Polderspionage

Nederland eet van twee kantjes? Of doet Nederland Trumperiaanse zaken? Waar ik het over heb? De Volkskrant wist ons te melden dat de Nederlandse politie nauw samenwerkt met de Russische geheime dienst de FSB. Daarnaast ook nog eens met de FBI. Dit sinds 2009 onder het mom om internetmisdaad aan te pakken.

Dus de Amerikaanse geheime dienst en de Russische geheime dienst zitten ergens in Nederland koffie te leuten met elkaar over het wel en wee van internet. Dus eigenlijk wat door deze twee boevenlanden zoveel mogelijk wordt ontkend gebeurt gewoon in ons kikkerlandje. Apart.

Nog bijzonderder wordt het dat de Nederlandse geheime dienst, de AIVD, dit bericht de wereld in heeft geholpen. Zij maken hier zich zorgen over. Dat geloof ik, want het is ook wel erg lullig dat je als geheime dienst gepasseerd wordt door de politie. In het geheim! Oké, oké, de politie informeert de AIVD wel wat er allemaal besproken is tijdens deze ontmoetingen en het heeft zelfs al haar vruchten afgeworpen in de cybercrime.

Ik las het nieuwsbericht en probeerde mijn eigen gedachten er in te verwerken. Rusland wat vermoedelijk de MH17 naar beneden heeft geknald en waar een groot onderzoek (nog steeds) naar loopt. Amerika die meer lekken heeft dan een gemiddelde incontinente bejaarde. Het land waar alles wat kritisch is, strategisch wordt ontslagen. Landen waar je als één Europa, nou ja één, waar je als verdeeld Europa enigszins voorzichtig mee moet zijn om niet in een soort van koude oorlog deel twee te belanden. Wat doet Nederland? Hup, we passeren onze eigen geheime dienst en worden gewoon dikke vriendjes met beide. Kapot vliegtuig of niet. TTIPP of niet.

Handig? Geen idee. De toekomst zal het uitwijzen. Handig van de AIVD om dit nieuws te lekken naar de krant? Ook geen idee. Ik neig naar voorbedachte rade. In overleg met de FSB en de FBI dat als ze zich heel keurig nergens mee bemoeien en gewoon heel lief en braaf het MH17-onderzoek blijven doen, dat ze dan het koffiekoekje mogen hebben en ook hun aandacht.

Ik hoop dan dat er tenminste nog ergens één rebelse AIVD’er is. Wanneer de diensten hier weer op de koffie zijn, dat hij ergens op De Krim is geland met zijn parachute. Verborgen in de schaduw op zoek gaat naar de dat ene aktetasje. Dat hij met gevaar voor eigen leven uit de laserstraal bewaakte bunker onder het paleis vandaan weet te halen. Daarna ontsnapt hij met zijn mini-onderzeeër via een kanaal richting Turkije. Op de hielen gezeten door de elite-troepen van Assad. De leider duidelijk herkenbaar aan zijn kaken van staal en woest uitziende blik. Aan zijn rechterhand een aantrekkelijke donkere dame, maar oh zo gevaarlijk. Gelukkig heeft hij een licentie om te moorden. Maar goed dat onze agent negen levens heeft en weet hij vermomd als vluchteling in een bootje Griekenland te bereiken. Daar wacht zijn lieftallige en bloedmooie assistente hem op. Een juweel om te zien. Ze zeggen niet voor niets dat diamanten voor altijd zijn. Terug in Nederland zou hij aanschuiven bij het koffieclubje van de politie. Hoe wilt u uw bakkie? Geschud, niet geroerd.

Roger Moore alias James Bond is niet meer. 23 mei overleed een van onze meest geliefde geheim agenten Net nu het lijkt of de polderromantiek bij onze geheime dienst lijkt te zijn teruggekeerd.

Rust vol gevaar 007.

roger moore

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Kakel

  Ik wacht op de eerste “James” Bond waarin een vrouw de hoofdrol speelt (-:
  Weet je, al die geheime diensten zoeken het maar lekker uit met elkaar. “Transparantie” – het woord dat Rutte graag in de mond heeft maar waar hij de betekenis niet van kent – krijgt nooit de overhand.
  Warme groet.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Roos

  Het is altijd wat met zogenaamde ‘veiligheidshandhavers’; of het nou politie of een zogenaamde geheime organisatie is… Mensen zijn gevoelig voor macht en macht maakt corrupt. Ofwel, iedereen die jou aan meer macht kan helpen, is een instant-vriendje, ongeacht de gevolgen voor de zogenaamde veiligheid.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.