Anders geaard

Ik pikte ergens een discussie op over kinderen en ze loslaten. Daar kwam ook naar voren dat ouders op zich geen problemen hebben als hun kind anders geaard is en met hetzelfde geslacht thuiskomt, maar ze zich wel zorgen maken om ze los te laten in de harde maatschappij.

Het zette mij aan het denken. Wat is anders geaard? Homoseksueel zal het veelvoorkomende antwoord zijn. Vrouwen die op vrouwen vallen en mannen op mannen. Hoe democratisch en vrij we ook roepen te zijn, dit blijft iets wat door een kleine groep lastig te accepteren valt. Raar, want ze hoeven er immers geen last van te hebben. Het is niet zo dat ze bestookt worden met tientallen liefdesbrieven van een van hen. Ik krijg bijvoorbeeld meer blauwe enveloppen thuis. Wat dat betreft zouden ze meer belastinginspecteurfoob moeten zijn.

Afijn. Mijn zoon is ook anders geaard. Maar dan heet het zware autisme. En dat wordt dan gek genoeg makkelijker geaccepteerd in een soms toch homofobe maatschappij. Nou ja, gemakkelijker. Net als bij seksuele anders geaardheid loopt mijn zoon ook niet met een stempel op zijn hoofd dat zijn denkwijze zwaar afwijkt van de grote massa. Gelukkig maar, want ik vind mensen die durven af te wijken interessanter. Behalve natuurlijk de godsdienstwaanzinnigen, moordenaars en psychopaten. Ik bedenk  dat deze woorden zo langzamerhand best wel synoniemen van elkaar kunnen zijn, maar dit terzijde.

Toen ik er zo over na zat te denken, bedacht ik  dat er eigenlijk heel veel mensen anders geaard zijn. Vrouwen die een flink jongere vriend hebben, mannen die op getrouwde vrouwen vallen, liefhebbers van sm of bondage, mensen met open relaties, driehoeksverhoudingen, wooncommunes, cougars, toyboys, milfs, naturisten, nudisten, punkers, alternatievelingen, yuppen, kakkers, a-seksuelen, swingers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Lijkt raar hè, wanneer je dit zo leest? Toch zijn het allemaal anders geaarden waarbij de een er wat opzichtiger mee te koop loopt dan de ander.

Dit hebben we allemaal geaccepteerd in onze maatschappij. Of niet? Als we met ons allen roepen dat dit allemaal in onze vrije democratische maatschappij moet kunnen. Ook als ouder. Dan moet de maatschappij toch ook homoseksualiteit kunnen accepteren?

Nu hoor ik de kleine groep al roepen:

SM is ook ziek! En swingers sporen niet!

Dan spijt het me je te zeggen, maar dan ben jezelf ook anders geaard: De afgebakende hokjesdenker. Welkom bij de club!

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Ellie Schmitz

  Anders geaard, anders denkend, anders levend, anders anders anders…wie bepaalt wat anders, gek of niet de norm is? Laten we iedereen nou eens in waarde laten, ik denk het zo vaak. Zelf ervaar ik het ook wel omdat ik door mensen als ‘apart’ wordt gezien….wie, ik? Omdat ik niet om luxe of een mooie auto of de nieuwste keuken maal, omdat ik een huismus ben, met weinig tevreden, ‘gewoon’ goed genoeg vind…omdat mijn man jonger is en als ik vertel hoeveel jaren we in leeftijd schelen het stil valt…kan nog wel even doorgaan, maar de strekking is wel duidelijk.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Er is niks mis met een jongere man… vraag mijn vriendin maar. 😉 … Maar alle gekheid op een stokje, het is precies zoals je het zegt… wie is er nu eigenlijk normaal? Ik gok niemand.

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Irene (Pix)

  Ha mooie blog weer… Kan me tegenwoordig ontzettend ergeren aan die verregaande truttigheid van bepaalde mensen. Homoseksualiteit is immers heel normaal en ik zou zelfs zo ver durven gaan dat ik stel dat iedereen de aard biseksueel heeft… Vertel dat eens aan iemand, en men schudt heftig en geschokt: ‘nee hoor, ikke niet!’ Belachelijk dat.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Sonja Grinwis

  Juist dat we allemaal uniek zijn maakt het leven zo leuk. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn om elkaar te respecteren en te waarderen. Van mensen die heel anders in het leven staan kun je juist zoveel leren, zelfs als dat is dat jouw manier van leven uiteindelijk toch beter bij je past. Leven en laten leven. Mijn hubbie is ook jonger en dat bevalt ons beiden prima ?

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Ja zo is het ook. Al heb je verkering met een 30 jaar jongere ouwere biseksuele swinger die het liefst in latex loopt… het moet niet uitmaken inderdaad.

 4. Thuisbijmij

  Ik heb zo een verschrikkelijke hekel aan dat hokjes denken en al die rottige hokjes. Voor mij tellen er maar 2. Goed en fout. Zolang we naar het goede streven vind ik het goed.
  Je hebt wel een leuk onderwerp aangekaart. Xx

  1. Bericht
   Auteur
 5. Ingrid

  De perfecte mens moet nog geboren worden dus iedereen heeft wel iets dat anders is maar maakt dit ons een slechter mens? Ik denk het niet. Als ouder van een homofiele zoon heeft bij mij altijd zijn geluk geprimeerd. En die liefde gaat niet zomaar over omdat hij anders geaard is.

  1. Bericht
   Auteur
 6. Cassandra

  Het is mij met de paplepel ingegoten: ” Jij bent altijd zo apart en zo anders” Hoewel ik dat vroeger niet als zegen zag, kan ik hier nu blij mee zijn……Ik ben inderdaad apart….anders…niet in een hokje te plaatsen….en met mij zoveel anderen……. Mooi hè!

  1. Bericht
   Auteur
 7. Joke

  Als iedereen zichzelf blijft, is iedereen gewoonweg anders geaard net als alle anderen die zich zelf blijven. Het probleem zit hem in het feit dat veel mensen graag ergens bij willen horen. Vervolgens gaan ze hutje bij mutje zitten wijzen naar anderen die ook ergens bij hebben willen horen en die terugwijzen naar de andere kant. Op die manier krijg je vele groepen andersdenkenden die anders geaard zijn dan de weer andersdenkenden. Kortom, schoenmaker houd je bij je leest en mensen houd je bij je eigen aard (al dan niet anders dan die van een ander). (pfff, ik kan mezelf al nauwelijks volgen, laat staan een anders geaarde). 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.