Geile mediaverslaving

Stel je voor dat een of andere debiele president in een tweet dreigt een land te bombarderen. Dan denkt grosso modo van ons lichtelijk normale mensen iets van, daar heb je hem weer die clown. Mooi laten schreeuwen. Kan hier geen kwaad op Twitter. Media echter ruiken bloed en zouden ons onmiddellijk voorzien van ongefundeerd en ongegeneerd staaltje manipulatieve oorlogstaal. De debiele president dusdanig tegen de digitale muur aanduwen dat hij welhaast moet bombarderen in plaats van ermee dreigen. Stel je toch eens voor dat dit zo ver zou komen. Oh wacht…

Facebook verhandelt misschien wel ongevraagd onze gegevens, maar in hoeverre staat dit in verhouding tot hoe de media ons proberen te indoctrineren dat de Russen slecht zijn bijvoorbeeld? Net zoals de Russen leren dat wij ook niet sporen. Wellicht zit er wel kern van waarheid  in, maar feit is dat de koude oorlog ergens in de politiek en industrie aangezwengeld wordt en de media zich maar wat graag als instrument laten gebruiken. Geilend op de aandacht die ze krijgen. Hoe meer mensen hun bericht in blinde woede, paniek of verontwaardiging delen, des te stijver de digitale pik van de journalist. Voor mijn gevoel blijkt dat we eigenlijk niets geleerd hebben van de droevige oorlogsresultaten uit het verleden.

Nu is het niet zo dat ik goedpraat wat Facebook ons geflikt heeft. Onze persoonlijke gegevens zijn ons immers heilig. Zo plaatsen we nooit foto’s van onszelf van vakanties, feestjes, thuis, speeltuin, zwembad, in bikini, gala, korte broek of wat dan maar ook. Nee joh, daar zijn we veel te voorzichtig voor. Net zomin zie je ons alle gegevens aan Bol, Gmail, Marktplaats, Ebay en dergelijke geven. Die precies weten wat we graag willen kopen en hoe dit aan te pakken. Zo knap van hen!

We kunnen dan wel massaal van Facebook afgaan, maar hoeveel van ons houden dit vol? En al helemaal alle Dotans’ onder ons. Ja, zolang er Instagram bestaat waarschijnlijk lang. Hier zouden we ook nooit ons hele hebben en houden opzetten natuurlijk. Hyves komt misschien ook nog terug. Geen invloeden meer van buitenaf! Geen Russen of Turkse dictatuur. Denken wij. Alleen maar onze eigen Hollandse media. Hoe fijn. Heerlijk eerlijk en totaal niet subtiel manipulatief. Kunnen we lekker schreeuwen en wijzen naar de boze buitenwereld, waar alle schuld ligt. Want zo heeft de krant het ons voorgeschreven. En de overheid zag dat het goed was.

Bron afbeelding: Flickr

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Het blijft een lastig fenomeen de Social Media. Het is zo machtig geworden dat we (denken dat we) er niet meer van buiten kunnen. Facebook heeft me veel leuke nieuwe vriendschappen opgeleverd. Toch ben ik er ook weg. Had een tijdje geleden mijn gegevens opgevraagd en ben me kapot geschrokken. Niet alleen de foto’s die ik zelf op FB had geplaatst maar al mijn foto’s hebben ze opgeslagen. Elk Messenger bericht is woordelijk opgeslagen. Maar ik gebruik nog wel IG en Watsapp, wil ik eigenlijk ook niet van weg. De vraag blijft dus privacy vs het profijt dat je ervan hebt en zo heeft Zuckerberg eigenlijk de wereld in een houtgreep

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mwah…als we met ons allen de stap naar pak hem beet 15 jaar terug durven te zetten, dan is het klaar.
   We laten ons graag beinvloeden…dat is van alle tijden. Fakenews heette vroeger propaganda en tegenwoordig doen we er vrolijk aan mee. Wie ziet er niet beter uit in zijn of haar digitale leven dan in het echte? We zijn allemaal een stuk knapper op instagram.

   1. Bericht
    Auteur
    Michiel Geurtse

    Overal waar je voor aanmeldt op het internet, hebben ze je gegevens, van belastingdienst tot klantkaart zoals Anette het al zo mooi zei.

 2. Annette

  Zolang ik niets te verbergen heb (behalve mijn pincode 😉 dan) laat ik het allemaal maar. Ik heb allang niet meer de illusie dat er ook nog maar iets privé is. Bonuskaart, check, de belastingdienst die je hele formulier al invult, check en zo kunnen we nog wel even door gaan 😉

  1. Bericht
   Auteur
 3. Mindel

  Oeps Michiel, Ik snap dat je jonge viriele man bent maar mogen die erotisch getinte onderwerpen iets minder? Het dekt de lading niet. 😉 Jammer want ik hou verder erg van je blogstijl.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Nou erotisch valt toch we mee? Het is zo als het is, mensen ‘geilen’ nu eenmaal om aandacht…de een heel veel meer dan een ander uiteraard. Niks erotisch aan, slechts een waarneming. 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.