30

Gewoon

Post Image

Gewoon lekker, gewoon smeuïg, groot geworden door gewoon te blijven.

Zomaar een paar kreten die stilletjesaan oprukken in marketing. Alles moet opeens “gewoon”. Of zoals het al gepimpt is: g’woon. Dat is voor ons Tukkers wel weer handig, want wij hebben toch al de neiging om letters in te slikken.

Klopt ook wel, want na al die jaren van orgies, XTC, agressiviteit en andere losbandige taferelen wordt het tijd dat we  Sodom en Gomorra, ook wel SOA en Chlamydia genoemd, naast ons neerleggen. We moeten weer leren normaal doen. Stoppen met de ruiten ingooien van onze buurman. Niet meer meters lange lijnen cocaïne snuiven op de fluorescerende lijnen van het fietspad. Dat is passé. Volgens de reclame moeten we weer “gewoon” doen.

Gewoon. Even denken. Wat associeer ik met gewoon? Dat ik ’s morgens opsta, mijn zoon uit bed haal, ontbijtje maak en hem naar school breng? Vind ik toch aardig gewoon. Vindt mijn zoon ook. Hij heeft het helemaal moeilijk, want hij is in het brede spectrum van gewoon eigenlijk met zijn handicap een beetje ongewoon. Vind ik niet, hoor. Maar wanneer ik vandaag de dag nog steeds vreemde blikken in zijn richting zie gaan, wordt het tijd dat hij eens g’woon normaal doet. Hoe moet hij anders mee met de maatstaven van onze wijze heren van de reclame?

Dus we moeten met ons allen gewoon goed eten, een gewone verzekering afsluiten en gewoon genieten van ons lichaam omdat we dat waard zijn. U toch ook? Hoe meer ik dat woordje gewoon uitspreek, hoe meer ik het maar een raar woordje vind. Hoezo gewoon? Iemand die in de reclame roept dat gewoon lekker eten goed is, geloof ik bij voorbaat niet. Gewoon lekker je lichaam met E-nummers volproppen, dat geloof ik eerder. Groot geworden door gewoon klein te blijven. Ja, tuurlijk! Maar wel miljoenen reclamegeld spenderen om ons dat te doen laten geloven.

Bovendien, zijn het niet de ongewone mensen die het leven een stuk interessanter maken? Een camerateam dat een Vlaamse gaai redt, kinderen die ruim 6 ton ophalen voor haaien, een slachtoffer van seksueel misbruik schenkt een ton aan een kinderhuis. Niet verzonnen, ongewone zaken waar we allemaal een stukje blijer van worden of opeens wat meer bewust van het leven om ons heen.

Dus reclame, ondanks jullie goedbedoelde probeersel om gewoon een hype in gang te zetten, ik blijf toch een beetje ongewoon, zonderling en anders tegen het leven aankijken. Maak jullie maar geen zorgen hoor. Ik zal gewoon goed blijven eten en sporten en verzekerd blijven, maar dan wel op mijn eigen ongewone manier. Gewoon omdat het kan.

Gwoon.png


30 reacties

 • Rob Alberts

  17 mei 2017

  Ongewoon goed geschreven

  Instemmende groet,

  Reply
 • Ellie Schmitz

  17 mei 2017

  Kan niet anders dan mij aansluiten bij Rob Alberts: ‘Ongewoon goed geschreven’.

  Reply
 • Ann Ages Gracefully

  17 mei 2017

  Ik heb mezelf ook nooit als ‘gewoon’ gezien en al helemaal niet als normaal haha. Beetje gek, kan vooral heel hard om mijn eigen grappen lachen, stront eigenwijs van tijd tot tijd. Dol op foute E-nummers vooral die in chips en snoep altijd net even anders dan anderen willen doen of zijn. O jee, dat gewoon doen wordt heul lasting voor mij. Wat moet het worden met mij?

  Reply
  • MichielZiet

   17 mei 2017

   Ojeee… alles wat je omschrijft… ik heb dezelfde ongewone klachten… 😛

   Reply
 • Lautje Schrijft

  17 mei 2017

  Misschien is wel gewoon niemand gewoon 🙂 Wel ongelofelijk mooi geschreven.

  Reply
  • MichielZiet

   17 mei 2017

   Hmmm…dat lijkt me gewoon een goed antwoord… 🙂

   Reply
 • Villasappho

  17 mei 2017

  Het enige wat ik weet van standaard en gewoon is dat het zelden bij mij past.

  Reply
  • MichielZiet

   17 mei 2017

   Hahaha, daar heb ik ook al last van. 😀

   Reply
 • Sabine

  17 mei 2017

  Leuk geschreven! Ik heb eens een hele discussie gehad over de term ‘gewoon’. Want wat is gewoon? Gewoon is voor niemand hetzelfde in ieder geval. De één vindt dit gewoon terwijl de ander dat juist heel vreemd vindt. Waarschijnlijk spreken die reclames ook alleen bepaalde mensen aan, die onder het vakje ‘gewoon’ passen waar die reclame over gaat haha. In ieder geval, velen vinden het helemaal niet gewoon zoals ik dingen doe, dus ik zal wel niet in het standaard plaatje passen haha

  Reply
  • MichielZiet

   18 mei 2017

   Volgens mij zijn we met ons allen weer zo afwijkend, dat het weer gewoon is. Haha.. dank je! 😊

   Reply
 • Margo Hermans

  17 mei 2017

  Heerlijk geschreven weer Michiel.

  Reply
 • jasnetteke

  17 mei 2017

  Goed stuk! Wat me ook uitermate irriteert is de trent om ‘gewoon’ in marketing gepaard te laten gaan met het ‘buiten randstedelijke’ accent. Blijkbaar is iedereen daar zo lekker gewoon 😂

  Reply
  • MichielZiet

   18 mei 2017

   Nou…en ik van buiten de randstad ben heeeeeeel gewoon… Ahum… 😊

   Reply
 • son370

  17 mei 2017

  Geen idee hoor wat ‘gewoon’ of ‘ongewoon betekent,’gestoorden’ vinden normalen gek en de ‘normalen ‘vinden de ‘gestoorden gek.Wat is normaal? -lees gwoon- Onder welke categorie val ik? Geen idee, volgens mij ben ik toch echt heel ‘gewoon’, ook al denken anderen daar anders over. Volgt u het nog? O ja, note: e-nummers probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen! Greetzzzzzzzzzz X

  Reply
  • MichielZiet

   18 mei 2017

   Stay away from the e-numbers and you shall be gewoon.😄 Mooie relaas Sonja! X

   Reply
 • Kakel

  17 mei 2017

  Ik doe al heel mijn leven mijn best om ongewoon te zijn en nu blijk ik toch gewoon gewoon te zijn? Wat een enorme teleurstelling…
  De politiek die economie belangrijker vindt dan ons milieu vind ik allesbehalve gewoon. Net als de uitgeklede zorg. Als ze daar nou eens “gwoon” iets aan gaan doen!

  Reply
  • MichielZiet

   18 mei 2017

   Ik zeg: gwoon een column over Schrijven. 😊 X

   Reply
 • AnneMarie

  17 mei 2017

  Gatver. Doen we niet allemaal ons best om een beetje tot zeer ongewoon te zijn. Moeten we jullie weer terug naar basic. Gaat niet lukken.

  Reply
 • Morgaine

  18 mei 2017

  De vraag is dus eigenlijk wat is gewoon… want dat heb ik als kind en later heel vaak gehoord vanuit de familie, leek wel een slogan… doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! hahaha

  right? 😉

  X

  Reply
 • Wilma Phillipson

  18 mei 2017

  Geweldig! ik ben blij dat ik ook niet gewoon ben, maar ongewoon of buitengewoon of raar of een vreemde. Voelt “gewoon” hartstikke goed.

  Reply
 • Taallent

  19 mei 2017

  Haha, gewoon weer bijzonder goed.

  Reply
 • Elsa

  23 mei 2017

  En toch vond ik het “Perfekte” toiletpapier beter dan het “G’wone”. Maar helaas, dat verkopen ze hier nu niet meer…

  Reply
  • MichielZiet

   24 mei 2017

   hahaha, en zo verwoord je mooi het hele probleem. 🙂

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.