Kip

Ik ben een beetje kip-moe. Nu lust ik al geen kip vanwege het feit dat mijn maag er zeer slecht op reageert, maar inmiddels lijkt mijn allergie zich uit te breiden tot in de supermarkten aan toe.

Van de week wilde ik, vanwege tijdgebrek, een verantwoord thuismenu halen. Nu hoor ik de groenen onder jullie al denken, thuismenu? Daar is niets verantwoordelijks aan!  De donker-groenen zullen me waarschijnlijk kastijden met de verpakking die bol staat van de E-nummers. Maar goed, een mens moet soms ook fout eten en ik maak me zelf maar wijs dat wat op de verpakking staat aan verantwoords, wel klopt.

Ik ben nooit thuis gekomen met een thuismenu. Het was verschrikkelijk! Alle koelingen en vriesvakken gehad bij de supermarkt en alles wat maar een beetje verantwoord was: kip.

Tortellini met kip, Thaise roerbak met kip, Chinese mie met saté ajam, noedles met kip, Mediterrane kip, Indonesische kip, Kipstuckjes, oh nee dat is nep-kip, dat is vegetarisch.

Maar hoe echt is kip? We kunnen wel overal verantwoord kip in gooien, maar dat wil niet zeggen dat het eten verantwoord is. Wanneer ik alle verhalen over de kip moet geloven, dan is de kip zo’n beetje het monster van Frankenstein onder de doorgefokte dieren.

Neem de plofkip. Als ik zoiets wil dan steek ik het beest wel zelf een vuurwerk in de kont. Een kippenscheet de luxe voor de vuurwerkliefhebbers. Niet dat ik dat zou doen, hoor. Nee, joh, absoluut niet. Ik houd niet van vuurwerk.

Dan heb je de snelgroeiende kip. Onlangs zag ik dit beest in een nieuwsitem op tv. Een kip die in principe nog een kuiken is, maar zo snel groeit dat het al op een heuse volwassen kip lijkt. Doe dit beest een hemd aan, kleur hem groen en je hebt de hulk van het pluimvee. En maar met droge ogen beweren dat het heel verantwoord is. Tuurlijk! Mijn kind vol gooien met suiker omdat hij er zo rustig van wordt, klopt ook.

Kortom er worden ongeveer 100 miljoen kippen gehouden voor eieren of consumptie en het grootste deel leeft op meer doping dan een gemiddelde gewichtheffer uit China. Daarnaast worden ze lekker op elkaar gepropt in een hok. Kippenconcentratiekampen. En ik maar denken dat dit 75 jaar achter ons ligt. Eenmaal daaruit wordt het niet veel beter. Want dan zitten ze verzameld in zo’n diepvriesroerbakzak waar ik nu treurig naar sta te kijken.

Kip, het is zo lekker goedkoop. Zo lekker overal bijpassend. Zo lekker ranzig. De supermarkten verschuilen zich achter de grote vraag naar het gedrocht. Ik vind dat de reinste kul. De grootgrutters zijn meesters van de misleiding en lokken ons al dan niet bewust met hun reclames naar precies die producten waar zij de meeste winst op kunnen maken. Dus pruttel met goedkope Frankenstein-kip.

Mensen, bij deze doe ik dan toch een oproep. Laat al die producten eens staan. Ben je kipliefhebber, ga naar een poelier waar nog echte kip te vinden is. Je weet wel, zo’n beest wat echt heeft getokt en gescharreld. Laat de supermarkten voelen dat we dit niet willen. We willen echt oprecht eten en als dat betekent dat het vegetarisch is, dan is dat maar zo.

Bedenk me opeens dat het binnenkort verboden is om vegetarisch eten een vleesnaam te geven. Maar wees nu eerlijk. Wat is nu echter? Kipstuckjes of opgepompte gevederde monsters uit een concentratiekamp?

Bron afbeelding: Pixabay.com

Reacties

 1. Luc

  Het is niet eenvoudig als je verantwoord en gezond wil eten. Wat er op verpakkingen staat, wordt niet voor niets verborgen achter e-nummers, waarvan de meeste mensen niet weten waar die voor staan. Maar rund of varkensvlees is niet veel beter… misschien dan toch maar een keertje zonder vlees proberen? Het zal voor mij, als rasechte vleeseter, niet meevallen…

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Herken het… hier ook een vleeseter en zeker geen heilige in het ‘goede’eten altijd. We zijn aardig overbevolkt en zie dat maar eens e-nummer vrij te voeden.

 2. Annette

  Ik snap je artikel maar vind helaas dat het tegenwoordig bijna voor alles geldt dat je als consument gewoon genaaid wordt (excuse my French) waar je bij staat. Geen idee wat er in mijn eten zit, koekjes, chocolade, wasmiddelen, etc. Hoorde laatst dat worteltjes -het good old worteltje- als je dat in een zakje koopt gewassen zou zijn in water met bleek omdat ze dan zo mooi van kleur blijven pffffff toch maar dat koekje dan ipv een verantwoord worteltje? Maar verder met je eens het een grote gemanupileerde bende in de supermarkt…..

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Kliefje

  Wij aten vorig weekend een heuse kip, uit de Ardennen. Lékker dat ie was! Hij was overleden, tokte niet meer, dus ik kon niet controleren of ie echt Frans sprak en gescharreld heeft. Maar gezien de prijs mag ik het pvd wél hopen! 😉

  1. Bericht
   Auteur
 4. Ellie Schmitz

  Ik eet geen kip, ook geen ander vlees, al heel ruim 40 jaar niet meer. Maar hoor voor mijn gevoel de laatste tijd het woord ‘kip’ wel heel vaak…toch iets om dan voor op te passen, lijkt mij…?

  1. Bericht
   Auteur
 5. Sabine

  Kip was het allereerste dat ik van mijn menu schrapte, nu zo’n 10 jaar geleden. Daarna pas volgde alle vlees en vissoorten. Had er echt zo genoeg van. Geen moment spijt van gehad haha

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Knap werk! Ik houd het zonder de kip voorlopig, maar je weet maar nooit. 🙂 Ik laat in elk geval al af en toe vlees weg bij het diner. En dat vind ik voor een vleeseter best knap.

 6. Morgaine

  Ik ben gisteren nog speciaal naar de markt geweest om mijn kip bij de poelier te halen, je zegt het namelijk wel, haal het bij de poelier, op de woensdag en zaterdag na, wil ik dat heel graag zelfs! Maar heel Almere heeft geen poelier, behalve op de markt staat al vanaf dag 1 dat het hier bestaat een poelier, ja ik heb hen de tip gegeven… goud geld volgens mij als zij een vaste poelier hier zouden starten…

  X

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.