Alles lijkt kleiner

‘Wat lijkt alles toch klein hè? Zo vanuit het vliegtuig?’

Zwijgzaam kijken we door het kleine patrijspoortje. De wereld glijdt met haar mini-steden en landschappen onder ons door. Madurodam vanuit de lucht.

Vliegen is niet meer wat het geweest is. Tegenwoordig betaal je voor alles. Waar je vroeger weleens met een glimlach en een knipoog bij de dame van de incheckbalie gematst werd, worden er nu keiharde euro’s voor gerekend. Zelfs voor je koffers moet je betalen. Ooit mochten die gratis mee, maar dat is tegenwoordig raar. Betalen! Anders prop je je onderbroek en tandenborstel maar in je handbagage. En niet meer dan vijftien kilo anders …

Sta je dan thuis met je koffer op de weegschaal. Ik dacht nog wel dat het mee zou vallen. Helaas. Onberispelijk werd ik erop aangesproken dat ik een kilo teveel in mijn koffer had. Ik wilde het met mijn onbeholpen gezicht nog weglachen. Dat werkte niet. Pas toen ik dreigde er ter plekke maar een kilo aan smerige onderbroeken uit te trekken, mocht de koffer toch nog mee. Gelukkig maar.

Alles kost geld in het vliegtuig. Dat je ticket al een halve goudklomp waard is, maakt ze niets uit. Dat je duur betaalde extra beenruimte ook relatief is, merk je wanneer je buurman voor je de stoel naar achteren zwiepert.

Het liefst wil ik enorm klagen vergelijken met een vliegreis uit een derde wereld land. Ik besef echter dat dit louter een beklag vanuit welvaart is. Ik zit in een vliegtuig, vertrokken uit een mooi land. Ik mag niet zeuren.

Een beetje wezenloos roer ik de klonten weg uit mijn kartonnen bakje instant cappuccino, 2 euro 80. Ik bestudeer de foto op de menukaart van het saucijzenbroodje, 3 euro 80, daarna staar ik een beetje bedroefd naar de werkelijkheid. Dan naar mijn vriendin.

‘Wat lijkt alles toch klein, hè? Zo vanuit het vliegtuig?’

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Jaaaa… die was top! Was toch wel even lichtelijk geschokt dat alles in en om het vliegtuig alleen maar om geld draait en niet om service en klantvriendelijkheid…

  1. Bericht
   Auteur
 1. Annette

  2.80 voor een bakkie? Dat is een koopje ? Nee zonder dollen ik vind dat dit ook gewoon weer inclusief moet helemaal de koffer. Wat een onzin dat je daarvoor moet betalen en dan die gasten die proberen alles in een te grote handbagage trolley te proppen zucht…. maar we genieten wel ??

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Hahah..inderdaad van die handbagage… van die joekels van trolleys! Nauwelijks passend in de bovenklep… maar ja, wat moet je anders? Je wilt ook nog betaalbaar op vakantie… dat wordt met vliegen zo godsonmogelijk. X

 2. elsje

  Het kan nog erger 🙁 tijdens een gruwelijke Autoroute du soleil file betaalde ik vorig jaar 10 euro voor een fleske water bij de benzinepomp. Automobilisten stond in de rij voor het vloeibare goud. Dat dus. Maar alla ’t is vakantie he?

  1. Bericht
   Auteur
 3. Thuisbijmij

  Als je nou de volgende keer mij meeneemt in je koffer (ja, dat past) , dan zal ik die koffie wel voor je betalen. Goeie deal wel. Niet?
  ??

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 4. Trees

  Het is al jaren zo helaas.. Alleen op de verre lijnvluchten (zelf meegemaakt toen in naar Zuid-Afrika ging) was alles inclusief, echt alles… Bagage en veel ook, handbagage, eten, drinken, warme handdoekjes, slaapsetje + toiletartikelen, dekentje, weer drinken, weer eten.. Ik wist niet wat ik meemaakte. Maar het ligt ook aan de maatschappij! Als de vakantie maar lekker was. Ik neem altijd zelf water en eten mee, koop nooit meer wat als ik naar Gran Can ga… Aan mij verdienen ze al genoeg denk ik dan.

  1. Bericht
   Auteur
 5. Morgaine

  Yep, laatste keer dat ik vloog in 2008 was dat ook al zo, zelfs een beker water kost geld, ongelooflijk gewoon… maar is dat niet de prijs van goedkopere vluchten misschien in het nu en toen, zo’n 20 jaar terug? Of nog langer terug…

  Als ik zie dat ik voor 55 euro in Engeland kan staan… waar ik met de trein naar Maastricht retour het dubbele bijna kwijt ben.. en voor die 55 euro heb ik een retour…

  X

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   De vlucht was alles behalve goedkoop. Ik verbaasde me ook over de hoge prijzen voor extra beenruimte.. en die ruimte is inderdaad relatief wanneer je mijn lengte of langer bent. Dan de koffer waarvoor je moet betalen en belachelijke prijzen voor oploskoffie!
   Bij een lange vlucht onlangs naar Amerika was de koffie gratis en geen oplos. Ook een andere maatschappij.
   Het blijft bizar dat je als soort ‘veevervoer’ moet reizen om de prijzen te drukken… maar maak ze dan ook laag! Vliegmaatschappijen, sommigen, draaien je een poot uit. Althans zo voelt het.

 6. Sonja Grinwis

  Één van de voordelen als je niet zo groot bent. Altijd voldoende beenruimte. Zelf ben ik geen fan van vliegen. Zo veel gedoe en al dat wachten. Het zijn inderdaad luxeproblemen. Volgende keer gewoon gaan kamperen in Denekamp. Ik ken nog een hele leuke gids die prachtige wandelingen organiseert en heel veel niet laat zien 🙂

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 7. Roos

  De mens ziet enkel nog geld; geld neemt de plek in van menselijkheid, blablabla. En tja, wat is geld? Wat digitale cijfertjes of wat flapjes papier. Eigenlijk is het van de zotte hoe wij onze wereld laten draaien om zoiets onnozels. Was die ruilhandel vroeger een stuk logischer, hehe. 😛

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.