomen. Het spelletje blijft mooi, tis alleen zo jammer dat het steeds meer slechts voor een paar clubs weggelegd lijkt.

 2. AnneMarie

  Verplichten 10% te doneren maar dan is het volgende probleem blijft dat geld dan niet aan allerlei strijkstokken hangen.
  Vechten tegen de bierkaai, er moet nog veel gebeuren voordat al die graaiers het snappen.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Waar… de wereld bestaat uit allerlei malafide organisaties… maar ik ben positief: ooit krijgen we het schoon. 🙂

 3. Ellie Schmitz

  Voorheen, dat is al enkele jaartjes geleden was voetbal nog voetbal en werd er keihard gewerkt om de sport. Nu is voetbal geld, kijk eigenlijk nooit meer, maar nu met het wk heb ik toch al een paar wedstrijden gezien. Soms van afstand en bij spanning even kijken…konden wij gewone mensen maar over een klein deel van dat geld beschikken voor zorg, armoede, ziektes en zieken enz.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Het grote geld is me inderdaad enorm tegen gaan staan. Tuurlijk vind ik het spel nog steeds mooi en zal ik juichen wanneer NL weer mee doet, maar dat geld? Neh, doe maar aan instanties,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.