Word een hanghert!

Er worden karpervissers ingezet om hangjongeren, of zoals de krant het zo mooi poëtisch zegt: vandalen, tegen te gaan bij het Hoornsemeer. Zo luidt de logica. Waar vissers zitten, gaan geen jongeren staan te vervelen. Want die maken liever anoniem een teringbende van een plek. Het eerste wat ik me afvroeg was of deze vissers ook ’s avonds vissen bij het meer. Dat is immers het tijdstip dat de puisterige koppies, diep verscholen in hun hoodie, tevoorschijn komen. Net als vleermuizen en herten. Maar ja, een hanghert zie je zelden.

Het fenomeen hangjongere bestaat al zo lang ik me kan herinneren. Groepjes veelal jongens die met hun brommertje of afbraakfietsje al spugend, rokend en Red Bull drinkend ergens staan. Vaak gaat dit gepaard met housemuziek. Kennelijk hebben de meesten van de hooded boys een gehoorprobleem, want de muziek moet het liefst op volume standje pijngrens. De meeste ouders van deze pubertjes zijn het, denk ik, hier wel mee eens wat betreft het gehoorprobleem. Maar dat terzijde. Het is allemaal image. Als je jaren gewerkt hebt aan het imago van een rondspugende lama met shagje en pet, dan moet je die reputatie uiteraard wel zorgvuldig koesteren. Je krijgt immers maar één kans om jezelf voor de toekomst voor lul te zetten..euh… ik bedoel neer te zetten.

Ook ik was ooit een puistenkop met een brommertje. Nooit hing ik. Ja, ik hing wel eens vast aan het prikkeldraad als ik de bocht te scherp nam, maar niet doelloos op een plek als een zombie lurkend aan een Red Bull. Ik zag en zie daar de lol ook niet van in. Dat het groepsgedrag is, moge duidelijk zijn. Je zal niet zo gauw een van die paffende daredevils in zijn eentje de buurt op stang zien jagen met zijn geluidsoverlast.

‘We hebben niets voor onszelf’ is een veelal gehoorde kreet uit zo’n groep. Tja. Een gecreëerde hangplek, gesponsord door de gemeente, is niet stoer genoeg of wordt zorgvuldig gesloopt. Bij het woord sportclub valt spontaan de helft in winterslaap, een bijbaantje in de avond is net zoiets als ‘Je moet je schooldiploma halen binnen 4 jaar’ zeggen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nee, dan heb je ook niets voor jezelf inderdaad. Zelfs je eigen identiteit niet.

Daar zit hem, denk ik, ook meteen de kneep. Ergens zijn deze jongeren in hun hormonale tijdperk zoekende, maar tegelijkertijd belemmeren dezelfde hormonen hun de gedrevenheid van zoeken. Nou ja, bijna, want ze vinden wel hun hangende soortgenoten. Net zoals rockers elkaar of sportievelingen elkaar vinden.

Uiteindelijk komt het ergens ook wel goed met deze lui. Het vergt alleen een hoop geduld en een hoop erop wijzen dat er een klerebende van maken en in ergere gevallen vandalisme, intimidatie en gewelddadigheid niet echt stoer is. En dat je daarmee ook niet echt verder komt met je toekomstige leven. Met 16 jaar lijkt dit misschien erg stoer. Het is alleen zo jammer dat jij en je groepje dat alleen vinden. Dat je ouders zich de ogen uit de kop schamen, is misschien nu nog een mooi anarchistisch gevoel. Alleen wanneer je de leeftijd van hangen voorbij bent, kom je erachter hoe beperkt je eigenlijk was. Dus kom onder het juk van die hanggroep vandaan! Ruk je los en kies voor een andere groepje. Eentje waar je mee vooruit komt in plaats van zinloos stilstaat. Word desnoods een hanghert!

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Vraag me toch af hoe ze dit naar de karpervissers hebben gecommuniceerd. Krijgen ze bij de visvergunning een rooster, wie zich waar en wanneer met hengel en visstoel aan de waterkant moet settelen?
  Hoewel ikzelf nooit een hangjongere ben geweest. Ik had geen brommer, weinig puistjes en was een gruwelijk brave tiener. Geen drank, drugs, jongens, zelfs niet roken. Nee deze badass zat thuis op haar kamer, met een kopje thee en een boek ?.
  Ach de hangjongeren en te harde muziek, het hoort er een beetje bij. Vandalisme en overlast zijn uiteraard niet oké. Het blijft fascinerend om te zien hoe ze zo hun best doen zich af te zetten door zich te conformeren aan de groep waar ze bij willen horen. Gelukkig is het maar een fase en worden de meeste gewoon nette, brave burgers net als hun ouders (ironisch genoeg).
  En ik, ik begin gewoon aan mijn tweede jeugd ??

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ze mochten gratis vissen geloof ik. 🙂
   Mooi gezegd hoe je voor deze hangsoort opkomt…er zijn inderdaad best wel oke groepen tussen de puinzooi makende hangjongeren. En inderdaad komen ze vaak wel ergens terecht…slikt ironische opmerking in.. 😛

  1. Bericht
   Auteur
 2. José@ENJOY! The Good Life

  Heerlijk stukje. Herkenbaar voor een pubermoeder. Hoewel die puisterige pubers van mij daar niet de kans voor krijgen. Ik vind het zo kansloos. Maar ik weet natuurlijk niet wat ze doen als ze ‘even’ uit mijn gezichtsveld verdwenen zijn 😉 Ik denk dat ik hier thuis twee hangherten heb die af en toe wild om zich heen schoppen als de ontwikkeling frontaal kwab ze opbreekt. Redelijk onschuldig gelukkig.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hahahaha, wat omschrijf je dat mooi. Maar inderdaad de hang-computer-jongere en bankhangjongere zijn wat dat betreft wat meer controleerbaar.
   Met grote glimlach je reactie gelezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.