Het is maar koraalrif

Een zeer teer, biologisch systeem bestaand uit koraalpoliepen en van grote, onschatbare waarde voor de flora en fauna van de zee. Een systeem dat zichzelf hergebruikt en onderhoudt. Wordt het echter afgebroken dan heeft het zeer lange tijd nodig om zichzelf weer op te bouwen, mocht dat sowieso dan nog lukken. Vergelijk het met het regenwoud. We weten hoe zuinig we daarmee omgaan.

Wat kan zo’n mooi stukje rif dan bedreigen? Stormen bijvoorbeeld. Moeder natuur wil nog wel eens grillig zijn. Voor de rest? Even denken. Verzuring van de zee (de mens), broeikaseffect (de mens), plastic soep (de mens), souvenirjagers (de mens) en had ik al gezegd de mens?

Bij Curaçao ligt ook een mooi stukje koraalrif. Of moet ik zeggen lag? Want er moest een pier aangelegd worden waar grote cruiseschepen aan konden leggen en de opvarenden zich kunnen verlekkeren bij een tropisch eiland en de toerist kunnen uithangen met fotootjes maken van een koraalrif.

BAM! Daar kwam een bouwbedrijf dat niet wist hoe ze voor anker moesten gaan. Vijftig bij vijfhonderd meter koraalrif omgeploegd, omdat ze de ankers van hun schepen niet hoog genoeg op hadden gelicht!

Het bedrijf gaf zelf al min of meer toe dat zij het wel eens gedaan konden hebben met hun boten. Ja, duh! Eerst was er niets behalve mooie koraalriffen, toen kwamen er bouwschepen. Daarna was alles naar de kloten. En BAM zag dat het goed was.

Vervolgens wordt er door die club bouwprutsers tenenkrommend nonchalant gereageerd:

“Dat had niet moeten gebeuren. Daar is iedereen het over eens.”

Alsof ze een vissenkom van mijn kleine neefje hebben omgestoten en met de handen in de zakken schouderophalend naar de spartelende goudvis kijken.

‘Tja, nou gaat ie dood, kan gebeuren.’

Ik erger me kapot aan deze laconieke houding. Er wordt daar godverdorie een paar voetbalvelden aan zeldzaam ecologisch systeem naar de gallemiezen geholpen en we staan erbij en kijken ernaar. Handen in tuk en wijzend naar het economisch belang van de pier. Ooit wel eens gedacht aan het natuurbelang waarvan niet alleen dieren en planten maar ook wij van moeten leven? Dat ademt beter in dan een stuk metaal van een cruiseschip.

Nu gaat Curaçao een ander deel rif bij het eiland extra goed beschermen. Een pleister op de wonde waarvan de spartelende goudvis niet spontaan gaat ademen. Dus BAM moet eerst wat slopen, irritant laconiek zijn handen in onschuld wassen? Ervoor zorgen dat die voor rijke mensen geschikte pier er toch wel komt? Ondanks het feit dat je de aarde weer een stukje kapot maakt gewoon doorgaan zodat iedereen zijn zin krijgt? En dan krijgt Curaçao opeens geld om het ene stukje heel rif nog te beschermen? Wat een maffe wereld!

Geld, politiek en belangen staan boven natuur, leefbaarheid en de mens. Niets nieuws. Zo naïef ben ik ook weer niet. Het doet me weer eens pijnlijk realiseren dat het dodelijkste virus hier op deze aardkloot de mens zelf is. Hoe spijtig ook voor een stukje rif dat net even in de weg lag.

koraal

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Contramin3

  Na Matthew vorig jaar is er al enorm veel koraal weggevaagd het is zo gek om die hele kale onderwaterwereld te zien. Matthew is natuur, niets aan te doen. Maar dit… echt ongelooflijk! Op Bonaire hebben we coral restoration projecten dan zie je pas goed hoe langzaam dat groeit. BAM koraal weg, straks BAM toeristen weg, BAM nummer 1 inkomsten van de eilanden weg. Met alle gevolgen van dien…

  1. Bericht
   Auteur
 2. Lautje Schrijft

  Allereerst is dit erg voor de natuur.
  Maar gebeurde dit vroeger niet net zo hard.
  Maar werd het toen niet weggewuifd door de media.
  Of werd alles in de dovenpot gestopt?
  Maar nu kunnen andere mensen er ook nieuws van maken.
  Dus moeten ze het nu wel brengen….

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. AnneMarie

  De plaatselijke bevolking ziet ook alleen maar geld en werk schitteren. De bestuurders hebben aandelen in de pier en zullen net als BAM alleen maar dollartekens in de ogen hebben. Wij fatsoenlijke mensen zullen het gif nooit kunnen uit kunnen roeien. Eigenbelang zal altijd de boventoon blijven voeren. Helaas.

  1. Bericht
   Auteur
   1. AnneMarie

    Heb genoeg gezien tijdens onze reizen om te weten dat de mens alleen aan zichzelf denkt met of zonder afwijking. Het wil niet zeggen dat wij het er dan maar bij moeten laten zitten, dat zeker niet maar ik ben wel heel erg bang dat het vechten tegen de bierkaai is. Daar komt hij dat we nu wel met heel veel mensen op aarde leven. Daar kan de natuur gewoon niet meer tegenop.

    1. Bericht
     Auteur
     MichielZiet

     We leven met teveel mensen… gelukkig zijn er groepen die er iets proberen tegen te doen. Soms slechts een druppel op de gloeiende plaat, soms met veel succes. We moeten blijven vechten voor onze planeet, ondanks de vele ‘blinden’.

 4. Sabine

  Goed geschreven! Ik krijg echt de kriebels van dit soort dingen, kan maar moeilijk begrijpen dat die mensen die snappen hoe belangrijk de natuur is. Over heel de wereld gaat het zo, vreselijk gewoon.

  1. Bericht
   Auteur
 5. Kakel

  BAM en NAM… Goh, wat zou de overeenkomst zijn?
  Soms schaam ik me dat ik een mens ben. Dit is weer zo’n moment van walging. BAH!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 6. elsjeveth

  och het is maar koraal dat er 10.000 jaar over doet om zo mooi te worden.
  opgeofferd in al zijn pracht en koraal voor ladingen zompige cruisetoeristen. hoe erg wil je het hebben. met recht BAM.

 7. wakkersgedichten

  Het zijn ook juist de geldwolven
  die na de bouwvak
  met duikbril op
  en verbrandde lijven
  op een handdoek liggen
  op witte stranden
  En dan via een steiger
  naar het water gaan
  om te duiken of te snorkelen…

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 8. Roos

  Dit geeft precies weer waarom ik zo’n pleureshekel heb aan ‘de mensheid’. Kunnen we niet een keer inzien dat de aardkloot niet van ons is maar dat we deze moeten delen met ander leven? Kan ‘de mens’ niet eens proberen zijn handen thuis te houden in plaats van alles te slopen? Gadverdamme, we zijn net verwende kinderen die immer hun zin willen krijgen en net zo lang met glazen gooien tot we krijgen wat we willen. Zo’n kind moet je manieren bijbrengen in plaats van hem zijn zin te laten krijgen. GadverBAMme.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.