Beter Leven

Het schijnt er al een jaar of tien te zijn. In het woud van brandnetels van nietszeggende keurmerken schoot er eentje flink omhoog. Althans, de marketing lijkt ons er opeens flink mee om de oren te willen slaan.

De commerciële marketing denkt nog steeds dat we een achterlijk volkje zijn en gaat keihard lachend mee met het fake nieuws dat tegenwoordig zo heerst. Het is een modegril en we smullen ervan. Net zoals het suikervrije ijsje dat we aan ons kind geven. Dat kleine beetje aspartaam dat erin zit? Ach, een kniesoor die daar op let. Volgens de verpakking is het natuurlijk en dus goed.

Hebben ze dan toch gelijk? Zijn we dan zo achterlijk? Of laten we ons graag foppen? Ons geweten recht praten, zodat we denken dat we goed bezig zijn? Net als dat Beter Leven gedoe?

Er gaat geen commercial voorbij of ik hoor weer dat het beest een Beter Leven keurmerk heeft. Voor mijn gevoel heeft alles opeens zo’n sticker. Echt, ik zie zoveel van die dingen dat ik groene sterretjes zie! Maar wie let er feitelijk op? Trekken we ons überhaupt wel iets van die stickers aan? Of zijn we al zo geïndoctrineerd door de marketingmaffia? En denken we dat we goed doen?

En wie vertelt mij dat het stukje oranje gepaneerde varken met twee sterretjes echt in een tweesterrenstal gezeten heeft? En wat gebeurt er met die beesten die geen sticker hebben? Zit dat in een beter frituren frikandel? Of voeren we dat aan het buitenland voor dumpprijzen? Je kunt me namelijk niet wijsmaken dat alles opeens beter is met de dieren. Dat de sticker fee kwam en hopsa alle dieren dartelden opeens door een wei.

Eigenlijk denk ik dat sommige dieren misschien wel een beetje beter leven hebben, maar ook wel een stuk korter dan dat ze gepland hadden. Dat weten we en daar wordt het stukje vlees op ons bord niet minder lekker van. We zouden nog niet eens de antibiotica erin proeven.

Nu ik zo over deze hele farce nadenk, kan ik eigenlijk maar één stukje vlees bedenken dat wel zo’n sticker verdiend heeft. Hermien! Ze ontsnapte aan het slachthuis en overleefde twee maanden lang in de bossen van Lettele. Ze werd een heldin. Ze kreeg uiteindelijk ook wat ze verdiende: een lang, maar vooral beter leven.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Irene

  Je hebt helemaal gelijk. Ik heb dit 4 a 5 jaar terug op school gehad. Toen was het iedergeval zo dat ze ook met sterren er niet veel op vooruit gaan. Het blijft zielig voor de dieren. En een aantal centimeter meer maakt echt nog geen beter leven.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Precies… ik denk dan, of we doen niet schijnheilig en accepteren dit… of we worden allemaal bio, groen en massaal vegetarisch om een punt te maken.

 2. Anne

  Als wannaB vegetariër ging ik bij het verschijnen van de sterretjes natuurlijk wel even na wat zo’n ster inhoudt.. Maar afgaande van wat ik toen te lezen kreeg is dat niet echt de bedoeling.

  1. Bericht
   Auteur
 3. Sonja Grinwis

  Hermien is een held. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn over ons eten. Die keurmerken zijn een farce. Bedrijven kunnen die gewoon kopen, daar is niet onafhankelijks aan. Zelf goed nadenken dan kom je al een heel eind. Je hebt het weer mooi onder woorden gebracht 😘

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Dank je. X
   Het is ook kolderiek inderdaad… geen enkel dier gaat er écht beter op vooruit… je koopt een sticker en opeens zou een varken in de watten gelegd worden? Me reet!

 4. Ellie Schmitz

  Hieperdepiep voor Hermine 🎊 Vanaf het moment dat zij ontsnapte dacht ik, wat een slim en stoer beest. Stickertjes op vleesverpakking kijk ik niet naar, domweg omdat ik geen vlees eet en er in de winkel met een boog omheen loop. Zie mijn blogpost van vandaag ‘Toen en Nu’….toevallig zeg…
  Met gezond verstand komt eenieder ook een heel eind. Goed stuk geschreven, Michiel!

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Gezond verstand leidt tot goed eten. 🙂 En dat doe jij ook als ik het zo lees. 😀
   Ik eet wel vlees maar haal het amper van de supermarkt. Dat is meer water dan vlees. Ik weet niet of ze bij de slager een beter leven hebben gehad, maar het vlees is in elk geval een stuk natuurlijker.

 5. An Tonia

  Goed punt! Sinds 1 januari van dit jaar probeer ik zonder vlees en vis te leven… een broodje zalmfilet vind ik soms nog lastig, want zo verschrikkelijk lekker, maar Hermien en Clara en Bertha laat ik voortaan in de wei en hoef ik nooit meer op mijn bord.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Knap! Mij lukt dat niet, maar ik vind het wel mooi om te zien hoe steeds meer mensen bewuster worden en zich niet laten leiden door keurmerken. 🙂

   1. Team CF

    @An, goed bezig! Wij doen nu ruim 3 jaar hetzelfde, bevalt goed maar kost wel wat extra moeie. Ook wij smokkelen met de gerookte zalm (ongeveer 1 keer per maand, wordt het extra lekker van!)

    @Michiel, lukt je wel, maar je wil het niet 😉

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 6. Jan Jaap

  De Nederlander wil vooral een goedkoop stukje vlees….en daar betalen de dieren de prijs voor in de vorm van een kort en slecht leven met weinig bewegingsvrijheid.
  Ik gun Hermien een lang en gelukkig leven!

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.