Gesponsord stuk vreten

Dat het hedendaagse voetbal voor altijd verkloot is door het grote geld, is eigenlijk anno 2017 al heel normaal. Waar je vroeger als gezonde club nog enigszins internationaal mee kon komen, wordt het nu geregeerd door maffe rijke, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Russen die hun geld liever steken in een voetbalclub dan in hun eigen maatschappij.

We weten tegenwoordig niet beter. Hang een jeugdspeler en zijn ouders met een net-niet-modaal inkomen een vette worst voor en weg zijn ze. Eventjes heel rijk bij een grote club waar ze nooit doorbreken, als handelswaar gebruikt en uitgebuit worden om vervolgens ergens berooid te eindigen bij een hoofdklasseclub als een talent dat het nooit maakte. Hard, maar voor de meeste wannabe-Cruijffs waar. Dat allemaal mede mogelijk gemaakt door een rijke zielloze sponsor. Was je nog een beetje goed, dan zal Voetbal International je misschien nog een ghostwriterboekje aanbieden over je leven als topsporter.

Het hele voetbalsysteem is in principe verprutst door het grote geld en vooral de belangen die daarbij spelen. Het spel geregeerd door enkele rijke clubbazen. Toegestane kartelvorming blijkbaar. Het is niet anders. Geld vergiftigt veel topsporten en wij vinden het best.

Dat geld, of beter het gebrek daaraan, de zorg vergiftigt vind ik veel zorgelijker. Zo las ik dat je in een seniorenwoning in Groningen een wurg-huurcontract afsluit, waarbij je verplicht bent dat te eten wat de cateraar biedt. Eet je een keer wat anders, dan hangt er een dwangsom van 500 euro boven je hoofd! Ik verzin dit niet. Zoveel gevoel voor idiotisme heb ik nu ook weer niet.

Het meest erge nog vind ik dat ik vrees dat dit niet een opzichzelfstaand feit is. Ik vermoed dat er zo veel gesponsorde instellingen zijn met dit soort contracten. Net als in het voetbal regeren het geld en de belangen. Waar je als speler nog enigszins de vrije keuze hebt, lijkt deze hier ver te zoeken. Je tekent een contract bij een manager en wil je wat anders? 500 euro! Nu ik er zo over nadenk, dit ligt ook niet zo heel ver af van enkele voetbalclubs.

De zorg kost veel geld, dat weet iedereen. De regering belooft elke verkiezing trouw er iets mee te doen en ik geloof ook best dat ze er geld in pompen. De zorgverzekeraars hebben hier ook belang bij. Zij proberen met minimaal geld bijvoorbeeld een ziekenhuis de duimschroeven aan te draaien. Ik zelf betaal zeker tweeduizend euro aan zorg per jaar. Maar breek ik een pink, word ik bijna geweigerd bij een ziekenhuis. Omdat ik bij de verkeerde verzekeraar zit! Echt gebeurd! Het ziekenhuis wilde wel, maar zou last kunnen krijgen met de verzekeraar. Klinkt toch ook een beetje als kartelvorming. Maar net als in het voetbal halen we meewarig onze schouders een keer op en we accepteren het maar.

Nu zitten ergens in een seniorenflat ome Jan en tante Klara gestoofde varkenspruttel met papperige rijst en vaalgroene doperwtjes te eten omdat dit moet van de verhuurder. Nog even en dan staat er een oude televisie van Samsung met 10 voorgeprogrammeerde kanalen en een goedkope magnetron om hun prak vuilnis zelf op te warmen. Allemaal aangeboden door de o zo gulle verhuurder en zijn sponsors. Wat een luxe! Je zou er haast een inbraak voor doen om even veertien dagen luxe vakantie te vieren in de plaatselijke bajes. Of zouden ze daar ook gesponsorde daghap hebben?

Van de week kreeg ik een mailtje of ik een blog wilde schrijven over kussens. Wisten ze dat ik uit Almelo kom? De stad van de beroemde Finkers: verkoopt u ook kussentjes? Ik zou gratis kussens mogen uitzoeken wanneer ik ze er in vernoemde. Mwah, ik heb maar niets getekend. Voorts mag ik nergens anders meer kussens kopen op straffe van een dwangsom.

Het blijft toch zorgelijk allemaal.

cartoon eten

Reacties

 1. elsjeveth

  we zijn aan de goden van het grote geld overgeleverd. in vroeger tijden aan de wurgpaal nu aan het wurgcontract. veel hebben we niet geleerd. topstukje weer

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Ann Ages Gracefully

  Ik hoop altijd dat ik heel oud wordt (wel gezond natuurlijk en zonder pijntjes en dingetjes) maar ze maken het er niet makkelijk op. Geen idee of er uberhaupt een aow-tje voor me inzit over pak ‘m beet 25 jaar. Mijn kids zijn alvast gewaarschuwt. Ik roep: ik heb jaren jullie luier verschoont dus strakt mogen jullie jaren de mijne verschonen hahaha. Nee zonder gekheid ik krijg ook toch wel hele aparte voorstellen voor mijn blog, vooral lekker bij jezelf blijven.

  1. Bericht
   Auteur
 3. Morgaine

  Nou ja! Dit ga je niet menen, nou ja wel dus, pfffffff wat een wereld… waarin we leven toch, van de zorg is inderdaad ook te belachelijk voor woorden. Ik weet dat mijn verzekering vrij is in keuze van ziekenhuizen, tenminste, zo’n contract heb ik wel afgesloten zover, gaat het nog goed, en mijn eigen risico ben ik toch al jaarlijks kwijt dus…. tel maar uit…

  Nou goed, het slaat dus gewoon nergens op!

  X

  1. Bericht
   Auteur
 4. Schrijfhart

  Sinds onze gezondheidszorg geprivatiseerd is wordt het steeds gekker. Die oude zorgstaat was zo gek nog niet. Kon je gewoon naar de dokter als je dat nodig vond. Die keek niet op een beeldscherm en al helemaal niet op de klok. Die luisterde en nam de tijd om je te helpen en gerust te stellen. Tegenwoordig moet je voor je 112 belt eerst je zorgverzekeraar raadplegen of zij vinden dat je echt hulp nodig hebt en waar je die dan mag gaan halen. Nu mag je dus ook al niet meer zelf bepalen wat of waar je eet. De ouderen zitten mooi met de gebakken peren.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Niet alleen de ouderen… ik erger me ook al dood aan die reclames waarin geroepen wordt dat je zelf in en uit kunt schakelen wat je aan zorg nodig hebt en dus betaald aan premie… een gecamoufleerde manier van het uitkleden van de zorg.

 5. Sjalotje

  Multinationals, farmaceutische industrie, (zorg)verzekeraars, politiek, banken, ja ja hier komt ie dames en heren, lekker complotdenken:. Eerst hebben ze de wereldbevolking grotendeels verslaafd gemaakt aan materiële zaken (the sky was the limit, denk bv. aan al die veel te dure hypotheken/huizen, puur opzettelijk), aan kant-en-klaar/bewerkt eten met alle ziekmakende en verslavende rotzooi erin, werkdruk opvoeren zodat iedereen op een gegeven moment nog te murf is om te protesteren. Ik bedoel, ik las laatst een artikel dat ze, ik dacht in Scandinavië, chips gaan implanteren bij mensen zodat ze geen id meer nodig hebben.
  Waanzin!
  We lopen precies het pad dat uitgestippeld is voor het plebs en zij vullen de zakken!
  Wie zijn zij dan? Daar ben ik nog niet uit!
  Makke schapen zijn we, en die roepende in de woestijn die jaren geleden al protesteerde tegen deze shit worden zoetjesaan niet meer uitgelachen maar serieus genomen.

  Maar goed, je bent mooi gek dat je die kussentjesdeal heb laten schieten, daar gaat je roze fluffy home paradijs! Ik wilde zeggen: je hebt nooit genoeg kussentjes maar ja, dat mag niet van mezelf hé 🙂

  Goede blog weer, like you style!

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Dank! X En wow wat heb je er veel gelezen…trots…
   Wat betreft onze wereld… er leeft een hele agressieve bacterie op, die fokt als konijnen en de wereld kapot vreet… men noemt deze bacterie ook we de mens.

 6. Jokezelf

  Het is godgeklaagd allemaal! Dat we er nog woorden aan vuilmaken en niet het hele corrupte zooitje met zijn allen een schop onder hun kont geven. Zou dat niet wat zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.