De vloek van het melkkloppertje

Ik heb een melkkloppertje. Nou ja, ik had een melkkloppertje. Een mooie, zilveren kan waar je de melk in opwarmt om dit vervolgens tot heerlijk schuim voor je cappuccino op te kloppen.

Dit heb ik een paar keer mogen doen. Toen trad de wet van vergeetachtigheid in. Van die dagen dat je alles tegelijk wilt doen. Was, mail afschrijven, koffie zetten, melk warm maken, planten water geven. Dus ik de was, mail afschrijven, koffie zetten, planten water geven… Wat ruik ik toch? Shit! De melk in mijn melkkannetje!

Het velletje van de melk had al dampend een weg gevonden op mijn fornuis, evenals de rest van de melk. Er hing een barbecue lucht van aangebrande, goedkope braadworst die zijn weerga niet kende. Mijn mooie, zilveren kannetje was van binnen zo zwart geworden dat het elke pietendiscussie zou verliezen. Rest in peace melkkannetje met kloppertje. Geen redden meer aan.

In het luxe welvaartlandje waarin wij leven vandaag de dag, is een nieuwe melkopschuimer zo besteld en bezorgd. Een duur, glazen kreng binnen 24 uur bezorgd. En een kreng was het! Na één dag stootte ik, onhandig als ik ben, tijdens het afwassen tegen het kannetje. Het viel om. Gevolg het greepje, ook van glas, zat wat los. Geen man overboord, het ding klopte nog dus verwende ik had nog steeds mijn cappuccino. Dag twee. Een briefje van de schoonmaakster.

Ik pakte je melkkloppertje bij het oortje en deze knapte er af. Het kannetje viel. Sorry.

Ja, sorry? Mijn tweede kloppetje in een paar dagen tijd. Grrr. Als die dingen nu niet zo duur waren. Waarom zijn ze eigenlijk zo prijzig? Zo bijzonder zijn ze nu ook weer niet. Stuk glas en een stok met een zeefje.

Afijn, Bol verdient er dik mee, want ik kon er weer eentje bestellen. Ditmaal een nog duurdere met wat degelijker glas. Wat kon er nu nog mis gaan? Als je Michiel heet heel veel!

Het tweede kreng kwam netjes een dag later bij de buren binnen. Ik was weer eens vijf minuten te laat thuis. Ken je dat? Dat je pakketjes bestelt en dat het niet uitmaakt of je om half 12, half 1 of half 2 thuis bent? Dat je altijd nét vijf minuten te laat bent? Ik heb er patent op. Het is zelfs zo erg dat de postbode standaard bij mijn buren aflevert, zelfs als ik thuis ben.

De melkklopper. Ik had hem bij de buren weggeplukt en kon niet wachten op mijn koffie. Vrijdagochtend. Thuiswerken. Radio aan. Koffie liep. Ik had me voorgenomen alles een voor een te doen. Gewoon de mogelijkheden minimaliseren dat er iets mis kon gaan. Melk ging in het kannetje. Even koud voorkloppen. Tip voor alle cappuccino liefhebbers. Klop de melk altijd even voor. Krijg je het beste schuim. Probeer maar. Klopt altijd.

Kannetje in de magnetron. Anderhalf minuut op vol vermogen en dan koffie! Ik kon niet wachten. Alles liep goed. Mailtje was afgeschreven, koffie klaar, planten hadden water. Pling! En de melk was warm.

Ik liep verheugd de bijkeuken in waar de magnetron staat, opende met een glimlach het deurtje, pakte het kannetje, zag de was bij de wasmachine en daar ging het mis. Die tiende seconde van afleiding was genoeg. Ik tikte met een kracht waar je zelfs nog geen ei mee kapot krijgt iets tegen het aanrechtblad en het robuuste dure glas van het kreng spatte in duizend stukjes voor mij neer op de grond. Met opgeklopte melk en al. Alsof er een reusachtige stier zojuist een giga orgasme in mijn bijkeukentje had gehad.

Treurig staarde ik, met het glazen greepje nog in mijn hand, om mij heen. Keek een keer naar het hendeltje en dacht nog positief, nou, die is deze keer wél heel gebleven.

Er heerst nu een melkkloppertjes verbod in mijn huis. Vanaf nu alleen nog maar op de ambachtelijke methode schuim maken. Steelpannetje, melk en garde! Oh ja, er is nog een verbod tijdens het melk garden: er mag geen was gedraaid worden!

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Als koffie liefhebber en collega klungel kan ik je slechts één advies geven: drink je koffie voortaan als een pro. Espresso dus, stukken goedkoper en vol energie door het leven voortaan ?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Gerda

  Ach Michiel, wat een ellende! Maar moest stiekem toch wel lachen.
  Tip; ik heb een kloppertje (soort elektrische garde) op batterijen van IKEA. Kook gewoon de melk en klop het tijdens het koken op. Het wondertje kost nog geen euro en ik gebruik oplaadbare batterijen. Per keer opladen gaan ze zeker 3 weken mee.
  Heerlijke koffie met schuimig opgeklopte melk. ?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.