Gender absoluut niet neutraal

Genderneutraal

Genderneutraal is tegenwoordig een dingetje. Of geen dingetje, want dat is nogal lastig in te schatten bij genderneutraal.

De Hema haalde het nieuws met een melding dat zij haar kleding genderneutraal ging maken. Wacht. Mijn zin klopt niet. De Hema haalde het nieuws met een melding dat het hun kleding genderneutraal ging maken. Zo, ook weer sekseneutraal. Nu al vermoeiend dat geen onderscheid maken.

Afijn. We hadden al de roep om genderneutrale opvoeding, genderneutrale toiletten, genderneutraal voetbal en zelfs genderneutrale happymeals. Wat ik me daar dan weer bij moet voorstellen? Dat het niet bekend is of het vlees van de koe of de stier is? Of juist genderblender? Na diepgravend onderzoek bij de drive-in kwam ik erachter dat een medewerker moet vragen welke speeltje erbij moet. Een meisjes gelijkende speelgoedje of een jongensachtige speledingetje. Alles uiteraard keurig gemaakt door sekseneutrale kids in een derdewereldland. Die moet je ook happy houden.

Op zich kan ik er best wel een beetje inkomen dat je kinderen wat democratisch wilt opvoeden en niet meteen in een hokje wilt stoppen. Maar hoe je het ook went of keert, als je ze genderneutraal opvoedt, stop je ze toch ook weer in een hokje? Of we nu willen of niet, het hele leven bestaat uit hokjes. Al dan niet genderneutraal. Verder denk ik dat kinderen heel goed zelf kunnen bepalen of ze al dan niet als jongen, meisje, neutraal of vliegtuig behandeld willen worden.

Toen mijn neef nog een neefje was, wilde hij met alle geweld een opmaakpop als verjaardagscadeau. Zijn pa was in eerste instantie in alle staten. Zo’n make-up kop was immers voor meisjes. Mijn neefje stond erop. Geen voetbal of waterpistool, maar die pop. Pa draaide bij en hij kreeg een mooi, blond hoofd met bijbehorende make-up cadeau. Mijn neefje en zijn ouders waren genderneutraal bezig zonder dat ze dit doorhadden. Neefje blij, pa blij, iedereen blij. Dat mijn neefje vervolgens alle haren van de kop van de pop kop knipte en met mascara cowboys tekende, gaf wel opluchting bij pa, maar dit terzijde.

Onderscheid, geen onderscheid, wat maakt het uit? Hugh Hefner, recent overleden, gaf een podium aan de vrouw als sekssymbool. Onder andere door hem kwam er een soort seksuele revolutie van de vrouw. De vrouw mocht gezien en begeerd worden. Niks niet genderneutraal, gewoon ordinair in een hok van vrouw gestopt. Schaars gekleed en met veel succes. Tot op de dag van vandaag is de Playboy een naam van formaat en ik weet zeker dat iedereen wel een playmate kent. Of je nu genderneutraal bent of niet.

Hugh, de enige man die volgens mij met verdriet is gaan hemelen. De hemel had hij al op aarde. Nog redelijk geloofsneutraal ook met zijn bijna 72 maagden.

Er zullen een hoop vooroordelen op Hugh zijn, zowel voor als tegen. De een zal hem seksist noemen en de ander revolutionaire strijder voor de vrouw. Ik denk ook dat daar de kneep zit. Iedereen moet helemaal zelf weten hoe je je leven leidt. Ga je als jochie liever op ballet, doen! Wil je als meisje steigers bouwen? Doen! In legging? Schijt hebben en ga ervoor! Het probleem zit hem er niet in dat je als man of vrouw misschien iets wilt doen wat als mannelijk of vrouwelijk gezien wordt. Neen. Het probleem zit hem erin dat wij overal een probleem van maken! Schaf woorden als genderneutraal, metroseksueel en sekseneutraal af! Wees gewoon wie je bent en schaam je er niet voor.

Ik ben MichielZiet en ik kijk graag naar Heel Holland Bakt. Wie volgt?

Genderneutraal

Bron afbeelding: wunc.org

Bewaren

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Annette

  Volgens mij was het ook nog een een hele eer als je gevraagd werd voor Playboy? Mij nooit gelukt hahaha maar ja, had ik Hef misschien ff moeten schrijven? Ik ben Annette en ik heb een hekel aan ‘vrouwenseries’ nog nooit naar Gooische vrouwen gekeken bijv (ben ik al), Sex and the City ook helemaal niets mee, Greys’ anatomie (nooit een aflevering van gezien), ik kijk liever naar History Channel, American Pickers, Storage Wars dat soort ‘mannen’ programma’s…..

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Mirjam Kakelbont

  Je zal je als man maar hebben laten “ombouwen” tot vrouw en dan mag je ineens geen vrouw genoemd worden. Of vrouwenkleding dragen.
  Als kind mocht ik niet op judo want dat was voor jongetjes. Ik denk daar ik daarom zo dwars geworden ben (-:

  1. Bericht
   Auteur
 3. Karen

  Ik was nooit tevreden met mijn ‘meisjes’speelgoed bij de McDonalds! Waarom kregen jongens altijd leukere dingen? Mooie tekst! Zowel qua vorm als qua inhoud.
  Met plezier gelezen! 🙂

  1. Bericht
   Auteur
 4. Sammie

  Amen! Ik vind dat Nederland in veel dingen veel te ver doorschiet en we overal maar iets van vinden en daarover moeten zeuren. Ik ben meisje en speelde vroeger alleen met jongens Lego en had voornamelijk jongens als vrienden. Als ik een stoer shirt wilde dan kreeg ik dat. Gewoon lekker niet naar labels kijken.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Mooi gezegd Sammie. We schieten door in het denken en er een probleem van maken. Labels zijn er, maar we moeten er inderdaad niet opkijken…al helemaal niet met een vergrootglas.

 5. Luc

  Mooi stukje! Ik denk dat we juist niet in hokjes moeten denken, dat is alleen maar beperkend. Zowel voor onszelf als degenen die we in het hokje plaatsen! Waar maken we ons druk om? Laat iedereen zijn wie ze zijn. Al moet ik bekennen dat ik het zomerjurkje van mijn vrouw niet snel aan zal trekken. Dat is écht geen gezicht!

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Het zou kunnen, maar dan moet je je benen scheren. 😉
   Hokjes zijn er, maar de kunst is inderdaad om er niet in te denken.
   Dank!

 6. Morgaine

  Dat hele woord alleen al, volgens mij was dat een jaar geleden nog uni sex? Of ben ik nu seksistisch en moet ik zeggen uni seks…. nou ja, nieuwe tijden, nieuwe woorden… bullshit, ik ben en blijf vrouw, en als een man zich tegoed wil doen aan mijn wulpse rondingen, mag hij dat, kijken mag, aanraken is een andere dimensie 😛

  X

  1. Bericht
   Auteur
 7. Rene

  Ik ben hetero metrosexuele man. Wat wel jammer is, is dat mannen die vrouwendingen doen of vrouwelijke kleding dragen als mietjes worden bestempeld. Vrouwen kunnen zonder enige gêne tussen de herenkleding snuffelen, maar als je dat andersom doet wordt je in de regel raar aangekeken. Neem nou de trend van de lage herenschoenen bij vrouwen gecombineerd met panty, rok of short. Als man hoef je hier niet mee voor de dag te komen zonder uitgelachen te worden. Serieus wordt je sowieso niet meer genomen.
  Ik ben absoluut niet tegen het vervagen van etiquette en aanspreekvormen zoals dames en heren maar wel jammer dat de emancipatie slechts één kant op werkt.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Een mooi relaas Rene, daarom moeten we ook maar eens stoppen met hokdenken. Het zou inderdaad niet uit mogen maken, zowel voor de vrouw als de man.

 8. Roos

  We slaan en mass door in dat neutraliteitsgeneuzel. Ja we denken in hokjes; hokjesdenken is iets ‘natuurlijks’ om de wereld te ordenen. De truc is om niet teveel vast te blijven klitten…. uhm… piemelen… uhm… iets neutraals…. plakken, HA! Dus om niet te veel te blijven plakken in die hokjes.
  Seksualiteit, gender, is juist iets wat in volle glorie omarmd mag worden. Vier je man/vrouw/hond/het zijn. Wat jij al zegt, als man ballet, doen! Dat ‘mannen/ vrouwen’ label op banen en speelgoed, dat is waar we flexibeler mee moeten omgaan. Wie zegt dat een vrouw niet in de bouw kan werken en onder de blubber thuiskomt, zich omkleed, en ‘smoking hot op haar high heels’ de deur uit gaat om te stappen? Volgende ochtend weer in de blubber ofc.
  Wees blij met wie je bent, vier wie je bent. Als we doorslaan in neutraliteit, wordt die hele zelfwaarde en zelftrots ook afgenomen – want dat is niet neutraal genoeg…

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Allereerst als beelddenker dank ik je voor de high heels. 😉 🙂
   Zo is het maar net! Wijzelf hebben ooit over labels opgehangen als mannen -of vrouwenberoep. Onze zelf trots is iets wat niet neutraal is, maar oh zo mooi. Dat moeten we blijven houden. En niet ons maar overal neutraal conform aan blijven voldoen… dan verworden we in een grijze muis.
   Dank voor je mooie gender-prikkelende-woorden. 🙂

 9. Laura Bek

  Ik ben een vrouw draag geen make-up, ik kijk wielrennen, voetbal, nu met max ook formule 1 en ga liever om met mannen dan met vrouwen.

  wat dan wel weer een dingetje is dat van de vrouwelijke partner niet meer met die man om mag gaan… Soms denk ik waarom doen afkomst, geloof en seksualiteit er nog zoveel toe.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.