Friesland

Het zijn toch wel een beetje de Amerikanen van ons Kikkerlandje. De Friezen. Zo patriottisch als het maar kan. Waar in Amerika alles stars and stripes is en God bless this and God bless that, is in Friesland alles pompeblêden.

Pompeblêden klompen, T-shirts, autostickers, vissershoedjes, sokken, ik heb ze zelfs al ondergoed en bikini voorbij zien komen! Ik ben al nieuwsgierig naar de pompeblêd lingerielijn. Dat wordt fierljeppen!

Je kunt zeggen dat voor een bescheiden volkje wat ze zeggen te zijn de Friezen zeer herkenbaar zijn. Zo lopen ze ook heel ingetogen rond op festivals. Mocht ze opgaan in de mensenmassa? Geen punt. De Fries sjort altijd een heel lange telescoophengel met zich mee met daaraan een grote Friese vlag bungelend. Heel bescheiden lopen ze daarmee de drukte in. Hier en daar een oog uitprikkend of iemand ongevraagd van sm bedienen, maar voor de rest valt de Fries totaal niet op.

De Friezen, een eigengereid volkje met dito taal. Daar moest ik, een Tukker maar eens op vakantie. In de kop van Friesland in een gehuchtje dat Jannum heet, maar wat uitgesproken wordt als Jààànumm. Als een geit van wat je een bevestigend antwoord geeft.

Afijn, ik dus in Jààànumm in een vakantiehuisje, kijkend wat er klopt van al mijn veronderstellingen. Bij het overschrijden van de Friese landgrenzen werd het chauvinistische vooroordeel algauw bekrachtigd. De Friese vlaggen sloegen me om de oren! Tot in de supermark aan toe! Maar ja, daar zie je wel meer.

Hoe noordelijker ik in Friesland kwam, hoe meer bijzonder het landschap werd. Alsof je op een Waddeneiland op het vaste land zat. De mensen leken in het Noorden ook anders. Bij de eerste de beste ontmoeting met een Fries werd ik ook voor een soortgenoot aangezien. De beste man begon me in hoog Fries aan te spreken. Alsof je naar iemand luisterd die dronken vanachter thermopane staat te praten. Ik heb dan ook heel netjes geantwoord in algemeen beschaafd Tukkers.

‘Doar verstoa’k nicht völle van.’

Dat begreep hij dan weer niet. Zo kwamen we uiteindelijk op Nederlands uit. Het is niet anders.

Een week lang heb ik me ondergedompeld in de Friese wereld en wat bleek? Het waren de vriendelijkste, meest gastvrije mensen die ik ooit heb meegemaakt. Altijd vrolijk, altijd behulpzaam, oké, af en toe wat droog en onverstaanbaar, maar hé, daar kan ik als Tukker niet veel over zeggen. Ik heb er oprecht een mooie week gehad en genoten van het redelijk bosloze en desolate landschap met vervallen huizen en verwaaide hekken. Juist dat maakte het allemaal zo mooi! Alsof je in een zestiende-eeuws schilderij terechtkwam. Noord-Friesland is mooi, wat we ook weleens denken of zeggen over Friezen en hoezeer dit ook mag kloppen. Ik als rechtgeaarde Tukker kan gerust zeggen dat elke streek zo wel zijn gebrek heeft, zo niet erger. Zo heb je ergens in het westen des lands een streek waar men vanuit een torentje probeert te regeren. Dat torentje staat echter al maanden leeg! Ik bedoel maar.

Zelf heb ik heel even overwogen om een pompeblêd boxershort te kopen… maar dat ging me net iets te ver. Dat blijft gewoon een Heracles Almelooooo short.

Bron afbeelding: franekeractueel.frl

Bron afbeelding: friese-producten.nl

Bewaren

Bewaren

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Laura

  Dat was weer een mooi verhaal, Hij is net als jouw collumn dan wel weer mooi zwart wit die Boxershort. al probeer je er een Friese van te maken 🙂 Of is dit auti humor?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Sonja Grinwis

  Lingerie met de Friese vlag, hihi doet mij toch teveel aan koffiemelk denken en daar gruwel ik van ;). Het Twentse dialect is inderdaad lastig te verstaan voor buitenstaanders. Toppunt was toch wel een Chinese man die in slecht Twents mijn bestelling opnam. Door deze miscommunicatie zat ik dus met lange tanden aan een kaal broodje met daarop een droge hamburger, zonder sla, augurk en dergelijke maar wel heel veel ketchup. Toch fijn om te weten dat het in Friesland net zo gaat. Hoewel ik nergens Twentse lingerie ben tegengekomen.

  1. Bericht
   Auteur
   Michiel Geurtse

   Whahahah… een Twentse Chinees die een bestelling probeert op te nemen, daar had ik wel bij willen zijn. En wat Twentse lingerie betreft… ik weet wel een winkeltje, neem ik je wel mee om te passen… *Engelengezicht* Hahaha.

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Trees

  Weer een mooi staaltje van jouw hand Michiel!
  Friezen zijn hartstikke aardig en gelukkig spreken ze bijna allemaal Nederlands, want anders zou ik ze niet verstaan…

  1. Bericht
   Auteur
 4. Roos

  “Zo kwamen we uiteindelijk op Nederlands uit. Het is niet anders.” Hahahahaha, arme jullie, Nederlands spreken en dat nog wel op jouw vakantie. Noe mot ’t nich anhaal’n. :p Wist je dat er een site is die helpt om dialect te vertalen? Ideaal, hahaha. XD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.