Oostvaardersplassen. En de mens zag dat het niet goed was

Nu hadden we een paar dagen ijzige kou in Nederland. Temperaturen flink onder nul, waters die goed dichtvroren. Langzaam veranderde ons landje in een oud-Hollands winterlandschap in olieverf. Prachtig! De gemiddelde oma zou roepen dat dit heel goed is. Een stuk minder vliegen, muggen en wespen in de zomer. De warme winter van een maand terug even rechtgezet. De natuur weer een beetje in evenwicht. Die lentebloeier die moedig zijn kop opstak, heeft zijn tol moeten betalen bij min 10.

De natuur geeft en neemt. Dat weten we. Maar wanneer we niet over bevroren vliegen praten, maar over grote grazers in de Oostvaardersplassen, zijn we opeens niet meer zo blij dat de natuur neemt. Dat bleek wel uit de vele protesten van allerlei groeperingen, die de menselijke maat legden op deze grazers.

Zij konden het niet langer aanzien dat wilde paarden ondervoed raakten en zouden sterven. Grazers die zomers geen goede winterlaag hadden gekweekt of gewoon oud en/of zwak waren. Zo werkt de natuur. Hoe vreselijk dat ook is.

De natuurliefhebber nam het heft in eigen hand. Men begon met bijvoeren. In ons kleine ecologische wildernisje greep niet de natuur in, nee zelfs niet God, maar was het de mens die reddende engel speelde.

Los van of ik dit goed of slecht vind, is het fascinerend om te zien dat de mens meer van de natuur lijkt af te drijven, terwijl hij denkt goed met de natuur bezig te zijn. Want als we de natuur niet eens haar eigen gang durven te laten gaan, hoe kan je dan één met de natuur zijn, als je alles maar onder controle wilt houden?

Ik hoor je al roepen (en dit heb ik echt gelezen): ‘Ja, maar dit is geen wildernis! Dit is natuur in een kooi, net als op een kinderboerderij!’ Ja, dat klopt. Op een kinderboerderij hebben ze ook paardjes. De Oostvaardersplassen is wel ontstaan. De natuur kreeg daar de vrije hand. De enige inmenging van de mens waren de grazers. En uitgerekend die willen nog wel eens neervallen bij lage temperaturen. Maar dat geldt ook voor andere gebieden. Bij mij in Twente overleeft ook niet elk hert de winter. Daar gaan de zwaksten ook door hun hoeven.

De actievoerders roepen om humane acties voor de dieren. Maar wat willen ze dan precies? De hele boel in leven houden en overpopulatie creëren? Als je dan toch menselijk wilt ingrijpen met bijvoeren, zijn de consequenties ook menselijk. Ingrijpen door de zwakken af te schieten om overpopulatie te voorkomen. Niets nieuws. Dat gebeurt in alle natuurparken waar de mens een hand in heeft. Waarschijnlijk worden de actievoerders hier ook niet vrolijk van. Zij willen geen ingrijpen door mensenhanden. Dat is zielig.

En dan net die ene wildernis waar men het liefst alles volgens natuurwetten wil laten gaan… doen zij exact hetzelfde.

De natuur overruled door de mens. Het gebeurt al heel lang. De natuur geeft en neemt, maar niet als het aan de mens ligt. Hij creëert zijn eigen paradijs. Zijn eigen waarheid. Onze eigen oogkleppen. Die hebben de paarden in de Oostvaardersplassen gelukkig niet.

Reacties

 1. Sonja Grinwis

  Omdat een aantal mensen niet meer begrijpt hoe het er echt aan toe gaat in de natuur worden boswachters bedreigd. De beschaving ten top! Krachtige column die hopelijk aan het denken zet. Goed gedaan!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Trees

  Mooi log Michiel. De Oostvaardersplassen is een prachtig gebied en inderdaad vanzelf ontstaan. Het feit dat het een omheind terrein is waar die grote dieren lopen, maakt dat veel mensen niet kunnen verdragen dat deze dieren verhongeren. De wildparken in Afrika zijn ook omheind en daar gaat alles zoals het in het ‘echte’ wild ook gaat. De zwakke dieren gaan dood, zoals het hoort, door droogte, kou of als prooi om anderen te laten overleven. En waar dieren in andere uitgestrekte gebieden ‘in het wild’ leven zijn er ook valkuilen zoals meren en bergen zodat ze geen kant op kunnen. Wat is wijsheid hier in Nederland…

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mijn persoonlijke mening is, dat wanneer je de natuur zijn gang laat gaan, er geen overbevolking komt aan grazers… maar zolang wij als mens menen humaan te moeten zijn, dat je dan overbevolking gaat creëren.
   Dankje. 🙂

 3. Annette

  Mooi item, maar moeilijk om hier echt een mening over te geven. Kip en ei verhaal, met een beetje Big Brother is watching you. We laten daar dieren lopen..en dan..

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   En dan doet de natuur de rest… toen ik las dat men bijvoerplekken ging bewaken omdat men bang was dat alleen de sterke grazers er zouden gaan eten, brak me helemaal de klomp…. opeens bedacht ik me dat onze aardkloot met een reden aan het overbevolken is… dat doen we zelf.

 4. Annette

  Ik dacht hier ook het mijne van…ik ken nog wel een paar intiatieven waar de mens dan maar eens moet ‘ingrijpen’ want er zijn meer ínhumane situaties….

  1. Bericht
   Auteur
 5. Luc

  Prachtig geschreven! Dat natuurliefhebbers de natuur niet haar gang laten gaan, is tot daar aan toe. Want hoe natuurlijk zijn de Oostvaardersplassen. Maar laten we elkaar wel met respect behandelen! Voor de duidelijkheid: ik deel je mening, Michiel. Straks zijn er teveel grote grazers en is het wéér niet goed. Natuurlijk is dat dan óók de fout van Staatsbosbeheer. Zucht.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Eens, eens, eens…. Ik begrijp best dat mensen van dieren houden… maar we moeten ook geen oogkleppen hebben. Koeien worden geslacht voor een stuk vlees en op de Oostvaardersplassen sterven grazers als ze te zwak zijn. Dat is misschien zielig, maar ook natuur. Nu hebben we deze wildernis wel zelf gemaakt…maar als we een wildernis willen hebben, moeten we het ook zo behandelen. En niet alles als een God willen redden.

  1. Bericht
   Auteur
 6. Hooglander

  Op een stuk land, door de mens gecreëerd, lopen 7000 ipv 2000 grazers. Dat kan de natuur niet oplossen. Dat moet de mens oplossen. Zij hebben het probleem veroorzaakt. Herplaatsen en afschot, preventief, ipv langzame hongerdood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.