Planking voor de kop? Protein!

Ik plank tegenwoordig. Je doet wat? Planken. Nee, ik timmer geen wiebelig kastje in elkaar waarbij ik altijd meer pleisters dan spijkers gebruik. De planking challenge. Als een plank op je onderarmen en tenen leunend zo lang mogelijk blijven staan. Drie minuten is het einddoel en ik verzeker je: het is de hel! Daarbij doe ik, midlife crisisend als ik ben, ook nog de ab en push-up challenge. Ik ben dol op sm.

Kortom, elke avond lig ik me twintig minuten volledig in de knoop met mezelf af te beulen voor een goddelijk lichaam. Als je het maar vaak genoeg zegt, zie je er vanzelf wel zo uit.

Bewust van lichaam en geest als ik ben, ahum, kijk ik natuurlijk ook naar voeding. Zie daar, ik heb de nieuwe superfood ontdekt! Proteïne. Of zoals de sporters het liever noemen: protein of whey! Want dat bekt wat gespierder, vermoed ik. Nu begrijp ik best wel dat wanneer je een flinke bodybuilder of topsporter bent een beetje extra eiwitten geen overbodige luxe is. Dan neem je dat erbij na een intensieve prestatie en je spieren herstellen wat sneller.

De marketing dacht dit ook en zie daar de protein hype! De eiwitten vliegen me opeens letterlijk om de oren! Loop ik in de supermarkt te zoeken naar wat kwark, wordt met nog niet neonverlichte pijlen naar die ene bak gewezen waar met schitterende, zilverkleurige letters Protein op pronkt. Aanbevolen door Epke Zonderland. Laten we wel wezen, wie wil er niet zulke armen als Epke. Dus ik zo’n bak superkwark meenemen, vlug naar huis, zo’n halve bak leeg gelepeld en meteen in de plank. Hij Staat! Hij staat! Het is ongekend! Michiel Zonderland… zakte na een minuut door zijn hoeven. De protein als een betonblok in zijn maag. Voor de spiegel werd m’n wasbord er ook niet veel beter op.

Dat hadden whey niet verwacht, zou Maxima zeggen. Het is wel precies mijn punt. Hoe bewust we ook al dan niet met ons sportieve lijf omgaan, we ontkomen niet aan onze hypegevoeligheid. Op de digitale media zie ik de één een nog grotere pot eiwitten gebruiken dan de ander. Terwijl je het feitelijk best goed af kunt met eieren, rundvlees, peulen en nog veel meer ‘superfood’. Toch doen we het en ik doe net zo hard mee. De social media zijn meedogenloos als het aankomt op de hypegevoeligheid en de marketing weet dit maar al te goed.

Gisteren heb ik een superplank van wel 1 minuut 40 gedaan. Ik weet dat dit komt door het dagelijks blijven doen en opbouwen… en toch zegt een stemmetje ergens in me: Protein! en ik neem nog maar een hap kwark.

kwark

Reacties

 1. Taallent

  Goed bezig meneer de topatleet.
  Ik heb je verhaal gelezen, dan wel niet in de plank, maar wel met grootse interesse.
  Maar hey, voel je niet te veel gedwongen tot het eten van proteïne. Ik doe het nooit en voel me goed genoeg!
  Enne… je houdt ons op de hoogte van de stand van je bikinilichaam?

  1. Bericht
   Auteur
 2. Ann Ages Gracefully

  Ik neem me ook steeds voor om vaker te planken (vroeger noemde men mij magere lat, hoor ik nooit meer) 🙂 maar steeds na een dag of 2 a 3 komt de klad er al in. Ik probeer wel elke (werk)dag een gekookt eitje bij de lunch weg te werken wie weet helpt het. Ik ‘moet’ in augustus in bikini en dus roep ik steeds dat ik nu toch echt moet beginnen jaja roep dat waarschijnlijk in juli nog….

  1. Bericht
   Auteur
 3. Irene (@WijzermetIrene)

  Hahaha! Nou ik vind dat je goed bezig bent hoor. Ik deed jaren terug al aan planken. Maar bij mij was het onderdeel van mijn eetstoornis. Ik heb überhaupt heel veel buikspieroefeningen gedaan mijn hele leven, dat ik er nu eigenlijk geen zin in heb Haha.

  1. Bericht
   Auteur
 4. Laura

  Hmm die bakken zaten bij ons in het Boodschappen pakket van de emte.
  In februari werd ik er mee doodgegooid zowel bij ouders al de instelling hadden 3 pakketen denk dat ik in 4 heb geholpen om ze om te maken. Het verschil moet er zijn…

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 5. Roos

  Ik vind 10 seconden planken al een hel, haha. Dus 1.40, chapeau! ‘Whey’ klinkt natuurlijk veel stoerder en sportiever dan ‘proteïne’ of het volkse ‘eiwitten’. Als je ‘whey’ eet/gebruikt, dan heb je er verstand van en ben je een echt fitboy. Dat je in veel gangbare producten ook gewoon eiwitten vind, is bijzaak. 😛 Geniet van je hype, hahaha! 🙂

  1. Bericht
   Auteur
 6. AnneMarie

  1.40 min. Of is het uur planken. Een week houd ik het vol en daarna barst ik van de spierpijn. Kan maanden duren voor ik er weer eens aan begin maar gekeken genoeg begin ik toch iedere keer weer opnieuw. Ga jij maar lekker door we zien het resultaat wel een keer op Facebook.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     MichielZiet

     ja, het is wel discipline… elke dag doe ik ca. 20 minuten alles bij elkaar… op een gegeven moment kom je in het ritme en dan pak je het zo op. Dus mentaal komt er ook nog bij kijken. 🙂

     1. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 7. Sjalotje

  Oh ja, eiwitten.
  Zucht.
  Net alsof de gemiddelde Nederlander die niet veel te veel binnenkrijgt.
  En ondertussen krijg ik de weypoederkwarkpoep van al die boot camp filmpjes die iedere jaar voor de zomer weer voorbij komen. Nu dus. Maar sinds ik de respectabele leeftijd van 48 jaar bereikte kan ik eerlijk zeggen dat ik teder op mijn buikrol klop en zachtjes over haar wrijf want ze hoort bij me, zoals eiwit bij sport tegenwoordig.

  Rolrijke groet, kwarkplank ze en ik wacht met spanning of je six pack foto 🙂

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.