Peilen op Turkije

Het is nu ongeveer een week geleden dat de verkiezingen waren. Wat een pret. Sinds 2006 weer eens een opkomst boven de 80 procent. Het volk des vaderlands had er zin in. Dat mag best wel bijzonder genoemd worden.

Na al het promotie- en propaganda geweld waar we mee doodgegooid werden op tv en radio. Na veel tenenkrommende debatten waarin men vooral zichzelf als bijna-heilige probeerde te etablisseren (met Pechtold als opper-Jezus voorop), waarin men nul komma nul toekomstvisie liet zien, Bumor het woord van 2017 wordt, Wilders vooral niet mee mocht doen en daardoor vooral lachend 20 zetels behaalde en, net als deze zin, er héél veel opgesomd werd wat een ander verkeerd deed.

Kortom, je zou er moe van worden. Niets bleek minder waar! Nederland rukte massaal uit! Wie zou er winnen? Wie de verliezer? En wie zou het meeste geld kosten voor de pot? Kortom: wie is de mol? Neen. Wie wordt de grootste! Maar het had zomaar gekund. Als een stel lichtzinnige spirituele hippies zweefden we van links naar rechts en weer terug. Wie vertegenwoordigde de gedachte van de Nederlander het best? Rutte? Klaver? De PvdA was al dood gepeild door Maurice de Hond dus die deed niet meer mee. Die partij zat al in zak en Asscher.

Gelukkig hielpen de vrije,  liberale Turken een handje. Vrijdenkend en democratisch als ze zijn in het Turkse Parlement, wilden ze ons mooie bescheiden landje wel een bezoekje brengen. Niet om naar de Efteling te gaan. Hoewel hun gedachtegoed ook wel een beetje op een sprookje lijkt. Ze wilden even met hun staatsburgers praten aldaar. Bijzonder. Tot kort daarvoor waren het onze staatsburgers, maar afijn, we doen niet moeilijk. Zolang de shoarma goed smaakt, mogen ze zijn wat ze willen. Alleen daar dachten Erdogan en zijn kompanen wat anders over. Het waren Turken. Geen Nederlanders. Dat ze in Nederland woonden, mochten we Erdootje op onze blote knieën voor danken. Dat was een eer. Dat hebben we geweten!

Die paar onnozelaars die dachten dat rechtse Moslim dictatuur, homofobie en onderdrukking van minderheden een paradijselijk iets was, moesten nota bene door een Marokkaan tegen gehouden worden in Rotterdam. Op deze wijze werd wellicht de wat rechtse VVD in het zadel geholpen. Leest u de ironie?

Afijn, Erdogan roeptoeterde de meest erge dingen over ons Nederland. Onze Nederlandse regering deed als antwoord eindelijk eens iets wat ik heel lang gemist heb: ze toonde spierballen. Bleven onvermurwbaar en lieten geen minister uit het land der mensenrechten schenners binnen. Lees hier wederom de ironie. Ik was er trots op! Eindelijk eens voet bij stuk houden. Eindelijk eens niet als beste jongetje van de klas met de vinger omhoog. Eindelijk eens laten zien dat we als klein landje, in tegenstelling tot bij voetbal, nog wel bij de Europese top behoren. Kortom we waren hot in Europa! Mark spon er wel garen bij en Geert joelde op de bagagedrager mooi mee. Precies die twee waar Erdogan zo’n innige band mee heeft. New kid Jesse trok met zijn looks en Obamagedrag hoogstpersoonlijk Groen Links uit het eco-moeras en Buma bleek met cabaret en Sesamstraatstem het CDA weer een christelijk gezicht te kunnen geven.

Zo zie je maar dat een goede buur handig is, maar een verre Turkse vriend soms veel handiger voor een goede verkiezing is. Mark en Geert hebben al aangekondigd om 16 april als Peppie en Kokkie een bezoek te brengen aan Turkije om daar de Nederlanders te overtuigen tegen dictatuur te stemmen. Buma staat in het voorprogramma. Dat wordt een giller.

zeeuwskapje-web

Reacties

 1. Schrijfhart

  Erdogan zorgt in heel Europa voor de nodige onrust. Dat komt hem heel goed uit. Turkije tegen de rest. De zege lijkt zo goed als zeker. De Nederlanders, die alleen hun vakanties in het land van hun ouders doorbrengen zien Erdogan als hun verlosser en Turkije als hun Utopia. De Nederlandse verkiezingen zijn gehacked. Door de Russen? Wie weet! In elk geval wel door Erdogan. De domheid regeert, in Amerika, in Turkije en helaas ook in Europa.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Kakel

  Ik ben beslist geen voorstander van Wil.ders. Sterker nog: ik zal nooit op de man, noch op zijn partij stemmen. Maar de Tweet aan de Turkse minister van familiezaken was geweldig: “Go home, never come back and take your Turkish friends with you, please. Bye bye.”
  Verder lach ik maar om Erdogan. Die man heeft duidelijk behoefte aan een paar pilletjes.
  Leuk log!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. jlles dykstra

  Wat ik mis is de vraag, in NRC al beantwoord, of Rutte uit verkiezingsoogpunt de ruzie met Erdogan liet escaleren, even de flinke jongen uit hangen.
  Een NRC journalist schrijft dat hij het hele reldraaiboek al een paar dagen tevoren kon zien in het Haagse.
  Rutte vijf stemmen meer, beweren sommigen, Wilders er misschien vijf kwijt, dan waren VVD en PVV vrijwel even groot geweest.
  Als het doorgestoken kaart was, dan was mutti Merkel vast op de hoogte.
  Wanneer de onderste MH17 steen boven komt, dat kan nu weer vier jaar wachten, tenzjj het nog te knutselen kabinet de vier jaar niet haalt.
  Dat lijkt me zeer waarschijnlijk, binnen vier jaar weer stemmen, dit knutselclubje moet haast wel stranden, als het er al komt.
  En al valt het niet door interne strijd, dan zal de instortende EU, en de instortende euro, er wel voor zorgen.
  Het zijn uiterst boeiende tijden, zoals een auteur schrijft ‘het westen verkeert in cognitieve dissonantie’, een moeilike uitdrukking voor complete verwarring, voortkomend uit conflicterende inzichten en feiten.
  Een student Korea studies schrijft bij Post on line misschien de beste analyse: links is in een identiteits crisis.

 4. Roos

  Kostelijk, as always. Helaas heb ik geen benul van politiek, dus kan er weinig over zeggen. Ironisch genoeg zegt vaders dat ik daarom de politiek in ga. 😉 Erdogan is een apart kereltje. Oproepen om 5 kinderen te nemen… Ethisch gezien is dat schending van het milieu. Immers, er leven al teveel mensen op aarde dus een koppel mag maximaal 2 kinderen opdat de bevolking gelijk blijft, hopelijk slinkt, maar in elk geval niet toeneemt. Van geopolitiek, ethiek, en ‘environmentalisme’ heeft meneer Erdogan dus nog niets meegekregen.
  Dan nog het feit dat er Turkse staatsburgers in Nederland wonen en zij dus in ons land moeten leven volgens hun gebruiken. Interessant… Als ik dus naar Turkije immigreer mag ik daar en Nederlandse gemeenschap opzetten? Of meet de beste man nu met twee maten?
  Ach, politiek… Ik waag me er niet aan. 😛

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   En je mag dan 5 kinderen. Erdogan is een roeptoeter die maar wat schreeuwt en niet iets te intelligent is, zodat hij weet wat hij schreeuwt. Het gepeupel luistert wel… helaas grijpen de ouden hun kans om te terug te reiken naar toen alles nog beter was… voor de man vooral: onderdrukking en niets te vertellen… mijn romantische nostalgie is toch net even iets anders.
   Ik vrees wel dat je daar straks ook een tweede Irak hebt…dat land viel in een paar jaar tijd ook voor extremisme in de jaren 70… SM to the max! Je zult er maar moeten wonen… kun je beter roeptoeteren vanuit een veilig land als staatsburger… 😉

   1. Roos

    En zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zichzelf altijd. Triest eigenlijk… Één omhooggevallen pief roept wat ongein en het gepeupel is te onnozel om er over na te denken. Beetje gelijk aan de FB-cultuur, waar ook iedereen een mening verkondigd zonder te weten waar het over gaat. FB is natuurlijk ook wel weer veilig, hehe.

    1. Bericht
     Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.