39

Eitje

Wat heb ik ze misdaan? Ik doe alles zo liefdevol. Ik leg ze voorzichtig in een pan, doe er rustig kabbelend, koud water bij. Beetje zout tegen het barsten en dan kook ik ze flink. Misschien is dat laatste niet geheel diervriendelijk, maar het is dat of bakken.

Kom ik meteen bij het deel waar het godsgruwelijk misgaat. Een ei pellen. Nu zou je denken dat dit niet zo moeilijk is. Nou, iemand met te grote handen en een te kleine motoriek is dit nog verdomde lastig! De schil kleeft altijd aan het ei. Wat ik ook probeer. Hele stukken ei pellen doodleuk mee met de schil.

De bijdehante lezer zou zeggen dat ik dan verse eieren heb. Want die pellen zo slecht. Al heb ik ze uit een kip van dertig jaar oud, en leg ze twee weken in de koelkast, dan nog flupsen hele stukken eiwit mee met de schaal. Het is een vloek!

Laat ze schrikken. Ook zo’n tip! Gooi er na het koken plotseling koud water op. Of geef een tik op de onderkant. Alsof we een pasgeboren baby proberen te laten huilen! Maar ja, die hoef je niet te pellen. Die is al uit het ei. Zacht gekookt. Raw not medium. Daar kleven ook wel dingen aan, maar die veeg je er nog wel een keer af. Heel wat anders dan een eitje.

Ik ben eens met een afropruik, debiele bril en Dracula tanden in een geopende Hawaï blouse boven de pan eieren gaan staan. Als dat geen schrikken is, weet ik het ook niet meer. Hielp niets.

Bij de eerste de beste pel ging er net zo goed een stuk wit ei mee. Dan houd ik vol! Ik heb een ei uit de prehistorie, heb het op vijftig manieren laten schrikken, inclusief mijn puist laten zien en mijn ongepoetste muil laten ruiken. Heb hem een tik op zijn eierbillen gegeven en ondergedompeld in een ijsbad. Ik begon te schillen. Hield vol. Negeerde de stukjes wit die los begonnen te raken. Kreeg lichtelijk ruzie met het velletje dat over zo’n ei zit. Ging verder. Geduldig. Eiwit dwarrelde in het steelpannetje voor mij. Ik keek naar het pannetje koud water. Een vlokkentest was er niets bij! Ik staarde naar mijn half misvormde ei. Wat mooi ovaal had moeten zijn, leek nu meer op een aangevreten stuk tennisbal! Het leverde een paar unieke scheldwoorden op met daar waar het ei vandaan kwam. Dat dan weer wel.

Ik vermijd zo veel mogelijk het pellen. Ik doe het vaak op zijn Midden-Oostens, kop er af en lepelen maar. Of uit nood bak ik ze. Maar ja, zo’n gevuld gebakken ei op je hapjesschaal staat ook zo raar.

Een ei pellen. Van alles waar je motorisch mee door de mand kunt vallen, is dit toch wel het summum. Een column daarover schrijven is dan toch wel iets makkelijker. Sterker nog: een eitje!

 

Bron afbeelding: Pixabay

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


39 reacties

 • Irene

  12 juli 2017

  Hahaha ik ben ook niet zo goed in eieren pellen. Vooral niet als ze te warm zijn. Je kunt trouwens een ei koken, bakken en pocheren. Al zal ik je dat niet gelijk aanbevelen Hahaha.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Hahahaha…meestal als ik ze pel, ziet het er aardig gepocheerd uit… 😛

   Reply
 • Annette

  12 juli 2017

  Het is een vak apart een eitje koken. Ik eet er graag 1 bij de lunch op het werk, als ze dan ook niet te pellen zijn ben ik ook hevig gefrustreerd, heb ik toch voor betaald voor dat eitje waarvan de helft in de schil blijft zitten, zucht 🙂 gelukkig ben ik niet de enige dus. Ik ben een blij-ei

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Hahaha… blij-ei… ja… dat herken ik dus ook heel erg… en aan welk ei ligt het nu? 😛

   Reply
 • Natasja

  12 juli 2017

  Schrikken helpt mij vaak wel… Soms idd niet maar dan zijn ze vers blijkbaar 👍🏻

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Ik steek er de volgende keer een onverwachts bommetje bij af… ;-P 🙂

   Reply
 • Sonja Grinwis

  12 juli 2017

  Arme Michiel. Ik zou je natuurlijk een berg goedbedoelde adviezen kunnen geven, maar blijkbaar werken die niet voor jou. Nou je misschien eentje dan, besteedt het uit. Kijk je vriendin heel lief aan en zeg dat je als dank een hele lieve column over haar zult schrijven. Ieder zo zijn of haar gave, nietwaar?

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Hahaha… ze wacht nog wel op de dag dat ik dat zal doen… hmmm… het is een idee.. 😛

   Reply
 • Sabine

  12 juli 2017

  Haha daar had ik ook altijd last van. Scheelt een hoop als je stopt met eieren eten haha 😀

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Maar ze zijn zo lekker!! 😄😄

   Reply
 • Boterblommeken

  12 juli 2017

  Ik voel een nieuwe term aankomen die de komkommertijd gaat vervangen. Trouwens…De tekst hier is wel voor mensen met heel scherpe ogen hoor. Kan mijn eigen getiep niet lezen. Hahaha

  Reply
 • Wilma Phillipson

  12 juli 2017

  Ha ha, ik zou bijna medelijden met je krijgen.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Bijna? 😛😛

   Reply
 • Thuisbijmij

  12 juli 2017

  Wat ben jij een ei zeg!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Een echte! 😄

   Reply
   • Thuisbijmij

    13 juli 2017

    😅🤗

    Reply
    • Michiel Geurtse

     13 juli 2017

     😉😊🤗

     Reply
 • Thuisbijmij

  12 juli 2017

  Wat ben jij een ei zeg! 😁

  Reply
 • Irene Bertholee

  12 juli 2017

  Eén van mijn exen presteerde het altijd te vragen hoe ik het dan wilde, een ei gekookt of ei gebakken, als ik hem voorstelde eens te koken…. Hihi.

  Inderdeed, ligt dat aan onze verfijnde motoriek. Ik heb dat bijv. met veters strikken, raak ik in de war met mijn vingers… :p

  Reply
  • Michiel Geurtse

   12 juli 2017

   Lol! Gelukkig niet de enige! 😄

   Reply
 • Marjon (Uitgelezen)

  13 juli 2017

  Eierkoker aanschaffen en dan een gaatje in de schaal prikken voor je je ei daar inzet om te koken. En dan gaat het meestal goed. Meestal dus hè… Niet altijd.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   13 juli 2017

   Zelfs bij mij? 😛

   Reply
 • Morgaine

  13 juli 2017

  Tsjah soms heb je dat, ik heb dat soms, als inderdaad het ei heel erg vers is, hahahahaha En een ei kun je helemaal op eten zegt het spreekwoord toch? Mijn tip? Laat de schil zitten en eet hem helemaal op 😛

  X

  Reply
  • Michiel Geurtse

   13 juli 2017

   Uhmmmm… 😂😂😂 xx

   Reply
 • Sjalot

  13 juli 2017

  Oh, i hate to break it to you but, je loopt achter, waarom koop je geen schaalloze eieren?
  Verkrijgbaar bij Bumbo, Dalerbert Heijn en bij de Min, zit er vast eentje van in de buurt.

  Reply
  • Michiel Geurtse

   13 juli 2017

   Zegt ze nu… maar dat vind ik ook weer zowat… komt het weer zo gepamperd over haha.

   Reply
 • Laura

  13 juli 2017

  Vandaag lees ik jouw column en wordt ik blij van het ongemakkelijke eitje..
  Sinds gisteren klopte er iets niet wist niet wat. Nu wel ik had geen mail van jouw in mijn mailbox.
  En heb jouw column dus niet voorbij zien komen. Terwijl ik wel geabonneerd moet zijn.
  Zou het een eitje zijn om dit autje 😛 volgende week wel gewoon jouw column in mijn brievenbus te doen verschijnen?

  Reply
  • Michiel Geurtse

   13 juli 2017

   Ojeeee.. uhm..autje Laura.. heb je wel de mail bevestigd? Dat zie ik vaker gebeuren. 🙂

   Reply
 • Trees

  13 juli 2017

  Wat sneu Michiel… waarom lukt het nou niet? Eitjes koken kan ik ook wel hoor, lekker een zachtgekookt eitje, jammie! En pellen ook.. je moet ze idd even in koud water leggen en dan rustig wachten tot ze wat afgekoeld zijn voor je ze uit hun schil tovert. Goh.. ik had die vermomming wel eens willen zien, kostelijk beschreven column! 🙂

  Deze website is trouwens prachtig! Gefeliciteerd en veel succes ermee!
  Hoe is het met Piet en zijn familie?

  Reply
  • Michiel Geurtse

   13 juli 2017

   Hahaha… ik noteer wederom de tip. 😀
   Dank!! X
   Piet… ik kan je het heugelijke nieuws vertellen dat het in de proeflees fase zit… hihaaa!! 🙂

   Reply
 • Doe eens minstens een halve tl baking soda (niet baking powder) bij het water & eieren voor je gaat koken.
  Pellen wordt een eitje!

  Reply
  • Michiel Geurtse

   15 juli 2017

   Ik noteer het! 😀

   Reply
 • Roos

  16 juli 2017

  Gevulde gebakken eieren, hahahaha.😂😂 Overigens zweert vriendlief bij ‘eieren prikken’. Nou, ik ben telkens bang dat ik m’n ei al stukdruk nog voordat ie in de pan beland is, en dat terwijl ik het effect ook niet echt bemerk. De truc heb ik ook nog niet gevonden, volgens mij moet je gewoon mazzel hebben. XD

  Reply
  • Michiel Geurtse

   16 juli 2017

   Hahaha… Met jou kan ik praten! 😊

   Reply
 • Paul

  16 juli 2017

  Ik stel voor dat je het ei pelt voordat je het gaat koken. Is ook niet moeilijk: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V1324712/ei-pocheren

  Reply
  • Michiel Geurtse

   17 juli 2017

   Ook wel pocheren genoemd. 😀 Hahaha, dank Paul!

   Reply
 • Joke

  18 juli 2017

  Wat een heerlijk plastisch geschreven stuk is dit weer. Ik zie je al met die afro-pruik, debiele bril en dracula-tanden boven het kookwater staan. En dan vooral in zo’n woest openvallend Hawaï hemd. Ik rol van mijn stoel hier 🙂 🙂 hahaha. Heb je overigens al eens geprobeerd zo’n eitje te pellen onder stromend water? Houden ze niet van, dus de schil laat heel snel los *veegt de tranen uit haar ogen*

  Reply
  • Michiel Geurtse

   19 juli 2017

   Hahahaha… met plezier je reactie gelezen! En ik ga je tip zekers de weten proberen! 😀

   Reply
 • Nathalie

  21 juli 2017

  Rauwe eieren in kokend water leggen, dan laat de vlies los van de schil. Dan de minuten laten koken die je hebben wil en als dat klaar is laten schrikken, dan krimpt het ei waardoor er ruimte komt tussen vlies en schil.
  Tik tik.. jij bent ‘m
  Groetjes,

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.