Boksen is voor meisjes

Sport. Ooit het domein van mannen. Althans, dat vonden wij. Spieren, testosteron, stoer zijn en de flinke haan uithangen. Hoe pijnlijk, dat we de laatste jaren flink zijn ingehaald door de kippen. Ik kan me zwaar vergissen, maar volgens mij worden wij Nederlandse mannen in zo’n beetje elke sport door de vrouw gedeclasseerd tot camping-badmintonner. De meeste medailles worden steevast behaald door vrouwen. Zelfs bij de meest mannelijke sporten, zoals bijvoorbeeld free fight, halen de Nederlandse dames ons in.

Is de Nederlandse man dan niet meer mannelijk genoeg? Het antwoord werd mij wonderwel gegeven op het Jeugdjournaal. Op de vraag aan twee pubertjes van een jaar of dertien waarom de meiden beter in hockey waren dan de jongens, was het antwoord: “omdat hockey een meidensport is en niet voor kerels”.

Het andere pubertje ja-knikte vrolijk schijterig mee. Sterker nog, handbal scheen ook een meisjessport te zijn. Het was niet stoer genoeg. Sporten waar gebroken neuzen en vingers normaal zijn, waar meer om God geroepen wordt dan in een gemiddelde kerk op de bible-belt, dat was niet stoer. Nee, een jongetje beweerde met droge ogen dat steppen honderd keer beter was. Ja, omdat geen enkel meisje dit ook doet! Spelen met een Barbie is nog ruiger dan met je stepje een stoepje op huppen!

Het probleem in een notendop. Vrouwen gaan er voor, mannen verzinnen een excuus. De rollen zijn omgedraaid. Het mannetje heeft het ‘te druk’ en moet op de bank liggen. De vrouw kookt eten voor hem in haar legging en rent dan even tien kilometer, om vervolgens de kinderen op bed te leggen.

De man sport in de tussentijd mee met de samenvatting Rosenborg – Ajax, ook niet iets om tot sporten aangezet te worden. Ook hier zijn de dames van Ajax beter, om nog maar te zwijgen over het Nederlands elftal. Het zal ook niet lang meer duren voordat wij als vaders met pijn in ons hart moeten aanhoren dat onze zonen gaan roepen dat voetbal voor meisjes is. Voetbal Inside met Patty Brard in plaats van Derksen. Qua voetbalkennis scheelt dat sowieso niet veel.

Is het dan zo erg gesteld met de Nederlandse sportieve man? Nee, gelukkig hebben we nog Tom Dumoulin. De belichaming van hoe elke man wil zijn! Deze noeste Limburger (met Franse achternaam, dat dan weer wel) hijgt en puft met zijn lange lijf al zwetend en poepend de bergen over en brengt sinds lange tijd wielersucces mee naar de lage landen.

Als Neerlands hoop werd hij met veel gejuich binnen gehaald! Onze voorbeeld man! Massaal overschreeuwden wij de exact zelfde prestatie van Anna van der Breggen. Als volleerde handbalsters elleboogden wij haar een beetje weg. Want we hadden eindelijk weer een echte kerel in ons midden. Ik vrees ook dat we hier nog een jaar op moeten teren. Tenzij er ergens nog een klein wondertje gebeurt, dat Max een Grand Prix wint.

Afgelopen weekend zag ik het gevecht van de eeuw. Een 29-jarige freefighter tegen een 40-jarige bokser. McGregor versus Mayweather. Tien rondes pure reclame voor twee mannensporten. Alsof ik een Rocky-film kijk. Wat een hype, wat een testosteron! En dan hoor ik opeens dat jochie achterin mijn hoofd: boksen is voor meisjes. Ergernis borrelt op. Ja, en laf achter stoere praat schuilen is voor jongetjes!

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

 1. Annette

  Who run the world? Girls! haha ach joh wat maakt het uit, wij Nederlanders zijn dan ook wel weer zo dat we ons evengoed in het oranje hijsen (of is het hijzen?) en marcheren erop los richting stadion, spa (ze stonden langer in de file om weer huiswaarts te gaan dan dat ze Max konden zien), we sputteren, klagen en mopperen een beetje maar het blijft toch te gek dat we ook mooie successen blijven halen als klein landje mannen of vrouwen daar doen we dan niet moeilijk over.

  1. Bericht
   Auteur
 2. thuisbijmij

  Een man hoeft niet per definitie mannelijk te zijn om successen te behalen. Dat zit, vind ik,
  bij menig man tussen de oren. Je moet wel kunnen presteren en dan vooral ook onder druk. De vrouw vindt dat zij dat beter kan en daar dus ook beter in is. Dit even terzijde trouwens ?
  En even als uitzondering op de regel, ik draag en weiger pertinent een legging. Zelfs niet tijdens het koken. ??

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Whahahaha… van de legging… denkend aan je eigen blog en even aan het vooroordeel voldoen: jammer.
   Het zit ook tussen de oren, maar om is het niet minder leuk om de man even te prikkelen en de vrouw een veer in de bips te steken. 🙂 XXX

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Irene

  Mooi stuk! Wist je dat tijdens de Griekse oudheid de eerste periode geen vrouwen mochten meedoen aan de Olympische spelen, ze mochten niet eens op de tribune zitten. Later werd er wel een olympische spelen voor vrouwen georganiseerd. Ik denk dat het in de toekomst best nog een aantal keer gaat veranderen.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Een beetje zoals het in sommige landen er nog steeds aan toe gaat.
   Ben blij dat er tegenwoordig meer verstand is en hopelijk in de toekomst dit alleen maar beter wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.