10

The big music SM

Als muziekliefhebber zag ik dat er een nieuwe show op tv zou komen. The big music quiz. Leuk! Direct dacht ik aan Top2000 Quiz en dé beste muziekquiz ooit, Never mind the buzzcocks van de BBC. Later nog eens in het Nederlands gedaan onder de naam Doe Maar Normaal. Geniale satirische humor gecombineerd met goede muziek. Never mind the buzzcocks zou een blauwdruk moeten zijn voor andere quizzen, zegt de volkomen onbevooroordeelde ik natuurlijk.

Afijn, ik zat op een vrijdagavond klaar voor The big music quiz. Gepresenteerd door Humberto Tan. Toen had er al een belletje moeten rinkelen. Op RTL 4. Dat zou al gauw een alarmbel moeten zijn. Maar ja, muziekofiel als ik ben, zat ik keurig op de bank. Schaaltje chips en noten op schoot. Gezellig! Nog even de ellenlange reclame overleven die af en toe onderbroken werd door een of andere vaag kinderprogramma en dan kon het los gaan.

Het begon! Mijn hersens, schijndood gemaakt door het programma ervoor, leefden spontaan op. The big music quiz! Ik ging er goed voor zitten. Dit ‘goed voor zitten’ duurde ongeveer net zolang als het nummertje dat een oversekst konijn na een jaar onthouding weer mag maken. En om maar even in konijnentaal te blijven: wat een rukprogramma.

Bij het openingsbeeld zag ik al in het donker mensen té spontaan opspringen uit het publiek en té goed meedansen en -klappen op de begintune. Het licht ging aan. En om deze té goed uitziende ‘spontaan’ dansende mensen heen, stonden Alie en Henk geforceerd mee te waggelen en klappen. Een hele zaal vol. Alies en Henks, Beppies en Gertjannen en tante Treessen stonden met hun op en neer wippende handtassen krampachtig mee te doen alsof de vloer van lava was.

Het was by far de meest tenenkrommende openingsscène die ik ooit gezien heb in een show. En dan moest de quiz nog beginnen! Maar na het zien van een dansende Humberto en zijn houterig swingende gasten, was ik er al helemaal klaar mee. Gatverdamme! Houd toch eens op met die gemaakte gezelligheid! We zeggen altijd dat de regering ons betuttelt. Maar wat is dit dan wel niet? Dit is gewoon de blokjes kaas en plakjes worst gedwongen bij iemand door de strot duwen!

Je gaat het leuk hebben! Begrepen!

Dat is geen gezelligheid. Dat is SM!

Ik weet zeker dat het publiek van te voren zo goed is geïndoctrineerd, dat ze wel mee moeten doen met dansen, klappen en zingen. Want anders is het niet leuk. De mooie mensen vol in beeld, (het DWDD-principe) en de slecht-ter-been-gasten en lelijkerds achterin. We moeten het immers gezellig houden, nietwaar?

Dan net zolang inpraten op het gepeupel, dat ze niet meer anders durven dan meedoen. Straks heb je helemaal voor niets dat takke-eind vanuit Limburg gereden. En kom je niet met je ‘breek’dansen op TV. Nog erger, als je niet meelacht en springt, mag je niet met Humberto op de foto. Bij zo’n belofte zou ik overigens spontaan stoppen met springen.

De muziekquiz was uiteraard een even grote deceptie. Ik heb het tot het eerste reclameblok getrokken. Maar toen zelfs de nootjes in mijn bakje begonnen te smeken om opgegeten te worden, zodat ze niet langer die klapvee-ellende hoefden te kijken, zapte ik weg. SM is leuk, maar zelfs ik heb grenzen.

Vooral het klapvee-deel is vooral blijven hangen. Wat zijn we dan ook een raar volkje. Gewillig laten we ons soms de debielste dingen doen. Ik scheld er nu wel op, maar de kans is groot dat ik binnenkort op tv te bewonderen ben. Wellicht wordt het een succes, wellicht ga ik af als een gieter. Ik hoop dan wel één ding. Als ik afga, dan wel heel graag voor écht niet voorgekneed of gehersenspoeld publiek.

Bewaren


10 reacties

 • Boterblommeken

  27 september 2017

  Volgens mij zit jij ons gewoon een beetje lekker te maken en op te warmen. Hoe lang moeten we nog wachten?

  Reply
  • Michiel Geurtse

   27 september 2017

   Hihi…Zondag de opnames… gisteren had ik rehearsal. 😀 Nog heeeeeel ffkes. 😀

   Reply
 • Annette

  27 september 2017

  Haha ik heb weer wat gemist lees ik alweer. Ik kijk nog zelden naar RTL4 moet ik zeggen. De meeste van dat publiek zal wel zo enthousiast zijn geweest omdat ze 30 euro krijgen voor hun aanwezigheid? Als ‘Gooisch meisje’ zie ik regelmatig in mijn FB tijdlijn oproepen voor dit soort programma’s dat ze publiek zoeken en ja daar krijg je gewoon een vergoeding voor 🙂

  Reply
  • Michiel Geurtse

   27 september 2017

   Oh echt? Nou Goois meisje, gaan we een keer 60 euro verdienen. 😛

   Reply
 • Ellie Schmitz

  27 september 2017

  Weer wat gemist. Weer heb ik niet gekeken, maar als ik jouw verhaal lees heb ik niets gemist. Laat je wel weten wanneer jij op tv komt, dan ga ik ervoor zitten 🙂

  Reply
  • Michiel Geurtse

   28 september 2017

   Hahahah, zeker! Zondag zijn de opnames, dat kan ik al wel vertellen. 😀

   Reply
 • Paul

  29 september 2017

  Ik kijk vrijwel geen t.v. meer dus dit soort dingen gaan aan mij voorbij! Ik ben benieuwd waar jij binnenkort te zien bent!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   2 oktober 2017

   27-10 SBS6 om 20:30 met een publiek wat uit zich zelf lachte. 🙂

   Reply
 • Roos

  1 oktober 2017

  Haha, oh herkenbaar! Ik was een paar jaar terug bij een van de audities van Hollands Got Talent. Door een iets te joviaal figuur aan de zijkant werden we constant gedirigeerd om uitbundig te klappen, te lachen, of zelfs een staande ovatie te geven. Een eigen mening was niet nodig, men volgde gewoon de man aan de zijkant. Oh, en als je koos om niet joviaal mee te stampen en klappen omdat je de act niets vond, dan ging het hele shot gewoon opnieuw, lekker puh!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   2 oktober 2017

   Oh echt? Best erg eigenlijk…je wordt gewoon gekneed tot zombie!!

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.