40

Mannenknuffel

Post Image

Een wat?? Een omarming tussen twee mannen, waarbij een deel van mannelijk Nederland zich spontaan ongemakkelijk voelt. Knuffelen is voor vrouwen en mietjes.

De mannenknuffel raakte in opspraak toen er een foto gepubliceerd werd tussen een knuffelende Mark Rutten en aftredend minister Ard van der Steur. Kennelijk was het iets ongewoons waar heel Nederland iets over te zeggen had. Wanneer hebben we dat niet? Soms denk ik wel eens, goh, om de meest hilarische zaken maken wij ons druk.

Bij RTL Late Night werd er zelfs een soort van workshop gehouden om deze “mannenhug” goed uit te voeren. Uiteraard door onze opper-voorvechter van het geloof en emancipatie van de maatschappij Arie ik-knuffel-alles Boomsma. Ik kreeg er, als fervent knuffelaar, plaatsvervangende schaamte bij.

Waarom werd dit opeens zo’n ding? Twee kerels die knuffelen. Zijn we opeens homofoob geworden? Of denken we dat de man geen lichamelijke genegenheid kan tonen? Je zou het haast denken wanneer je de twitterreacties zou lezen op het knuffel item van RTL. Mannen die even duidelijk moesten maken dat ze vooral mannen zijn. Geen watjes of zachte doetjes.

Vond ik wel humor. Ik dacht meteen aan een willekeurige voetbalwedstrijd waar net het winnende doelpunt is gescoord. Groepen stoere getatoeëerde mannen knuffelen elkaar plat alsof het een Romeinse orgie is! Supporters met hun bronstige blote bovenlijven kloppend op hun borst, schreeuwend van vreugde elkaar omarmend. Mannen die arm in arm dronken huiswaarts keren en elkaar nog net niet de liefde verklaren in hun bezopen bui. Emotionele toespraken na het winnen van een prijs. Waar mannen vaker in hun speech ik hou van je aan hun vrienden toedragen dan dat ze ooit in hun leven tegen hun vrouw hebben gezegd.

En dan is nu de mannenknuffel opeens een dingetje?

Gelukkig is er ook tegengeluid, maar het feit alleen al dat één foto knuffelend en niet knuffelend Nederland kennelijk zo op hun achterste poten krijgt, is wel zeer bijzonder.

Ik heb helemaal een probleem bedenk ik me net. Ik ben én Tukker én man én knuffelig. Waar ik een kat uit de boom kijkende terughoudende boerenkerel had moeten zijn, doe ik alles precies verkeerd. Althans volgens alle vooroordelen.

Ik zie het op social media al los gaan:

Schrijvende Tukker blijkt knuffelige façade achter zonnebril!

Columnist nieuwe opvolger van Arie Boomsma?

MichielZiet valt door de mand als teddybeer!

Nu hoop ik van ganzen harte dat bovenstaande kreten ook echt verschijnen. Weet ik meteen dat ik een beetje bekend ben.

Afijn. “Mannenhug”, knuffel of vrouwenknuffel. Elkaar aan durven raken. Elkaar iets van genegenheid durven tonen. Respect. Misschien zouden de media daar een positiever licht op kunnen laten schijnen in plaats van ons preutser te maken…

Knuffel!!

knuffel


40 reacties

 • Mooi geschreven!

  Reply
 • mariimma

  1 februari 2017

  Een knuffelige man….

  Wil je verkering??!

  Anyway. Ik vond de knuffel ook ongemakkelijk omdat hij erg onspontaan leek. Het is denk ik niet het knuffelen wat een probleem is. maar de uitvoering ervan….

  Reply
  • MichielZiet

   1 februari 2017

   Ahahaha… *zendt dikke knuffel!*
   Knuffelen moet vanuit je zelf komen, spontaan, impulsief en uit het hart… dat zijn de oprechten… nu groot deel van de mannen zover krijgen haha.

   Reply
   • mariimma

    1 februari 2017

    Dit was natuurlijk gewoon een politiek spel voor de camera’s in campagnetijd. Niks spontaans an….

    *geniet nog even na van de dikke knuffel*

    Reply
    • MichielZiet

     1 februari 2017

     Dat was het..en onhandig uitgevoerd…
     *Geeft er nog eentje*

     Reply
 • Rob Alberts

  1 februari 2017

  Bij onze eerste ontmoeting krijg jij een knuffel van mij.

  Vriendelijke groet,

  Reply
 • Myriam

  1 februari 2017

  Knuffel, groepshug, idd waar maken we ons druk om gewoon doen!!!!

  Reply
 • mckleuver

  1 februari 2017

  Een dikke woensdagknuffel!

  Reply
 • linqy

  1 februari 2017

  Knuffels zijn ALTIJD eng. Mannen…. Vrouwen…Sneeuwpoppen…

  Alleen puppies komen weg met een knuffel.

  Maar het mooiste aan mannenknuffels blijft wel het aftikken met de verplichte klap op de schouder. Heerlijk toch, zo’n knuffeltimer?! Werkte dat bij vrouwen maar…

  Reply
  • MichielZiet

   1 februari 2017

   Hahaha.. je wilt de vrouw aan de tik op de schouder? 😉

   Reply
   • linqy

    1 februari 2017

    Zou dat kunnen? Kan ik als me dat lukt zoiets op mijn CV zetten denk je?

    Reply
    • MichielZiet

     1 februari 2017

     Hahahahaha… als je dat lukt… zeker! Ik vermoed dat er al zat vrouwen zijn met ‘mannenknuffel-vrees.’

     Reply
 • Kakel

  1 februari 2017

  Op een mannenknuffel zit ik niet te wachten!
  Mijn broer en vader knuffelen elkaar altijd. Ook midden op straat, daar hebben ze niets van.
  Die foto met Van der Steur vind ik aanstellerij. Hij houdt de eer aan zichzelf. Welke eer? Hij er van begin af aan een rommeltje van gemaakt. Een ordinaire loonslaaf was er niet mee weggekomen.
  Een digitale knuffel (-:

  Reply
  • MichielZiet

   1 februari 2017

   hahaha..helemaal waar. 😀
   Een dikke terug!

   Reply
 • schrijverskant

  1 februari 2017

  Leuk geschreven en idd waar maakt men zich druk om. Een knuffel terug, maar ik ben ‘helaas’ in dit geval geen man.
  Anita Boots.

  Reply
  • MichielZiet

   1 februari 2017

   in dat geval als wel man: Knuffel! 🙂
   Dank!

   Reply
 • folkertrath

  2 februari 2017

  Goed geschreven en actueel.

  Reply
  • MichielZiet

   2 februari 2017

   Dank e Folkert

   Reply
   • folkertrath

    2 februari 2017

    Jij schrijft dit, ik niet. Dus jij bedankt voor dit mooie verhaal.

    Reply
 • fiktieverhalen

  2 februari 2017

  Leuk geschreven stuk! Enne… knuffelen moet kunnen. Ik heb nog nooit zoveel mannen arm in arm zien lopen als op een vakantie in Tunesië.

  Reply
  • MichielZiet

   2 februari 2017

   Eens… ja, in zuidelijke landen doen ze dat wat beter. 🙂
   Dank je!

   Reply
 • Ellie Schmitz

  2 februari 2017

  Super stukje heb je geschreven, Michiel 🤗

  Reply
 • Roos

  2 februari 2017

  “Schrijvende Tukker blijkt knuffelige façade achter zonnebril!” 😂😂 Tja, knuffels zijn voor iedereen toch? Why make a problem? Ieder mens heeft affectie nodig, mannen niet uitgezonderd. Mijn paps is erg blij met mijn vriend; beschouwd ‘m als een (schoon)zoon en geeft hem derhalve ook vaak een knuffel. Terwijl, mijn paps tegelijkertijd de minst sociale persoon is die ik ken. XD 😂

  Reply
  • MichielZiet

   2 februari 2017

   hahahaha..dan doet je vriend iets goeds.. 😀

   Reply
   • Roos

    2 februari 2017

    Hahaha, of paps wordt ‘mellow’. XD

    Reply
    • MichielZiet

     2 februari 2017

     Lol! op z’n ouwe dag… 😉 😀

     Reply
     • Roos

      2 februari 2017

      Hahaha, nou, gok eerder op een veertigerscrisis xD

     • MichielZiet

      2 februari 2017

      Jij praat hem toch niet de midlife in hè? 😛
      hahah

     • Roos

      2 februari 2017

      Nou, ik dacht eigenlijk dat hij daar net uit was… XD

     • MichielZiet

      2 februari 2017

      Haghahahah.. met Dochters os het altijd crisis…:-P 😉

     • Roos

      3 februari 2017

      Hahaha, ja daar kan ik me best wat bij voorstellen. Je zou maar 5 vrouwgevallen in huis hebben… XD

     • MichielZiet

      3 februari 2017

      Oh God! Echt!… *Geeft je pa een ‘manhug’*…..lol!

     • Roos

      4 februari 2017

      😂😂

 • Marco's Formula 1 Page

  2 februari 2017

  Knuffelen …

  Reply
 • giveasmileeveryday

  3 februari 2017

  Ik snap ook niet dat men er zoveel aandacht aan besteedt. Ik vind dat iedereen mag knuffelen! Hoe meer hoe beter.😋 Een knuffel is toch een prachtig teken van affectie?

  Reply
 • Paul

  6 februari 2017

  Ik ben voor de knuffel, en knuffel ook nog steeds mijn vader nu ik volwassen ben. Ik vind het een warme manier van begroeten. Dus je bent niet de enige knuffelbeer in Tukkerland, al val ik natuurlijk wel in de categorie ‘mietjes’ waarvan men dit soort knuffels verwacht.

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.