18

De vloek van het melkkloppertje

Ik heb een melkkloppertje. Nou ja, ik had een melkkloppertje. Een mooie, zilveren kan waar je de melk in opwarmt om dit vervolgens tot heerlijk schuim voor je cappuccino op te kloppen.

Dit heb ik een paar keer mogen doen. Toen trad de wet van vergeetachtigheid in. Van die dagen dat je alles tegelijk wilt doen. Was, mail afschrijven, koffie zetten, melk warm maken, planten water geven. Dus ik de was, mail afschrijven, koffie zetten, planten water geven… Wat ruik ik toch? Shit! De melk in mijn melkkannetje!

Het velletje van de melk had al dampend een weg gevonden op mijn fornuis, evenals de rest van de melk. Er hing een barbecue lucht van aangebrande, goedkope braadworst die zijn weerga niet kende. Mijn mooie, zilveren kannetje was van binnen zo zwart geworden dat het elke pietendiscussie zou verliezen. Rest in peace melkkannetje met kloppertje. Geen redden meer aan.

In het luxe welvaartlandje waarin wij leven vandaag de dag, is een nieuwe melkopschuimer zo besteld en bezorgd. Een duur, glazen kreng binnen 24 uur bezorgd. En een kreng was het! Na één dag stootte ik, onhandig als ik ben, tijdens het afwassen tegen het kannetje. Het viel om. Gevolg het greepje, ook van glas, zat wat los. Geen man overboord, het ding klopte nog dus verwende ik had nog steeds mijn cappuccino. Dag twee. Een briefje van de schoonmaakster.

Ik pakte je melkkloppertje bij het oortje en deze knapte er af. Het kannetje viel. Sorry.

Ja, sorry? Mijn tweede kloppetje in een paar dagen tijd. Grrr. Als die dingen nu niet zo duur waren. Waarom zijn ze eigenlijk zo prijzig? Zo bijzonder zijn ze nu ook weer niet. Stuk glas en een stok met een zeefje.

Afijn, Bol verdient er dik mee, want ik kon er weer eentje bestellen. Ditmaal een nog duurdere met wat degelijker glas. Wat kon er nu nog mis gaan? Als je Michiel heet heel veel!

Het tweede kreng kwam netjes een dag later bij de buren binnen. Ik was weer eens vijf minuten te laat thuis. Ken je dat? Dat je pakketjes bestelt en dat het niet uitmaakt of je om half 12, half 1 of half 2 thuis bent? Dat je altijd nét vijf minuten te laat bent? Ik heb er patent op. Het is zelfs zo erg dat de postbode standaard bij mijn buren aflevert, zelfs als ik thuis ben.

De melkklopper. Ik had hem bij de buren weggeplukt en kon niet wachten op mijn koffie. Vrijdagochtend. Thuiswerken. Radio aan. Koffie liep. Ik had me voorgenomen alles een voor een te doen. Gewoon de mogelijkheden minimaliseren dat er iets mis kon gaan. Melk ging in het kannetje. Even koud voorkloppen. Tip voor alle cappuccino liefhebbers. Klop de melk altijd even voor. Krijg je het beste schuim. Probeer maar. Klopt altijd.

Kannetje in de magnetron. Anderhalf minuut op vol vermogen en dan koffie! Ik kon niet wachten. Alles liep goed. Mailtje was afgeschreven, koffie klaar, planten hadden water. Pling! En de melk was warm.

Ik liep verheugd de bijkeuken in waar de magnetron staat, opende met een glimlach het deurtje, pakte het kannetje, zag de was bij de wasmachine en daar ging het mis. Die tiende seconde van afleiding was genoeg. Ik tikte met een kracht waar je zelfs nog geen ei mee kapot krijgt iets tegen het aanrechtblad en het robuuste dure glas van het kreng spatte in duizend stukjes voor mij neer op de grond. Met opgeklopte melk en al. Alsof er een reusachtige stier zojuist een giga orgasme in mijn bijkeukentje had gehad.

Treurig staarde ik, met het glazen greepje nog in mijn hand, om mij heen. Keek een keer naar het hendeltje en dacht nog positief, nou, die is deze keer wél heel gebleven.

Er heerst nu een melkkloppertjes verbod in mijn huis. Vanaf nu alleen nog maar op de ambachtelijke methode schuim maken. Steelpannetje, melk en garde! Oh ja, er is nog een verbod tijdens het melk garden: er mag geen was gedraaid worden!


18 reacties

 • Sonja Grinwis

  14 maart 2018

  Als koffie liefhebber en collega klungel kan ik je slechts één advies geven: drink je koffie voortaan als een pro. Espresso dus, stukken goedkoper en vol energie door het leven voortaan 😉

  Reply
  • Michiel Geurtse

   14 maart 2018

   Hahahaha…maar ik hou zo van de melk! 😀

   Reply
 • Rob Alberts

  14 maart 2018

  Eenvoud siert de mens.

  Jouw ouderwetse en goed bekende methode werkt over 100 jaar ook nog prima.
  Vreemd dat jij zoveel tijd nodig had om dit weer te ontdekken.

  Vrolijke groet,

  Reply
  • Michiel Geurtse

   14 maart 2018

   Nou ja, als ik niet een beetje vreemd was, had ik geen columns..hihi

   Reply
 • Ellie Schmitz

  14 maart 2018

  Ik kon tijdens het lezen mijn lach niet inhouden. Jammer voor jou dat het zo gegaan is, maar wel stof voor een mooie column 😉 ik heb ervan genoten!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   14 maart 2018

   Hihi… ja.. nou ja, klungelingheid is mijn grootste wapenfeit.

   Reply
 • Trees

  14 maart 2018

  Koop een elektrische melkopschuimer van Tomado.. IDEAAL!!!
  Geweldig logje Michiel! Ik zag het allemaal gebeuren!
  XXX 🙂

  Reply
  • Michiel Geurtse

   15 maart 2018

   Hihihi… ik heb nu moedig een kusntstoffen klopper gekocht. 😀

   Reply
 • Gerda

  14 maart 2018

  Ach Michiel, wat een ellende! Maar moest stiekem toch wel lachen.
  Tip; ik heb een kloppertje (soort elektrische garde) op batterijen van IKEA. Kook gewoon de melk en klop het tijdens het koken op. Het wondertje kost nog geen euro en ik gebruik oplaadbare batterijen. Per keer opladen gaan ze zeker 3 weken mee.
  Heerlijke koffie met schuimig opgeklopte melk. 👍

  Reply
  • Michiel Geurtse

   15 maart 2018

   Hihi..Gerda.. stiekem lachen mag. 😀
   Dank je voor de tip…hoewel ik vrees dat ik hem nog wel stuk krijg. 😛

   Reply
 • vivapo

  14 maart 2018

  Michiel, ik lag me een kriek!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   15 maart 2018

   Hahahaha…ik kriek even mee. 😀

   Reply
 • Anneke van Dijken

  14 maart 2018

  Geweldig, ik lig in een deuk.
  Een tip; kies voor een Philips Senseo melkopschuimer, https://www.bol.com/nl/p/philips-senseo-ca6500-60-melkopschuimer-zwart/9200000010998018/. Ideaal, mits je niet meer melk erin doet dan aangegeven in de melkopschuimer anders heb je alsnog een bende.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   15 maart 2018

   Hahaha..dank, dank.

   Jou tip gaat op het verlanglijstje… 😀 X

   Reply
 • Annette

  16 maart 2018

  Wat een pech Michiel, ik ben geen koffie-drinker maar kreeg spontaan meelij

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 maart 2018

   Hihi…dank je voor dat. 🙂

   Reply
 • Giovanna Jansen

  30 maart 2018

  Haha geweldig verhaal (sorry, was natuurlijk heel vervelend voor je allemaal).

  Reply
  • Michiel Geurtse

   30 maart 2018

   Hahahaha…geen sorry’s…. inmiddels heb ik een electronische…yeahhh..hihi

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.