43

Soms is een boekhandel net paprikachips

Post Image

Daar reed ik dan met mijn autootje in het mooie Almelo. Voor even terug in mijn geboortestad en met een goede reden. Een interview over mijn allereerste  roman die is uitgegeven.
Het Almelo’s Weekblad had lucht gekregen van mijn eersteling en voordat ik het zelf besefte, hadden we een afspraak gemaakt in The Read Shop Van Roekel.
Wat er volgde was een zeer prettig, openhartig gesprek. Onvermijdelijk kwam het onderwerp debuterende en onbekende schrijvers ter sprake. Deze boekwinkel doet veel aan het promoten van lokale schrijvers en talenten in het algemeen. Dat vond ik bewonderenswaardig omdat ik in de korte tijd dat mijn boek uit is, ook het tegenovergestelde had meegemaakt.
Ik vertelde hem dat ik me best wel stoorde aan de houding van enkele boekhandels. Ik begrijp ook wel dat ik de zoveelste ‘schrijvende bedelaar’ ben wanneer ik een boekwinkel bel. Dat de kans dat je een ‘nee’ hoort, groter is dan een ‘ja’. Waar ik me vooral aan ergerde was de toch wel hautaine manier waarop er soms gereageerd werd. Van een uitgever ben ik inmiddels gewend dat je van de honderd aanschrijvingen tachtig keer ‘het past niet in onze fonds’ voor je kiezen krijgt. Dat is een mantra dat je er bij zo’n uitgever amper uit geramd krijgt. Maar een boekwinkel die iets soortgelijks roept? Dat kan er bij mij niet in. Nee, ik praat niet over Bruna’s en AKO’s, de Febo’s onder de boekhandels. Daar weet je dat je de hapklare boeken en heel veel tijdschriften krijgt voorgeschoteld en dat is ook goed zo. Dat is het verwachtingspatroon. Ik praat echt over boekwinkels die zeggen dat ze een ‘boek’winkel zijn. Waarom weigeren ze dan talent uit eigen regio? Uitgevers die net wat kleiner zijn dan de enkele grote jongens die blijkbaar de dienst uitmaken? Zulk soort antwoorden kreeg ik namelijk te horen. Eerst groot worden en dan praten we wel verder.
Ik heb een van deze boekwinkels bestudeerd en tot mijn grote schrik zag ik bijzonder weinig diversiteit. Alleen de populaire titels met al zijn look-a-likes lagen er. Plus wat titels die in De Wereld Draait Door zijn geweest. Dat is geen boekwinkel meer. Dat is een supermarkt waar je voor een rek staat met alleen maar paprikachips, de duurste op ooghoogte en daaromheen allerlei goedkope zakken paprikachips. Heb je liever wokkels? Pech gehad. Paprikachips verkopen goed, dus die wokkels kun je vergeten. Valt het je niet op dat, hoe meer ik het woord paprikachips schrijf, hoe meer het je tegen gaat staan? Dat is niet alleen zo voor paprikachips, maar geldt zeker ook voor een boek. Het meest verbazingwekkende is nog dat een paprikachipsverkoper niet begrijpt waarom zijn verkoop toch zo achteruit gaat.
Gelukkig zijn er een hele hoop boekwinkels die wel slimmer en opener zijn dan bovengenoemde boekwinkel. Zo ook The Read Shop. Die verkoopt wél wokkels.
De bibliotheek is ook een topvoorbeeld van hoe het wel hoort en kan. Bekende en minder bekende schrijvers en uitgevers staan gebroederlijk naast elkaar en worden zonder vooroordeel net zo vaak uitgeleend.
Is het de macht van de grote uitgevers? De enkele kortzichtige boekwinkels zelf? Of is het niet los kunnen laten van nostalgie? Ik vermoed een mix.
Ik realiseer me dat als beginnend auteur dit stukje schrijven misschien niet zo handig is. Dat wil ik dan toch graag anders zien. Ik daag boekwinkels en zelfs De Wereld Draait Door uit om af te wijken van de gebaande paden. Word moderner, durf naar kleine uitgevers te kijken en haal naast de paprikachips ook eens wokkels of kaasflips in huis!

paprikachips.jpg

Bron afbeelding:Shutterstock

 


43 reacties

 • boterblommeken

  7 september 2016

  Zodra jij gaat schrijven wat wel “handig” is verlies je je “wokkelstatus” en wordt je ook “paprikachips” dus lekker op je eigen manier blijven schrijven Michiel,

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Ja, dat is een punt…en dus probeer ik wokkels, kaasflips, buggles, cheese union te blijven… dat is weer mijn uitdaging.

   Reply
 • Anneke van Dijken

  7 september 2016

  Je hebt wel gelijk, als je sommige boekwinkels binnen loopt, dan zie je inderdaad alleen maar boeken van bekende schrijvers en niet van onbekende schrijvers, terwijl dat juist ook leuk is om die te ontdekken. Goed dat je er een blog over hebt geschreven.

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Ik hoop ook dat het eens de grote jongens bereikt. Gelukkig zijn zaken als The Read Shop frisse uitzonderingen op. Grappig was dat hun omzet ook hoger lag dan de vastgeroeste zaken… dat zegt wel iets.

   Reply
 • Regenboogvlinder

  7 september 2016

  Leuke vergelijking.
  Ik ga eens kijken in The Read Shop in Beverwijk. Hoop zo dat je boek daar ligt!
  Dan hoor je het van me!
  XX

  Reply
 • Kakel

  7 september 2016

  Ik kan alles maar op één manier doen en dat is mijn eigen manier. Heel vaak heb ik mijn neus gestoten maar ik ben nooit van mezelf weggelopen. Dat ik daar niet ver mee gekomen ben, is jammer, maar dat ik een ruggengraat heb en een eigen mening heb, vind ik belangrijker dan een meeloper zijn.
  Wees blij met je exclusiviteit, Michiel!
  En wat hartstikke leuk dat je gebeld bent voor dat interview. Je verdient het.
  Zonnige groet

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Ik blijf ook liever een wokkel. 🙂 Hihi..
   Superdank! Was ook een zeer leuk interview.

   Reply
 • Morgaine

  7 september 2016

  Ik ben niet zo gek op wokkels, wel de kaasflips, whahahaha

  hoe staat het met de Bruna die een frenchsizer is, of hoe je dat ook schrijft? Ik weet van de onze, dat hij juist Almeerse schrijvers die komen een plek geeft in zijn boekwinkel, dus zijn er vooral soms ook wokkels te vinden van eigen stad of bodem die je anders alleen bij henzelf kunt bestellen in eigen beheer of zo…

  Ook al voeren ze de naam Bruna of andere namen 😉

  X

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Kijk dat lees ik graag. Zo is elke Bruna toch overal weer anders. De Bruna in Almelo is op de fles gegaan… of beter: op de paprika. 🙂
   Het is zo dat ik via een reguliere uitgever ben uitgeven, een kleine, maar wel een heuse echte. Bruna kan bijvoorbeeld gewoon mijn boeken via Centraal Boekhuis inkopen. Online staat het overigens netjes te koop. De Bruna doet het wat dat betreft prima. Het grote overall probleem is, dat ik niet bij een grote uitgever zit en dan kijkt men niet naar jou… ik ben risico… dat is iets wat ik van een boekwinkel vreemd vind. Je koopt allen maar big macs en niet van de slager om de hoek.
   Ik hoop echt dat bijv. DWDD dit te lezen krijgt en hier eens aandacht aan besteed met al hun grote namen en boeken.
   X

   Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Ps.
   Ik overigens niets te klagen hoor. Het boek loopt als een speer.
   Maar ik erger me wel aan deze houding van boekhandels.

   Reply
   • Morgaine

    7 september 2016

    Ik snap je, zo erger ik mij al jaren aan de houding van galleries, hahahaha eerste vraag: welke kunstacademie heb je gedaan? Uh autodidact… ‘ga eerst maar…’ uch.. moet ik al die grote meesters noemen die autodidact waren? Ik ga maar eens een lijstje maken, hahaha En dan ben jij al een stuk verder dan ik 😉

    Reply
 • Ann Ages Gracefully

  7 september 2016

  ah dus eerst groot worden en dan verder praten ???? hoe dan???? als niemand je een kans geeft. Ik houd wel van een lekker chippie en vooral de variatie. Succes in elk geval!

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Piet doet het aardig goed, mijn geluk… het wordt ook steeds meer opgepikt… het is ook ‘gewoon’ een ‘regulier’ uitgegeven boek.
   Ik vrees dat de ‘ik verkoop alleen maar big macs’ houding veel winkels de das om zal doen. Vernieuw en verras en blijf niet hangen uit angst voor de grote uitgevers!

   Reply
 • son370

  7 september 2016

  Geweldige column en helemaal waar! Dit weet ik vanuit mijn eigen omgeving.Gedeeld op twitter en facebook.

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Super dank! X
   Ik moest het ook gewoon even kwijt.

   Reply
   • son370

    7 september 2016

    Snap ik helemaal, dat geeft weer lucht! Graag gedaan! X

    Reply
 • Corine Gorter

  7 september 2016

  Ik ben het helemaal met je eens, soms wil ik ook wel eens naturelchips. Die uit de oven, met van die extra dikke ribbels. Of gezouten amandelen. Maar niet de hele tijd dezelfde paprikachips. Een tijd terug schreef ik daar ook een stukje over, omdat het me verbaast dat iedereen exact dezelfde boeken aanbiedt en niks anders. Saai! https://corinegorter.wordpress.com/2014/01/06/o-o-o-wat-gaat-het-toch-slecht-met-de-boekenbusiness/

  Reply
  • MichielZiet

   7 september 2016

   Ja, saai inderdaad. 🙂 En dan verbaasd men zich dat de zaken achteruit gaan.

   Reply
 • Myriam

  7 september 2016

  Proficiat in elk geval!!!

  Reply
 • AnneMarie

  7 september 2016

  Jij bent zo groot en dan maak je nog steeds je eigen keuzes. Laat die grote supers met de paprikachips nog maar even op je wachten. Hebben ze al heel wat omzet gemist. Stumpers.

  Reply
 • Rob Alberts

  7 september 2016

  Instemmende groet,

  Reply
 • Jokezelf

  8 september 2016

  Via feestboek gedeeld en meteen even reclame gemaakt! (ik ben halverwege, leest lekker weg).

  Reply
  • MichielZiet

   8 september 2016

   Ik heb toch wel de beste lezers ooit! 🙂

   Reply
 • Schrijfhart

  10 september 2016

  Weer een rake column. De angst van de boekhandels om met exemplaren van onbekende schrijvers te blijven zitten doet ze uiteindelijk de das om. Overal hetzelfde, dan maakt het dus niet uit waar je koopt, zeker gezien de vaste boekenprijzen. Gelukkig hebben wij een zelfstandige boekhandelaar met liefde voor het vak. Gepassioneerd en nieuwsgierig naar nieuw talent. Ik heb hem over Piet Kreel en over jou verteld. Wie weet binnenkort ook hier op de plank.

  Reply
  • MichielZiet

   10 september 2016

   Super dank daarvoor. X
   Gelukkig zijn er her en der boekhandels die het begrijpen dat ze zich moeten onderscheiden, willen ze goed lopen. Dat je meer nodig hebt dan de standaard boeken van de kennelijk machtige uitgevers. Hopelijk gaan er veel meer volgen.

   Reply
 • Jaixy

  11 september 2016

  Eens…: kijk eens verder…, het is zeker de moeite waard. Veel succes met je verkopen

  Reply
 • Joolzz

  11 september 2016

  In ons eigen Breda hebben we gelukkig twee heel fijne boekenwinkels. De rest is… paprikachips!
  Eens dus, en zo blij met de andere twee winkels!!

  Reply
  • MichielZiet

   11 september 2016

   Goed te lezen! Dat soort boekhandels moeten we koesteren. 🙂

   Reply
 • Taallent

  11 september 2016

  Zal ik eens wat zeggen? MEE EENS

  Reply
 • Roos

  11 september 2016

  Sorry, ik lust geen kaaschips, verkoopt u ook bolognese? 😉 Als ik naar een boekwinkel ga, hoop ik boeken tegen te komen die je niet verwacht. Iets bijzonders, iets wat je direct aanspreekt, iets wat je niet zocht. Als ik iets zoek, koop ik het wel online. Als dan blijkt dat de boekwinkel alleen heeft wat ‘online’ ook heeft, ja… Sorry, maar daar komen we niet voor hè. 😉

  Reply
 • weerzinwekkend

  15 september 2016

  Boeken en chips… ach ja, what’s the difference! 😀

  Reply
 • Paul

  19 september 2016

  De Broekhuis in Enschede zie ik juist heel geregeld lokale schrijvers promoten. Dus ze zijn er wel degelijk!

  Reply
  • MichielZiet

   19 september 2016

   Ze zijn er wel…gelukkig. Maar toch viel op tijdens mijn zoektocht.

   Reply
 • Ferrara

  7 oktober 2016

  Als je boek goed is verkoopt het zichzelf. Liever verkocht in de Read Shop dan op de plank bij een boekhandel die, met een arrogante blik, niets in je ziet.
  Je ligt toch maar mooi in de winkel. Ik wens je goede verkoop.

  Reply
  • MichielZiet

   9 oktober 2016

   Dank je Ferrara! Laten we hopen dat het zichzelf gaat verkopen… Tot nu toe mag ik niet mopperen. 😀

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.