35

Fruitvliegjes

Het schijnt een nuttig beestje te zijn. Het kleine, vliegende ding dat altijd bij toverslag op warme dagen bij je fruit verschijnt. Het liefst wat overrijp fruit, want daar zijn ze dol op. De prestige cocktailbar voor fruitvliegjes.

Sinds de invoering van de gft-bak lijkt het aantal fruitvlieg immigranten zich ook te hebben vermeerderd. Ben je op vakantie geweest en je bent per ongeluk je gft-vuilnisbakje vergeten te legen, is de kans groot dat je honderden van deze illegalen in je huis hebt vliegen. Ze komen namelijk nooit alleen, die klerebeesten. Waar je je vroeger op vakantie nog wel eens zorgen maakte of je het gas wel had uitgedraaid, had je nu gehoopt dat het had aangestaan. Oké, dan was de hele straat afgezet geweest, maar had je tenminste geen levende fruitvliegjes in huis. Even de bezem erdoor en je veegt ze zo met stoffer en blik de ton in.

Fruitvliegjes. Ik weet nog niet wat erger is. De mug of het fruitvliegje. Voor de mug ben ik zo’n beetje de Yab Yum van ons huis. Is Michiel thuis, party time! Ik ben al zo vaak gestoken dat ik bijna immuun ben voor die beesten. Fruitvliegjes terroriseren je keuken. Ze steken dan wel niet, maar vliegen irritant overal op en in. Ik probeer ze wel eens dood te maken door mijn handen dicht te klappen, maar daar vliegen ze weer vrolijk uit. Waarschijnlijk zich helemaal de rambam lachend om mijn poging.

‘Zag je die lange? Met die komische kop? Hij probeerde me weer te grazen te nemen met zijn ongecoördineerde handen.’

‘Hij daar met die kromme vingers?’

‘Ja. Lachen man. Laat ik mij vangen tussen die bezwete rimpels, dan wacht ik even en net als hij denkt dat hij me heeft, vlieg ik zo heel koel langs zijn vingertoppen.’

‘Ha! Hilarisch! Ik zal hem vanavond wel even leegzuigen. Dont’ fuck with my friend.’

Dan word ik ook daadwerkelijk die avond gestoken door een klote mug! Fruitvliegjes. Ik had al bij de titel kunnen stoppen, denk ik, want iedereen ergert zich er wel aan. Sinds kort heb ik een fruitvliegvanger op het aanrecht staan. Dat is een flesje loklucht met daaromheen een piramide van enorm plakkend karton. Dat weet ik uit ervaring, want het heeft een kwartier geduurd voordat ik mijn vinger vrij had bij het in elkaar zetten van dat ding. Ik weet zeker dat de fruitvliegjes zich de ballen uit hun broek gelachen hebben bij het zien van mijn worsteling met een fruitvliegjesvanger. Ik weet dan ook niet wat nu irritanter is, het vliegje of de vanger.

Nu staat mijn vanger er een beetje treurig bij. Het heeft twee (waarschijnlijk dronken) fruitvliegjes gevangen, een bromvlieg, een langpoot en een stuk aardappel. De overige fruitvliegjes hebben er een attractie bij. Het is zelfs zo erg dat ik met die kartonnen vanger achter de fruitvliegjes aan ren in de hoop er zo wat te grazen te nemen. Maar helaas blijven er maar weinig plakken.

Bron afbeelding: Pixabay.com

Bewaren


35 reacties

 • Morgaine

  16 augustus 2017

  Schoonmaakazijn en baking soda… alleen de azijn al, ik heb er namelijk nul, en als ik ze wel heb, heb ik ze met een uur weer weg. Laatst nog laten zien aan vriend L. Die klaagde ook, ik nam hem mee mijn keuken in, vuilnisbak groot, fruitschaal gevuld, en de kattenbak, kortom er moet iets vliegen!

  Nul… hij stond met open bek te kijken, hoe doe je dat? Ja uh… en ik pakte mijn spuitfles met pure schoonmaakazijn, half om half, azijn + water, en dat ik daar mijn aanrecht mee afneem, alles mee afneem, gewoon rond spuit haalt ook vet weg en geuren namelijk. De vuilnisbak er elke dag mee bespuit zowel IN als eromheen, de kattenbak de buitenkant, elke dag even, en gewoon nul…

  De baking soda, omdat je het nog niet doet, of gewone soda, strooi soda in je spoelbak/wasbak en giet er flink schoonmaakazijn overheen, laat het lekker trekken en bruisen en giet het vervolgens met regelmaat gewoon in het putje… houdt ze ook weg en je leidingen zijn er ook blij mee.

  x

  Reply
  • Kim

   16 augustus 2017

   Vliegt als een speer NU naar de winkel! ☠️ Thanks!

   En Michel…geweldig, herkenbaar en hilarisch stuk weer. Heerlijk om te lezen! X

   Reply
   • Michiel Geurtse

    16 augustus 2017

    Hahahaha… ik vlieg met je mee. 😀
    Dank je. 🙂 Xx

    Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Morgaine uut Zalk!
   Dank!! 😀
   XXX

   Reply
 • Rob Alberts

  16 augustus 2017

  Zo’n fruitvliegvanger wil ik ook wel.
  Al gebruik ik tot nu toe ook azijn en making soda.

  Diervriendelijke groet,

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Ik heb de tip bovenaan het huishoudbriefje geschreven. 🙂

   Reply
 • mariimma

  16 augustus 2017

  Ik wil die fruitvliegvanger niet, maar zou jou graag een uurtje willen lenen voor het nodige hilarische entertainment!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Whahaha… ik kom met huishoudschort en al. XX

   Reply
 • Sonja Grinwis

  16 augustus 2017

  De tip van baking soda en azijn had ik ook willen geven maar dat is dus al gedaan. Werkt echt super, niet alleen voor fruitvliegjes maar voor zoveel meer. Ik heb altijd een voorraadje in huis. Jouw stukje is weer een feestje om te lezen. Zit nl. met grote grijns achter mijn beeldscherm. Ben al een paar een paar dagen druk bezig met het wijzigen van al mijn foto’s en hoewel ik daar veel plezier in heb is dit toch wel een hele leuke onderbreking.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Hihi…ik ga echt serieus baking soda halen… dat is een wondermiddel!!
   Dank je wel!! Grote glimlach hier…ennehhh…onze foto niet weggooien!! 🙂

   Reply
   • sonja grinwis

    16 augustus 2017

    Nee zeg, ben jij gek! Die foto is een blijvertje.

    Reply
    • Michiel Geurtse

     16 augustus 2017

     Yeah!! 😀 <3

     Reply
 • Annette

  16 augustus 2017

  Idd de titel alleen was al voldoende, de irritatie van ons allemaal maar ik heb het gelezen, azijn en bakingsoda op het lijstje bij mij dus ook 🙂 Waar zo’n column al niet goed voor is.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Hahaha.. ja… ik ga maar vaker mijn blunders in de huishouding opschrijven..hihi.. XX

   Reply
 • Mindel

  16 augustus 2017

  Ik had de tip van azijn met afwasmiddel in een bakje ernaast ter harte genomen onlangs. Er verdrinken er wel een paar maar oeps er vliegt meer omheen! Ik ga de soda dan maar proberen. Goede tip! En wat een hilarisch stukje weer Michiel! 🙂

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Hahahah.. ik ben benieuwd naar het resultaat.. 😀

   Reply
 • Kliefje

  16 augustus 2017

  Om die reden doe ik dus niet aan scheiden van groen afval. Ik haat die krengen. En na een huis vol maden was ik er klaar mee. Ik gooi elke avond mijn zakje vuilnis weg. Groen en niet groen door elkaar. Er zijn grenzen aan bewust bezig zijn…

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 augustus 2017

   Halen ze het wel op dan? 🙂

   Reply
 • elsje

  17 augustus 2017

  een goede? vriendin gaf mij de tip om kruidnagels in de fruitschaal te leggen. Blijven fruitvliegjes weg. Nou…vervolgens een ware fruitvliegjes happening op de nectarines en andere zoetigheden.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   17 augustus 2017

   Whahahahahaha… ik meende dat kruidnagels tegen wespen waren… 😛

   Reply
 • Trees

  17 augustus 2017

  Zorgen dat het fruit niet open en bloot ligt helpt ook hoor.. Maar vangen is een ramp, gebeurt maar zelden dat dat lukt, weet er alles van 😂

  Reply
  • Michiel Geurtse

   17 augustus 2017

   Lol!! Ja, ik weet het, maar ja… dat lukt niet altijd haha.

   Reply
 • Roos

  18 augustus 2017

  Ja hier ook… Stomme beestjes. Vind het ook iets vies hebben, omdat ze bij ons voornamelijk rond de prullenbak en in de keuken zwerven. Oh, en mijn slaapkamer werkt blijkbaar fruitvliegjesdodend want er liggen dagelijks weer wat nieuwe dode gevallen in de vensterbank. Nadeel is dat ik elke dag de vensterbank moet schoonmaken, hehe.

  Reply
 • Thuisbijmij

  20 augustus 2017

  Ik lees in plaatjes en zie je achter die vliegjes aanrennen met je bakje in de aanslag.
  Klein detail erbij is dat ik het je zie doen in een lendendoekje, hangend aan een liaan. Maar dat zal wel aan mij liggen. 😁😘

  Reply
  • Michiel Geurtse

   20 augustus 2017

   Het plaatje mij in lendedoek… doe ik jou als Jane erbij.. hehe… Xx

   Reply
 • Joke

  21 augustus 2017

  Bananenschil of stukje appel in een hoog kommetje of flesje deponeren, puntzakje vouwen van een stuk karton (onderkant beetje openlaten), puntzakje in kommetje of flesje en de fruitvliegjes komen likkebaardend op het fruit af. Vervolgens kunnen ze er niet meer uit. Ha! En dan kun jij ze buiten loslaten, of verdrinken, of vermorzelen, al naar gelang je bloeddorst van het moment.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   21 augustus 2017

   Whahahahahahaha… jouw gedachtengang is de mijne Joke!! 😀

   Reply
 • Pingback:Kwaliteit of kwantiteit | Mariimma

  • Michiel Geurtse

   6 september 2017

   Hahjahaha…wat een te gek compliment!!! X Dank!

   Reply
 • Team CF

  7 september 2017

  Humor! Leuk stuk. Succes met de muggen, heb ik de Mrs voor.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   7 september 2017

   Dank je…uhmm Cheesy? 🙂
   Dan heb je mazzel… de mrs..heeft mij als mugmagneet. 😀

   Reply
   • Team CF

    7 september 2017

    Tjsa, cheesy, gevalletje slechte humor 🙂

    Reply
    • Michiel Geurtse

     7 september 2017

     Hahaha.. toch wel weer goede humor.

     Reply
 • superkanjers

  9 september 2017

  Je kunt ze vangen met de stofzuiger en dan een sok in de stang. En de dure fruitvliegjes val in de vorm van een appel werkt super!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   9 september 2017

   Dank je Elke! (Heb ik je naam goed? 🙂 )

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.